Werd ik pas gebeld door Rose. Ze was helemaal in paniek. Ze wilde in haar korte hardloopbroekje meedoen met een wedstrijdje, maar wilde wel eerst haar benen mooi glad hebben. Meestal scheert ze, maar deze keer niet. Rose was haar benen aan het ontharen en had van die waxstripjes gebruikt. En dat ging niet helemaal goed. Toen ze het stripje van eraf haalde zat alle hars nog op haar been in plaats van op de strip! En ze kreeg dat spul er niet goed af. Zat ze met een plakbeen in haar woonkamer. Een dag voor de wedstrijd!

Natuurlijk moest ik lachen en vertelde ik haar voortaan gewoon bij mij langs te komen in plaats van zelf te rommelen. Je gaat toch niet aan de waxstrips als één van je collega-bloggers schoonheidsspecialiste is?

 

Sporters ontharen hun benen, om het tapen en masseren makkelijker te maken. Ze lopen minder kans op infecties bij valpartijen en ook het schoonmaken en behandelen van de wonden is zonder haar minder pijnlijk. Daarnaast verdampt transpiratie sneller doordat de huid sneller koelt zonder het isolatie ‘dekentje’ wat je haren eigenlijk zijn. Geschoren benen schijnen ook wat minder weerstand van de lucht te geven en zien er vooral veel mooier uit. Wij vrouwen doen niet alleen onze benen, want ook onze oksels, bikinilijn en gezichtsbeharing moeten er aan geloven. Na haar wax-blunder wilde Rose wel dat ik een stukje over waxen en scheren schreef. Voor het sportieve gemak beperk ik me even tot onze benen.

 

 

Scheren of harsen

Als je scheert ga je met een mesje over je huid en neemt zo de bovenkant van de haren mee. Hierdoor blijft de haar gewoon doorgroeien en zal je het vaker moeten herhalen en precies om die reden gaat mijn persoonlijke voorkeur naar harsen. Als je scheert beschadig je je huid en riskeer je sneetjes, irritaties en jeuk. De haartjes worden bot afgesneden waardoor ze harder, stugger, donkerder en dichter “bevolkt” terugkomen.

Met harsen verwijder je het hele haartje inclusief de wortel en moet het haarzakje weer vanaf het begin een nieuw haartje gaan vormen. Het haartje zal dus precies hetzelfde terugkomen, maar wordt op den duur wel zachter en lichter. Uiteindelijk komt er minder haar én blijven ze – wanneer je regelmatig harst en tussendoor niet scheert – een paar weken weg!

Het grote nadeel van harsen is natuurlijk wel dat je je haar even moet laten groeien. Om ze goed te pakken te krijgen tijdens het harsen moeten ze tussen de 0,5 en 1 cm lang zijn. En dat ziet er niet uit! Mij overkwam het pas in de sportschool, ik zag dat ik meer haartjes op mijn benen had dan de fitnessinstructeur! Niet iedereen vind dat even fijn, zo zijn er vrouwen die in de winter alleen maar harsen, maar gedurende de zomermaanden hun benen toch bijwerken met een scheermesje.

 

Verzorging

Zowel scheren als waxen zijn een aanslag op je huid en goede verzorging zorgt voor een mooier resultaat. Ik scrub – als ik ga ontharen – mijn huid eerst uitgebreid. Dat doe ik het liefst een dag van tevoren, zodat mijn huid iets kan herstellen. Door te scrubben verwijder je talg, vuil en dode huidcellen en zorg je ervoor dat je haartjes wat losser van je huid komen. Hierdoor zijn ze makkelijker te pakken. Bovendien helpt regelmatig scrubben tussen de harsbehandelingen in ervoor dat je huid zacht blijft en haartjes minder ingroeien.

Heb je een scrub op oliebasis? Dan is het ook beter een dag van te voren te scrubben, want door de olie pakt de hars niet goed. Hetzelfde gaat op voor bodylotion, op de dag van het harsen breng ik geen bodylotion aan. Na het harsen koel ik altijd even en ’s avonds smeer after sun op mijn huid, dat verkoeld en herstelt ook.

Als je toch wilt scheren? Ook eerst scrubben, zo zorg je ervoor dat je scheermesje niet verstopt raakt en kan je lekkerder door scheren. Dan maak je je huid goed nat, dan worden je haartjes zachter. Het is om die reden ook handig om aan het einde van je douche te scheren. Zachte haartjes scheer je makkelijker weg waardoor je minder vaak met die mesjes over je huid hoeft te gaan. Gebruik ook een scheercrème voor de gevoelige huid of de Intuition mesjes van Wilkinson, die hebben al een scheerzeepje om het mesje. Vergeet je huid na het scheren niet af te spoelen, de restjes scheerschuim wil je echt niet op je huid houden. En na het scheren verzorg je je huid met bodylotion of – je weet het al – after sun.

IMG_20140609_125546

Ja en wat betreft die harsstripjes van Rose?

Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf ook niet erg dol ben op waxen met strips voor thuisgebruik, wat een gedoe… in de salon gebruik ik professionele hars, aangebracht met rollers, spatels of met de hand als ik ga sugarwaxen, dat smelt makkelijk en laat zich ook weer goed verwijderen. Na het harsen in de salon koel ik de huid altijd even en breng een talkpoeder aan, om de huid te kalmeren, te verzachten en wrijving van je kleding te voorkomen.
Ik heb Rose vertelt dat ze – als ze de strip opnieuw aanbracht en goed wrijft om hem warm te maken – het wel weer opnieuw kan proberen. Daarna heb ik niets meer gehoord, ik denk dat het haar wel gelukt is dus.

 

Oh meisjes, het is zomer, we mogen onze rokjes en shortjes weer gaan dragen. Ik heb er zin in en ga mijn benen vanavond even doen, lekker met gladde zachte beentjes de zomer in! Binnenkort schrijf ik nog wel een stukje over de lekkerste en mooiste crèmes om onze prachtige sportbenen nog beter uit te laten komen!

 

Groetjes! Willeke

stoere vrouwen sporten schoonheidsspecialisteHeb je beauty of verzorgingsvragen die je aan Willeke wilt stellen? Dat kan door hieronder een berichtje achter te laten of door het contact formulier van de site te gebruiken. En je kan natuurlijk ook al haar andere berichtjes even lezen.
www.zenbeautyzone.nl

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

6 Comments
 1. Heel benieuwd naar die cremes 😉 Ik scheer mijn benen en doe er daarna altijd bodylotion op anders wordt het zo droog en jeukt het. Ik ga die after sun ook eens proberen!

 2. Vriendin van mij gaf ook laatst de hars tip toen ik vroeg wat ik met die behaarde stelten aanmoest. Ik bedoel, op de fiets met behaarde benen ziet er gewoon niet uit. Maar harsen leek me toch wat te pijnlijk.

  1. Hoi Joe,

   Valt best mee hoor! Op zich kunnen je benen best wel wat hebben! Het is natuurlijk wel zo, dat als je er helemaal niets van zou voelen, dat je haartjes er niet goed uitgetrokken zijn of af zijn gebroken, dus heel even door bijten en dan een paar weken gladde benen!

   Groetjes, Willeke

  1. Hoi Ingrid,

   Epileren met een epilator is te vergelijken met harsen, je trekt de haartjes er ook uit met worteltje en al en het voordeel is dat de haartjes niet zo heel lang hoeven te zijn, zodat je het eventueel ook wekelijks bij zou kunnen houden.
   Het nadeel is weer dat de haartjes niet altijd in de goede richting verwijderd worden en af kunnen breken of kunnen gaan ingroeien…
   Scrubben en smeren helpt wel!

   Groetjes van Willeke

   1. hoi Willeke,
    weer wat geleerd!!! Ik wist dat er een risico was op ingroeiende haartjes, maar wist niet waarom. nu wel.
    thanx!!!

    Ingrid

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.