Het is een prachtige voorjaarsdag, windstil met een blauwe lucht. Er hangt nog wel wat winterse kou over het land, maar in beweging, met de zon op de rug is het aangenaam toeven. Ik rijd samen met een triatlete over de Ringvaart in Noord Holland. Beide zijn we totaal droog en afgetraind. We fietsen pak ‘m beet zo’n 15 uur per week en dat doen op de mooiste fietsen. We zijn best wel stoere fiets chicks vinden we.

Rondje Ringvaart is ongeveer 70 km lang, een fijn rondje om even de benen los te trappen. Teruggekomen in Amsterdam rijden we via het Amsterdamse Bos de stad weer in. In stilte trappen we voorwaarts. En dan gebeurt het: “Zeg Rose, scheer jij je eigenlijk?” vraagt mijn trainingsmaatje en ik weet direct waar ze het over heeft. Net als elke andere fietser scheer ik mijn benen prachtig glad, maar daar gaat deze vraag niet over. Als moderne fietsende vrouw krijg je namelijk te maken met een ander scheerprobleem.

De vraag van mijn fietsmaatje gaat over haar muts! Ze heeft net een nieuw vriendje en merkt dat ze – als gaat fietsen nadat ze zich geschoren heeft – last krijgt van een fietsersmuts, een aan gort gereden doosje of een sneutje zoals het ook genoemd wordt. Wij vrouwen verschijnen in het geval van een nieuw vriendje graag goed gekapt ten tonele. Maar als je met je pas geschoren poes een hele dag over je zadel hebt zitten schuren kan je in de slaapkamer beter de lampjes uit laten. Ziet er niet uit joh!

Dus ja, hoe doen fietsende vrouwen dat eigenlijk? Scheren ze, hebben ze een vol behaarde jaren ’80 poes, hebben ze scheerpukkeltjes, epileren ze of gebruiken ze Veet?

Het juiste materiaal

Fietsen zorgt sowieso wel voor een beetje wrijving. Zowel bij mannen als vrouwen. Het is daarom van groot belang dat je met een goede broek fietst. Een slechte zeem of naden kunnen ervoor zorgen dat je huid open schuurt, met wondjes als gevolg. Daarnaast is goede hygiëne iets om niet te vergeten. Een fietsbroek waarin je net zes uur hebt zitten zweten, dampen en stinken trek je meteen na het fietsen uit en gooi je in de was. Je broek is anders een bron van bacteriën waardoor je huid ontstoken kan raken.

Vrouw&Fiets

In 2011 schreven Marijn de Vries en Nynke de Jong het boek Vrouw & Fiets. Deze bijbel voor de fietsende vrouw beschrijft op een vriendelijk informatieve manier alle zaken die fietsters aan gaan. Als het boek uitkomt, verschijnen de twee in elk denkbaar programma op radio en tv. En de gesprekken die ze daar hebben gaan maar over één onderwerp. Het hoofdstuk dat voor de meestal mannelijke presentatoren nogal tot de verbeelding spreekt. Daarin bespreekt Marijn haar schrale lippen en dan niet die op haar gezicht. Ze wist in het begin nog niet dat het een typisch vrouwenkwaaltje was en vroeg zich in stilte af hoe het met die andere wielrensters zat. Tot ze erachter kwam dat vaseline het antwoord was. Door dat te smeren voordat je gaat fietsen, is je huid beschermd en blijft je muts zo zacht als het maar kan. Dit smeren is overigens geen schoonheidskwestie. Er zijn vrouwen die na een lange fietstocht jankend op het toilet zitten. Hun huid is open geschuurd en urine brandt dan enorm.

Scheren en smeren

Het is nu een paar jaar geleden dat het fietstochtje langs de Ringvaart plaatsvond en mijn fietsmaatje me DE vraag stelde. In de tussentijd heb ik alles meegemaakt, van schrale lippen tot een slapende poes. En ben er inmiddels achtergekomen dat de oplossing simpel is. Het is een combinatie van de juiste broek, het lekkerste zadel en wat smeerwerk.

Wat betreft mijn muts, die scheer ik gewoon. De truc is om het dagelijks te doen, zodat je huid eraan went. En na het scheren een zachte crème aanbrengen. Ik gebruik een betaalbare gezichtscrème. Die is superzacht en ultra verzorgend. En voor het fietsen smeer ik ook. Geen vaseline maar uierzalf, die werkt namelijk ontstekingsremmend. Via twitter heb ik Marijn en Nynke ook gevraagd of zij nog steeds smeren en ja hoor, dat doen beide dames wel. Alleen gebruiken ze tegenwoordig die speciale crème van Assos. Ook ontstekingsremmend en zalig zacht.

Tot zover de slaapkamer geheimen van wielermeisjes.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

15 Comments
  1. Ja scheren met olie is inderdaad goed, er bestaat ook speciale scheer olie, enorm populair in de porno industrie (dat weet ik weer vanuit de tijd dat ik voor Penthouse schreef)

    1. Misschien een goed idee om dan op zoek te gaan naar het juiste zadel voor je. En dat doe je door bij fietsenwinkels een testzadel te vragen en er 100 km mee te rijden. Net zolang tot je het juiste zadel gevonden hebt.

 1. Skinlube is erg goed om te gebruiken bij het fietsen (en andere sporten waarbij het schuurt) Voordeel van Skinlube op vaseline is dat het minder gaat “lopen” bij warmte dan vaseline of uierzalf en het beter blijft zitten waar het moet zitten. Het geeft echt goede bescherming.

 2. Dankjewel, ik vroeg het me idd al af, want ik wil niet van die scheerpukkeltjes. In de winter valt het nog mee maar in de zomer fiets ik bijna elke dag, wanneer scheer je dan? Dat vroeg ik me af. Maar elke dag dus en gezichtscreme dat ga ik proberen

  1. hahaha, Walter! Ik zie na bijna 3 jaar je reactie. Maar ook met een ligfiets heb je last van wrijving en is een goede broek, creme en goede hygiene van belang…

 3. In het verleden uierzalf en vaseline geprobeerd, creme de chamoix allemaar niet prettig. Wat betreft m’n benedenkapsel ben ik weer helemaal retro, terug naar de seventies, nu nog een klassiek stalen ros en ik ben klaar voor L’Eroica ;-).

 4. Dames, wat een geweldig en open verhaal. Ik lig hier dubbel en mijn man kijkt mij schaapachtig aan….
  Ik ben sinds vorig jaar verslingerd geraakt aan het fietsen. Ben erg blij met mijn racefiets. Afgelopen vrijdag nog 112km op de teller gezet. Ik heb geen last van schuurplekken maar ik krijg een dikke bult erbij, deze plek is een paar dagen zeer gevoelig en dan trekt de bult weg. Enig idee wat ik hier aan kan doen? Ik heb al 2 broekjes geprobeerd en heb nu een testzadel (zoals al aangegeven boven). Mochten jullie nog tips hebben…. van harte welkom.

   1. had de man van de fietsenwinkel toch gelijk met mijn ‘mannenfiguur’…. hehe na 2 dagen trekt deze bult alweer weg dus een ontsteking is het niet echt.

 5. Is echt een goed stukje!! Heb ik me jaren geleden ook al afgevraagd , had ook alle middeltjes geprobeerd …… Nu gebruik ik ook de assos crème , de voor EN na….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.