Sportvrouwen en nagellak, het is een dingetje. Gelakte nagels of sportmanicure brengen geluk of maken doodgewoon onderdeel uit van het tenue. Wij doen er aan mee. Rose rende dit weekend de IJsselloop met nagels in de kleur van haar veters.

 

Absolute trendsetters waren Leontien van Moorsel in de jaren ’90 en Florence Griffith in de jaren ’80. Van Moorsel pakte Olympisch goud met nagels in de kleuren van de Nederlandse vlag en sprintster Griffith had nagels van wel 15 cm lang die ze kleurig lakte en later zelfs met edelstenen bekleedde. Nagels hebben in verschillende culturen een verschillende waarde. Zo laten Indonesische mensen met een lange nagel zien dat ze geen lichamelijke arbeid hoeven te verrichten. Bij sportvrouwen zijn nagels ook wel een beetje een dingetje. Tijdens de Spelen zie je nagels met Olympische ringen, vlaggen en kleuren die matchen met badmutsen en stuurlintjes.

 

Wedstrijd Nagels
Ireen Wust won deze winter met rood wit blauwe nagels, Marianne Vos had ze tijdens de zomerspelen oranje, de Engelse sporters deden het met de Union Jack en de Amerikanen hadden sterren. En echte ambitie communiceerden de gouden nagels die je hier en daar zag.

Leuk zijn de nagels van Marijn de Vries, ze begon haar wielercarrière bij Leontien.nl en lakte ze nog gezellig roze. Tegenwoordig rijdt ze in het zwart blauw en heeft ze ook al in blauw groen geel gereden, welke kleur ze haar nagels tegenwoordig lakt? We weten het even niet. Maar ongelakt hebben we haar nog niet op de fiets gespot.
Onze eigen Jeanine Laudy heeft ook een nageltik, behalve dat zij voor de koers haar benen nog even scheert zit ze ook haar nagels te lakken. Zowel haar handen als haar voeten. Dat is een gewoonte van haar, maar dan wel een gewoonte met betekenis. Ze deed het eerst altijd en op de dag dat ze het vergat maakte ze in de kers een enorme klapper. Sindsdien lakt ze ze maar weer.

sport nagellak

#raceprep
Natuurlijk weten al die sportvrouwen wel dat gelakte nagels echt geen geluk brengen. Alleen soms is het fijn om een beetje in zoiets te geloven. Rose heeft de neiging om in wedstrijdjes altijd een nieuw sokje te dragen, maar een flinke dot nagellak is haar ook niet vreemd. Dit weekend postte ze een foto van haar blauwe nagels die bij de veters van haar schoenen passen. #raceprep noemt ze dat. Terwijl ze haar kleren klaar legt, haar rugnummer heeft opgehaald en haar enkels heeft getaped, ploft ze neer op de bank en gaat in alle rust haar nagels lakken. Eerst een laagje basecoat, dan twee laagjes kleur en tot slot de toplaag. Het ritueel zorgt ervoor dat ze zich in haar hoofd voorbereid op het wedstrijdje en dat ze ook echt in de stemming komt. Een foto van haar schoen en haar nagels op Instagram zorgen ervoor dat ze er ook wat plezier aan beleeft. De likes en reacties maken haar vrolijk en de foto’s van andere sportvrouwen en hun nagels ook.

 

Hoe doe jij het? Lak je je nagels voor een race? Of vind je dat totale onzin?

Mocht je inspiratie nodig hebben, hier wat topsportnagels op een rijtje:

1226_large

Image

2014-02-09T134300Z_1397700087_LR2EA29123E9P_RTRMADP_3_OLYMPICS-SPEEDSKATING-980x704

nagellak-759471

m1nx9facmgap

APTOPIX_London_Olympics_Swimming_t607

gb1-640x462

London Olympics

The painted nails of Caroline Queen

album_large_457194

Olympics Day 10 - Cycling - Track

56d942617a55512c57f16790a3ab8ef3

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

4 Comments
  1. Ik deed het weleens, maar het beschadigd altijd zo snel bij mij. Of ik gebruik de goede lak niet of ik ben te onvoorzichtig..

  2. Ja hoor ik doe het ook en precies wat jullie zeggen: het is een fijne voorbereiding.
    Hoe goed jullie gelopen hebben trouwens, petje af Rhode en Rose

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.