Met deze apps kan je je hartslag meten als je sport

smartphone met apps voor hartslagmeting

Je hart is een bron van informatie. Het vertelt je of je na training voldoende herstelt bent. En of je te intensief traint. Wist je dat je niet eens een sporthorloge hoeft te kopen als je je hartslag wilt meten? Er zijn ook apps die dat doen. Met een hartslagband of simpelweg de lens van je telefoon.

Duursporters richten hun hele trainingsschema in op hartslagzones en dragen daarom een hartslagmeter tijdens hun training. Die zones leren ze kennen door een test te doen. Met hun trainer of met de sportarts. Daarmee weten ze precies hoe hard ze moeten gaan tijdens hun duurtraining, maar ook of hun tempoblokjes tijdens een intervaltraining wel stevig genoeg zijn.

>>Hoe nauwkeurig telt jouw activitytracker de calorieën?

 

Rusthartslag

Wist je dat wielrenners hun rusthartslag elke ochtend even meten? En veel hardlopers ook? Aan de hand van de hoogte van hun rustpols bepalen ze de intensiteit van hun training. Is de rustpols nog iets verhoogd? Dan zijn ze niet voldoende hersteld en trainen ze die dag iets rustiger. Na een hele intensieve training of een wedstrijd kan het wel twee dagen duren voordat die rustpols weer gezakt is.
Door op deze manier met je training en herstel om te gaan, behaal je betere resultaten. Mede omdat je geen vermoeidheid op vermoeidheid opbouwt. Doe je dat wel, dan loop je het risico overtraind te raken.

>>Met dit schema voor thuis kan ook jij met krachttraining beginnen!

 

Hartslagmeting

Wij gebruiken bij team SVS allemaal Polar om onze hartslag te meten. Deze hartslagmeting gaat middels lampjes en sensoren op de pols. Voorheen bestond dat systeem niet en droeg je een hartslagband op je borst die een signaal aan je sporthorloge gaf.
Er worden steeds mooiere gadgets ontworpen die je beweging en hartslag meten. Sommige sporthorloges hebben zoveel mogelijkheden en opties, dat je er gerust een jaar mee traint alvorens ze te hebben gebruikt. Het voordeel van zulke horloges zit hem in die opties en het gebruiksgemak. Waterdicht, nauwkeurige meting, een gps kaartje. Maar ook opties als een interval training, rondetijden en zelf een signaal wanneer je buiten je hartslagzone loopt. (lees verder onder afbeelding)

>>Tips voor trainen op hartslag

 

vrouw loopt hard met hartslag app

 

Hartslagmeting voor beginnende sporters

Begin je net met sporten? Dan kan dat net zo goed met een simpele app. Er zijn verschillende soorten. Sommige apps werken via de lens van je telefoon. Dat gaat met een soortgelijke techniek als die sporthorloges die je hartslag op de pols meten. Andere apps werken met een hartslagband met bluetooth voor je telefoon. Deze hartslagbanden kan je los kopen. Je vindt ze o.a. bij Futurumshop of Bol.com. Let wel even op dat je een bluetooth hartslagband koopt.

Verschillende apps voor hartslagmeting

Een aantal gratis apps die je kan proberen zijn: Cardiio (vingermeting), Instant Heart Rate (vingermeting), Runkeeper (meting met band, registreert ook je rondje, afstand en snelheid), Endomondo (meting met band, registreert ook je rondje, afstand en snelheid) en Strava (meting met band, registreert ook je rondje, afstand en snelheid erg leuk voor fietsers).

 

Een laatste app is VitalSigns. Die meet middels gezichtsmeting. Hoe dat precies werkt moeten wij nog uitvogelen. Daar hoor je later meer over. Tenminste… als we het uitgevogeld krijgen.

Lees ook even dit artikel over de betrouwbaarheid en voor en nadelen van hartslagapps. Dan zie je precies de voor en nadelen. Wij zeggen: ga je echt sporten en trainen voor een doel. Investeer in een sporthorloge. Begin je net? Gebruik een simpele app en maak kennis met je hartslag.

stoere vrouwen sporten fietskleding voor vrouwen

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor sportieve vrouwen wat matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is sport zoveel meer, dat ze besloot haar eigen magazine te beginnen. Online met de naam Stoere Vrouwen Sporten. Rose fietst, rent en traint momenteel voor de 100 meter sprint.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.