Sporten als mentale reset

Sommige mensen sporten om de prestatie, anderen om af te vallen of om hun gezondheid op peil te houden. Voor onze Astrid is sport nodig. Ze kan niet zonder. Sport is haar resetknop. Ze komt uit haar hoofd, gaat spelen en komt echt tot rust.

Het is vrijdagavond en Rose en ik zijn aan het zwemmen in open water. Rose vindt dat maar niks en dan eigenlijk vooral de vissen die ook in dat open water zwemmen. Daarom ben ik mee, als veilig baken voor het geval er eentje even gedag komt zeggen. In zo’n geval wil ze het liefst bovenop mij klimmen om te ontsnappen aan het water, maar dat werkt natuurlijk niet. Daarvoor in de plaats bedenken we het ‘otteren’. Naast elkaar in het water, op onze rug, hand in hand, zodat het water er even zo min mogelijk is en Rose haar ademhaling weer op orde kan krijgen. Daarna zwemmen we verder.

Voor mij is dat otteren ook heel fijn, want voor het het eerst sinds dagen voel ik complete ontspanning over me heen komen. Op een normale dag ben ik eigenlijk volop ‘aan’ – en dan vooral mijn hoofd. Op mijn werk ben ik de hele dag bezig achter mijn computer, in mijn hoofd. Er zijn overleggen met collega’s, mailtjes van klanten, berichtjes op m’n telefoon en ga maar door. Eigenlijk ben ik continu prikkels aan het verwerken en kan mijn hoofd nooit uit. Soms zoek ik het ook zelf op. In de trein bijvoorbeeld. Dan heb ik eindelijk een moment van rust en pak dan toch mijn telefoon. Facebook, Instagram en Whatsapp vullen dan mijn hoofd.

 

Geen prikkels, niets moeten

Maar daar zo dobberend in het water met Rose zijn er geen prikkels. Ik ben daar, en de rest van de wereld is er even niet. M’n oren zitten onder water en het enige wat ik hoor is m’n eigen hartslag. Er is niks anders om naar te kijken dan naar de wolken, met daarin een eekhoorn en een paddenstoel. De zon voel ik op m’n gezicht, een koeler stroompje langs m’n been. Voor even is de hele wereld buitengesloten. Twee kilometer lang is daar ik en het water, met zo nu en dan Rose die panikeert. Maar verder is er niets, helemaal niets.

Het is eigenlijk hetzelfde wat ik ook heb als ik met m’n fiets het bos in ga. Dan is het alleen nog m’n fiets, ik en de volgende bocht. Dat is het enige waar ik mee bezig hoef te zijn, het enige waar mee bezig kán zijn.

Dat is de mindfullness en stilte waar  zoveel mensen naar op zoek zijn. En het is precies dat waarom ik sporten zo fijn vind. Even kan ik ontsnappen aan alle prikkels en kan mijn hoofd uit. Het is net als een vastlopende computer die je opnieuw opstart. Mijn bureaublad is opgeruimd, het cache is geleegd, de nodige updates zijn gedaan en alles gaat weer een stuk soepeler.

monique rotteveel online shop

Astrid Geerts

"Ik sport om mijn hoofd leeg te maken, maar toch ook echt wel om de uitdaging. Ik vind het gezellig en geniet van het buiten zijn. Mij zul je niet zo snel in een sportschool zien. Liever zit ik op mijn mountainbike onder het dak van bladeren in het bos." Astrid | Nerd | Wiskundige | Mountainbiker | Fietsvrouw |Waaghals

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.