“Poeh. Een eer, ook spannend en uit mijn comfortzone want ik twijfel: ben ik sportief?” Zo reageerde Sabine toen we haar vroegen om voor ons te bloggen. Want zij wist ook wel dat we haar niet gevraagd hebben om haar vreselijk uiteenlopende sportieve activiteiten. Ben Wat Sabine wel stoer en sportief maakt? Dat vertelt ze natuurlijk zelf.

Ik weet dat Rose mij gevraagd heeft omdat ik worstel met sport, met mijn lichaam, mijn overgewicht en alles wat bij die combinatie komt kijken. Maar ook omdat ik er over deel. Omdat ik, als ik eenmaal sport, er echt plezier in heb. En ook omdat ik het zelf ook heel fijn vind om te lezen dat ik niet de enige ben. Dat er soms net die ene persoon is die dat verschil kan maken.

Lees ook: Mijn pad naar een gezonder lichaam

 

Ik, ben ik sportief?

Nadat ik al drie stukken had geschreven, maar nog niet verstuurd, kwam telkens de vraag terug. Ben ik wel sportief? In vergelijking met al die stoere sportende vrouwen bijvoorbeeld? Recent tijdens een familie-uitje zei een nichtje: “jij bent ook sportief en goed bezig zeg.” Waarop ik direct refereer aan mijn vriendin. “Zij is sportief, ik doe maar wat. Helemaal in vergelijking met haar.” Nichtje was niet voor een gat te vangen. “Ik zie bij jou stoere boksfoto’s voorbij komen. Dat vind ik best sportief.”

Vanmiddag onderweg naar huis van een pittige BoxingTherapy vroeg ik me af wat sportief eigenlijk is. Ik somde voor mezelf op wat ik, als ik in goeden doen ben, allemaal aan sport doe. Tot m’n eigen verrassing was dat toch een aardig lijstje. Ik probeer iedere week één keer te zwemmen, toen ik nog niet ziek thuis zat deed ik iedere week mee met de bootcamp, één keer in de twee weken heb ik BoxingTherapy, ik doe aan hardlopen (althans…wat voor hardlopen door kan gaan), als het weer het toelaat ga ik graag een stukje fietsen. (lees verder onder de afbeelding)

Een eerlijk verhaal: Weer die fitte sterke sportvrouw worden, dat is wat ik wil

 

 

Meten aan anderen

Oh wacht even, ik moest mijzelf na dit lijstje wel corrigeren. Dit valt wel degelijk onder de noemer sportief. Maar ik haal mijzelf naar beneden omdat ik mij meet aan anderen. Aan mensen die geen overgewicht hebben en sporten. Hardlopers die bijvoorbeeld met gemak drie keer in de week de deur uit gaan voor een lange loop. Aan menig stoere vrouw bij stoere vrouwen sporten. Nog steeds dus die twijfel: ben ik sportief?

Ik vind dat ik niet sportief kan zijn en ben omdat ik overgewicht heb. Een totaal verkeerde manier van naar mijzelf kijken. Ik besefte dat de mensen om me heen anders naar me kijken. Zoals zij naar me kijken, zou ik naar mijzelf moeten kijken. Als een sportief iemand. Omdat ik sport op een manier zoals ik het kan, zoals ik het volhoud.

Lees ook het blog van Marleen: Ode aan de sportende vrouw

 

Schaamte voorbij stappen

Het gaat niet om wat je doet, hoever je gaat. Maar het feit dat je gaat, dat je de schaamte voorbij stapt. Jezelf in een sportoutfit hijst en toch weer een paar kilometer door de polder hobbelt. Niet jezelf aan een ander meten. Want zij doen dat in dit geval ook niet. Ik ben de enige die vecht met mijn (sportieve) zelfbeeld, zij niet. Sterker nog zij geven mij juist het gevoel dat ik ook mee doe.

Als ik ben wezen sporten, dan ben ik trots en post ik een selfie. Of met de groep de groepsfoto. Zolang ik er bij voorkeur maar niet volledig opsta. Want ik vind mijzelf niet sportief, ook niet qua lichaamsbouw. Sportief zijn zit in wat je doet. Niet in hoe je het doet, hoe vaak of hoe ver. Dus ben ik sportief! En kom ik er voor uit dat ik trots ben op mijn gekleurde broek. Dus daarom gewoon vaker het hele sportieve plaatje op de foto. Want ook ik ben een stoere sportende vrouw.

Foto: Ka & Co Pictures

Sabine Sabelis

Sport is voor iedereen of je nu wandelt of hele triathlons doet. Of je nu meerdere dagen per week traint of dat je een weekend warrior bent. Sabine schrijft over haar leven als actieve vrouw. Met haar bijdrages wil ze anderen inspireren en motiveren ook te gaan sporten. Op welk niveau dan ook.

3 Comments
  1. Haha jij bent hartstikke sportief! Ik ben vaak jaloers dat je zo vaak sport, want mij lukt het zo vaak niet om lekker te sporten. Yoga en een soort fitness yoga voelen niet als heel sportief, mijn vechtsport is iets wat ik leuk vind maar wegens “dingen” mee wil stoppen. Maar ik vind heel veel soorten sport wel leuk om te doen, zoals suppen, snowboarden, longboarden, tennis, klimmen en uiteindelijk maakt me dat dan toch weer wel sportief. Ik kan het alleen niet allemaal doen en heb er niet zoveel tijd voor. Daar brand ik mezelf dan weer op af en heb ik precies wat jij ook hebt en dan zet ik het af tegen anderen en dan is het helemaal prijs. Kortom, jij bent heel sportief en goed bezig en bent zelfs een voorbeeld. Hoppa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.