crossfit hal

Stoere Vrouwen Sporten staat voor sporten en bewegen voor je gezondheid. Plezier voorop, dat vinden wij belangrijk. En dat geldt ook voor Leine. Zij is dun en sporten is wat ze graag doet. En dat roept wel eens vragen op in haar omgeving.

“Dat heb jij toch helemaal niet nodig…?” Deze vraag wordt mij, al jaren, bijna dagelijks gesteld. Op het schoolplein, tijdens koffievisite, op verjaardagen, in de speeltuin, de supermarkt, zelfs tijdens het sporten zelf. De reden achter deze vraag is belangrijk. Mensen vragen mij dit namelijk zo verbaasd, want ik ben dun en sporten is mijn hobby.

Mijn moeder zei vroeger altijd, ‘maak je niet dik, dun is de mode’. Ze bedoelde natuurlijk gewoon dat ik wat minder moest stressen. Maar er is ook iets anders dat ik meekreeg, en wat ik steeds om me heen proefde. Namelijk dat dun zijn datgene is dat je moest bereiken. Door te sporten, door op dieet te gaan, door te fotoshoppen of zelfs door plastische chirurgie te gebruiken.

Welke squat is een goede squat: heel diep of niet?

 

Dun en sporten is geen hype

De laatste paar jaren is de tendens juist dat rondingen gezien mogen worden. Joepie, wat heerlijk. Echt, ik juich het toe. Maar, zoals gebruikelijk met nieuwe hypes, slaat helaas ook dit weer vaak door. Ik word regelmatig om mijn oren geslagen met ongevraagde adviezen en zelfs regelrechte beledigingen.

“Mannen houden juist van rondingen in plaats van een zak botten.” “Je zou er beter uitzien als je zou aankomen.” “Eet jij wel?” “Waarom sport jij, dat heb je toch helemaal niet nodig?” Of, een van de ergste: “real women have curves.” En wie bepaalt dan wat een echte vrouw is? Ik bedoel, serieus, een echte vrouw heeft rondingen?!? Wie verzint zoiets?

Wat is een AMRAP eigenlijk? Dit en andere CrossFit termen.

 

Mijn lichaam als showstuk

Alles is zo gericht op uiterlijk dat ik jarenlang heb gedacht dat mijn lichaam slechts een showstuk was. Iets om opmerkingen over te maken, om aan te zitten en om te bekritiseren… Maar dat is veranderd. Misschien is het de leeftijd, dat het je allemaal wat minder kan schelen. Of het feit dat ik nu kinderen heb, die uit dit lijf zijn gekomen en die ik mijn levensles wil meegeven dat schoonheid in de ogen van de beschouwer zit.

Wat vooral heel erg heeft meegeholpen, is dat ik door het sporten anders ben gaan kijken naar mijn lijf. Ik ben trots geworden op wat het kan, hoe sterk het is, hoe geweldig het kan herstellen. Niet mijn lijf maar mijn geest is de zwakste schakel.

Heb jij pijnlijke polsen tijdens opdrukken?

 

 

Vrouwen in alle maten en vormen

Ik sport met vrouwen in alle maten en vormen, compleet verschillend en toch ergens gelijk. Langzaamaan durven we te vertrouwen op ons lijf, op wat het kan en is de grootste uitdaging om te ontdekken wat het nog allemaal kan leren. Hoe het eruit ziet komt niet ter sprake. Wat het kan. Daar draait het om. Want uiteindelijk is ons lijf niet alleen een omhulsel, ons harnas. Het is bovenal onze motor, ons gereedschap.

Dus ja, ik heb het sporten zeker wel nodig. Om gezond te blijven, om te kunnen functioneren, om sterk te zijn. Ik sport ook om te vertrouwen in mezelf en om mijn drie dochters te laten zien dat er in clichés nou eenmaal heel vaak een kern van waarheid zit. Echte schoonheid zit van binnen…

-Leine-

Met dit schema voor thuis kan ook jij met krachttraining beginnen!

 

Foto: Jesper Aggergaard

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.