Fietsvrouw op Curaçao

vrouw op mtb op curacao

Fietsvrouw Mirte woont op Curaçao. Fietsen in de hitte dus, of voor dag en dauw. Alsof dat nog niet gek genoeg is, koerst ze ook nog eens. En dat levert regelmatig vreemde blikken op in haar nabije omgeving. Wij snappen het wel, de liefde voor de fiets gaat boven alles!

Wanneer ik mensen vertel dat mijn favoriete bezigheid fietsen is, dan krijg ik vaak erg verbaasde reacties. Kort samengevat komen de reacties er meestal op neer dat de ander denkt dat ik levensmoe ben of gek. Of allebei.

Zoals ik begrijp uit (social-) media berichten, is het een internationaal probleem dat we als fietsers nog steeds bezig zijn voldoende respect af te dwingen bij automobilisten om ook gebruik te mogen maken van de weg. Hier op Curaçao zijn er, op twee kleine stukjes van enkele kilometers na, geen fietspaden en delen wij de weg met iedereen. Dit betekent dat auto’s vaak rakelings langs je scheuren, waardoor je net niet (of net wel) geraakt wordt.

Fietsvrouw in een subtropisch klimaat

Dan hebben we hier op het eiland een subtropisch klimaat. Dit houdt kortgezegd in dat je voor 8 uur op je fiets moet zitten om er niet vanaf te zweten. Regelmatig gaat m’n wekker in het weekend dan ook eerder dan op een doordeweekse werkdag.

Er zijn meerdere redenen waarom ik toch meerdere keren per week op de fiets klauter. Voor mij is het vooral een manier om te ontspannen, mijn hoofd leeg te maken of juist om wat frustraties er uit te trappen. Na zo’n ritje voel ik weer dat ik de wereld aan kan.

De groepsritjes zijn vaak een gezellige samenkomst. Wie zegt dat vrouwen veel praten, heeft nog nooit met een groep mannen gefietst. Verder vind ik het een heerlijke bijkomstigheid, dat ik door het fietsen lekker kan eten waar ik zin in heb. Toegegeven, vaak probeer ik wel gezonde keuzes te maken. Maar als ik een paar stukken chocolade of taart eet, voel ik mij daar allerminst schuldig over.

Wedstrijden rijden

Tot zover dus het fietsen an sich. Voor ons sportvrouwen niets bijzonders. Waarom ik met de lokale wedstrijden mee rijd, is voor velen nog wel een raadsel. Dat betekent niet alleen de hitte verdragen, maar je ook nog eens de tandjes fietsen in een peloton.

Nou moet ik zeggen, dat ik me voor een wedstrijd ook wel eens afvraag waar ik mee bezig ben. Wanneer ik niet de rust heb om stil te zitten en uit te rusten voor de wedstrijd. Of wanneer ik ’s morgens geen hap door mijn keel krijg en constant naar de wc moet. Zodra ik op mijn fiets zit, voelt het echter goed. Nog even een beetje spannend bij de start, maar daarna is het gewoon trappen tot aan de eindstreep.

Tijdens zo’n wedstrijd komt er dan vroeg of laat een punt dat het peloton uit elkaar valt en dan strand je met een groepje dat even hard fietst (dit zijn in mijn geval meestal rijders uit andere categorieën en een enkele dame). Dit zijn dan bekenden, het is immers een klein eiland, maar soms ook fietsers die ik alleen van gezicht ken.

Samen naar de finish – een geoliede machine

Op zo’n moment ontstaat er een mooie dynamiek. Je weet dat je samen de klus moet gaan klaren, vooral als het nog een eind is en er veel wind staat. Ook al waren sommigen tot een paar minuten geleden zo goed als onbekenden, al snel ontstaat er een geoliede machine.

De afwisseling van het kopwerk, een fles water of een gelletje dat door wordt gegeven. Een kleine beweging met een ellenboog waardoor iemand het snel overneemt van de kopman. Iemand die net iets inhoudt zodat ik weer goed in het wiel zit en niet alsnog in mijn uppie verder moet.

De manier waarop iedereen zijn uiterste inspanning levert, zich bewust is van de ander en op een bepaalde manier ook kwetsbaar is duurt tot aan de streep. Daar gaat ieder zo snel mogelijk de vochtbalans herstellen of zijn of haar manier naar voorkeur en keert alles weer terug naar zoals het was.

Wil je meer lezen van Mirte, klik dan snel verder.

Kennen jullie de leuke fietsverhalen van Hanneke ook al? Hanneke die begon met fietsen en o.a. ontdekt dat je met je blote billen in je fietsbroek moet.

Enne… zien jullie Astrid die toffe trui ownen? Handgemaakt door Rose, te koop in onze shop.

Astrid in de roze trui met fietsprint

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.