Na de Nike Fuelband zijn activitytrackers – of stappenteller armbanden zoals ze ook genoemd worden – enorm populair geworden. Voor veel serieuze sporters zijn deze armbanden niet veel meer dan een leuke gimmick die bevestigt hoeveel ze bewegen, maar voor beginnende sporters of mensen met overgewicht zijn ze een handige tool om inzicht te krijgen in hun bewegingspatroon. De activitytrackers kunnen zo bijdragen aan hun activatie. Polar als Garmin hebben dit jaar hun armbanden op de markt gezet.Volgens sommigen zijn deze Polar Loop en Garmin Vivofit niet veel meer dan een slap aftreksel van de Fuelband. Maar wie verder kijkt ziet bij zwel Polar als Garmin meer mogelijkheden. Zo kan je bij beide merken gebruik maken van hartslagmeting. Waardoor de armband ineens in een simpel sporthorloge verandert en inzicht geeft in je energie verbruik. Een tijdje geleden testte Rose de Polar Loop en nu heeft Hilda de Garmin Vivofit getest.

 

Hilda: “Ik ben eigenlijk helemaal geen type voor horloges of iets dergelijks om mijn pols en ineens ‘moest’ ik een armband gaan dragen. Dat was wel even wennen, maar gelukkig ziet hij er stijlvol en bijna futuristisch uit. Ik kreeg er veel positieve reacties op en mensen waren vooral nieuwsgierig. Ze wilden weten wat het was. Dat was leuk, maar ik droeg die armband natuurlijk niet voor de looks….

 

10.000 stappen

Ik heb een kantoorbaan en met het dragen van de Garmin Vivofit werd me meteen duidelijk wat dat inhield: ik verzet geen stap! En zodra je een uur niks doet begint de Vivofit rood te knipperen. Omdat het beter is voor je metabolisme om dan te gaan bewegen. En omdat je natuurlijk geen rode balkjes in je scherm wilt, ben ik daarom maar snel gaan bewegen. Voor ik het wist liep ik elk uur te ijsberen op kantoor om die armband weer in een normale stand te krijgen. Mijn collega’s vonden dit eerst alleen grappig, maar lopen tegenwoordig gezellig met me mee. Dat zal vast een gek gezicht zijn als je ons zo ziet lopen, maar effectief is het wel.

Gaandeweg kom ik er ook achter dat ik dagelijks veel te weinig stappen zet. Gemiddeld zit ik op zo’n 8000 stappen en de Vivofit registreerde dit allemaal netjes. Ik was tevreden, 8000 duizend stappen, dat is toch aardig wat. Totdat Rose me vertelde dat een gemiddeld mens zeker 10.000 stappen moet zetten om gezond te blijven. Daar schrok ik wel van, want daar kwam ik lang niet aan. En ik wist dat niet eens! De Vivofit past het stappendoel aan aan wat je gemiddeld loopt en als je steeds minder loopt dan je doel wordt je doel ook naar beneden aangepast. En dat is echt een nadeel, hij registreert alleen en stimuleert niet. Ik pas dus nu mijn doelstellingen zelf aan. En ga dan wel wat hoger dan de 10.000, want dat is echt het minimale aantal.

 

Slaapregistratie

De software is heel makkelijk, je koppelt de armband zo aan je computer en je krijgt een mooi overzicht van je activiteiten. Voor mij persoonlijk is het meer een stappenteller dan activiteitentracker geweest. Wat ik heel leuk vind is dat de armband ‘s nachts doormeet en registreert of ik rustig of juist onrustig slaap. Zo kwam er achter dat ik best wel onrustig slaap. Hier is het dus interessant om te kijken hoe mijn dag mijn slaap beïnvloed. Slaap ik beter op de dagen sport? Of juist niet?

Door een hartslagmeter te koppelen aan mijn armband kun je ook andere activiteiten meten. Ik heb dit alleen niet kunnen testen omdat ik niet zo’n hartslagmeter heb, maar die ga ik snel lenen van Rose, die heeft er nog een heleboel liggen en elke hartslagmeter met ANT+ werkt op de Vivofit.
Ik sport veel in de sportschool en ik vermoed dat als dit ook allemaal goed geregistreerd wordt ik zeker als actief mens beschouwt mag worden.

Motivatie
Wat ik heel leuk vind, zijn de wedstrijdjes waar je aan mee kunt doen. Online is er een ranking van mensen die ongeveer evenveel bewegen, door meer te doen kom je bovenaan. Ook kan je allemaal batches verdienen. Het zijn leuke extra’s die een spelletje van bewegen maken. Toch vind ik dat de motivatie bij mij meer uit mezelf moet komen en ik had gehoopt dat de Garmin me daar meer mee zou helpen. Maar de Vivofit heeft er zeker wel toe bijgedragen dat ik veel actiever ben gaan leven. Zo kies ik er bijvoorbeeld voor om vaker naar mijn werk te gaan lopen. En het heeft me duidelijk een stuk bewuster gemaakt van de activiteiten die ik doe!

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. Ik heb de nikefuel band. Ik had die al gekocht voor Garmin op de markt kwam met zijn vivofit. Jammer… want ik heb wel een compatibele hartslagmeter en dat kan ik juist niet doen met mijn nike fuelband. Ook de slaapregistratie voor een slechte slaper als ik zou interessant kunnen zijn!

    En reacties ja die krijg je veel! In de winter niet zoveel omdat ie dan meer verstopt zit onder mouwen maar met het betere weer zie je hem meer en ik krijg er ook veel reacties op 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.