Het ‘geheimzinnige’ Sportrusten schema kende ik al van vorig jaar, toen ik het gebruikte in aanloop naar de 20 kilometer in Parijs. Nu ben ik toch wel heel nieuwsgierig naar het schema voor de hele marathon: maximaal 14 kilometer hardlopen ter voorbereiding, werkt dat echt? Eerste stap richting de ultieme 42 kilometer: het lezen van De Marathonrevolutie, een boek van Stans van der Poel en Koen de Jong.

In één adem las ik het boek uit. Veel bekende informatie. Net als voor een halve marathon, loop je voor de hele marathon 4x per week: 2x op hartslag, 1x op tempo en 1x ‘vogels kijken. Vogels kijken is synoniem voor ontspannen lopen zonder op je hartslag te letten. Deze opbouw van je trainingsweek en de ademhalingsoefeningen zorgen ervoor dat je steeds goed herstelt. Daardoor sta je uiteindelijk fit aan de start bij je wedstrijd. En dat is wel fijn als je weet dat je na die start een paar uur onderweg bent.

 

Lopen op lage hartslag

Dat de hartslag voor de marathon lager is dan die van de halve is ook logisch. Je moet bij een marathon meer dan 2x zo lang lopen. Als je dit op hoog tempo doet, kom je de man met de hamer al snel tegen. Je loopt de marathontrainingen dan ook langzamer dan die voor de halve. Koen de Jong zegt zelf dat trainen voor een marathon daardoor veel minder zwaar is. Oké, dat klinkt hoopgevend…

Wat ik me pas goed realiseerde toen ik het boek uit had, is hoe laag je hartslag dan in de praktijk moet zijn. Met je omslagpunt en je snelste 10K-tijd kun je in een tabel opzoeken in welke hartslag je de marathon moet lopen. Als ik de schema’s in het boek erop nasla, kom ik zelf uit op een hartslag van 132 voor mijn langste trainingen. Daar was ik wel even beduusd van: mijn halve marathon trainingen liep ik met een wedstrijd hartslag van 149, dus het verschil is enorm. Vond ik dat laatste in het begin lastig omdat ik sneller moest lopen dan ik gewend was, nu vraag ik me af of ik het wel ga redden op dit voor mij lage tempo.

Tegelijkertijd is juist die lage trainingshartslag voor mij een geruststelling. Het geeft mij namelijk het vertrouwen dat ik die 42 kilometer en een beetje wel zou kunnen volhouden als ik op een dergelijke lage hartslag mag/moet lopen. En dat is natuurlijk meteen in de lijn van de Sportrusten gedachte: je loopt op de hartslag die bij jou past voor die betreffende afstand.

Belasting op spieren en pezen

Dan had ik nog een ander puntje dat ik uit de weg wilde hebben voordat ik überhaupt zou starten met het schema. Hoe zit dat met de belasting van spieren en pezen? Bij mijn 20 kilometer in oktober heb ik een knieblessure opgelopen en ik vroeg mij af of dat kwam omdat ik na al die korte trainingen ineens een twee keer zo lange afstand ging lopen.

Ik mailde Koen. Wat blijkt? Het herstel na het lopen op het niveau van haarvaten, banden en gewrichten heeft weliswaar 2-4 weken nodig, maar trainingen volgens de reguliere schema’s kunnen nog veel meer schade aanbrengen omdat je na het ontstaan van de schade doorgaat met zwaar en lang belasten. Het feit dat ik na mijn wedstrijd lang last heb gehouden van mijn knie zou volgens hem eerder duiden op mankementen in mijn looptechniek.

Omdat dat laatste – toevallig of niet – heel recent is bevestigd na een uitgebreide loopanalyse, ben ik overtuigd. Als het mij lukt om mijn techniek bij te schaven, moet een marathon uiteindelijk geen probleem meer zijn. Wauw, ik raak steeds enthousiaster!

Het boek staat trouwens vol met allemaal succesverhalen. Natuurlijk kiezen de schrijvers ervoor om alleen de positieve ervaringen op te nemen, maar het is hoopgevend dat het schema in elk geval voor een behoorlijk aantal lopers zijn succes heeft bewezen. Een aantal mensen die al eerder een marathon hebben gelopen, geven aan dat het met dit schema tijdens de marathon zelf minder inspanning leek te kosten.

Al lezend kwam ik tot de conclusie dat de weg vrij lijkt om er daadwerkelijk aan te beginnen, trainen voor een hele marathon! Zeker na mijn goede ervaring afgelopen jaar. Nu had ik al langer het plan om dat volgend jaar te doen. Dat voornemen heb ik overal luid verkondigd. De marathon van Rotterdam in 2017 zou mijn vuurdoop worden. Iets met rustig aan doen, eerst nog een paar halve marathons lopen en zo.

Maar… toen vroeg Rose me of ik, samen met nog drie andere stoere vrouwen volgens het 100 dagen Sportrusten schema wilde trainen voor de marathon van Leiden. Wat doe je als je zo’n kans krijgt? Die grijp je! En dan niet voor de helft, maar helemaal. Ik start dus aanstaande zaterdag al. Als mijn verhaal ook een succes wordt, sta ik 22 mei aan de start van mijn allereerste marathon. Wie doet er met me mee? Lees dan even hoe je kans maakt.

Is Leiden iets te snel voor jou? Koop dan De Marathonrevolutie en ga lekker lezen, plan je marathon en vertel me welke je gaat lopen, dat vind ik leuk om te horen!

Myra

2 Comments
  1. Ik heb de marathon van Leiden vorig jaar gelopen op het sportrustenschema. Mooie marathon!
    Ik kwam een schema tegen op welke snelheid ik hem kon trainen op basis van mijn 10km tempo en heb hem dus voornamelijk op snelheid getraind (wel mijn hartslag in de gaten gehouden natuurlijk 😉 )
    Dit jaar mag ik de marathon van Berlijn lopen. Ik ga hem weer op sportrustenschema lopen maar wil hierbij meer letten op mijn hartslag.

  2. Ik ben benieuwd hoe het jou gaat bevallen…. Afgelopen november de marathon van NY gelopen. Getraind tot 34 km. Dit jaar ga ik ga net als Laura de marathon van Berlijn lopen…. maar nu met de marathon revolutie….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.