Geen tijd zo verwarrend als het begin van de lente. Jasje aan of jasje uit? Sporten met lange mouwen of korte mouwen? Of toch gewoon een thermo shirt? Hoewel het voor elke sporter persoonlijk is, hier toch een aantal tips voor het dilemma van kleding en temperatuur.

Start to Run

Afgelopen zaterdag ging ik mee met de Start to Run les. Ik ga zelf een groep trainen en leer door mee te gaan hoe dat gaat in zo’n groep. Wat me opviel waren de enorm warme jasjes en broeken die de beginnende lopers aan hadden. Zo warm kleed ik me als het vriest. En het was zaterdag toch echt heel mooi weer. Niet alleen voor beginnende lopers is het zoeken naar de juiste outfit, iedereen moet even wennen aan het nieuwe weer. Bij het uitkiezen van mijn kleren kijk ik naar een aantal dingen, namelijk de wind, de lucht, de temperatuur en het soort training wat ik ga doen.

Thermometer

Is de temperatuur lager dan acht of tien graden dan draag ik mijn lekkere lange hardlooplegging met een shirt en een dun jasje. Voor rond het vriespunt heb ik een warmere broek, dikkere jasjes en thermoshirts, maar die had ik dit jaar niet nodig.
Vanaf tien graden draag ik een driekwart hardlooplegging of een lange die van dunne stof is en een heel dun jasje of een longsleeve.
Is het nog wat warmer en geeft de thermometer – zoals afgelopen weekend – temperaturen van vijftien graden of meer aan, dan kies ik voor mijn zomerbroek die tot net over de knie gaat of mijn dunne lange hardlooplegging. Als top kies ik voor een dunne longsleeve of een t-shirtje.
Zaterdag tijdens de training droeg ik een mijn lange hardlooplegging met een warmer jasje en daaronder een hemdje. Ik wist dat we veel stil zouden staan en dat de zon volop scheen. Stonden we in de schaduw dan had ik mijn jasje aan, maar in de zon en tijdens oefeningen was mijn hemdje genoeg. Had ik dit weekend mee gedaan aan en wedstrijdje, dan had ik een kort broekje en een hemdje gedragen.

Regen en wind

Niet alleen de temperatuur bepaalt mijn kleding keuze. Zoals ik al vertelde kijk ik ook naar de wind en de training die ik ga doen. Ik woon aan de IJssel en loop met plezier door de uiterwaarden. Dat is vaak een kortere en zware loop. De keuze lijkt dan snel gemaakt: mijn kleding niet te warm.
Ware het niet dat ik langs de IJssel vol in de wind loop en dan toch kies voor een jasje wat de wind een beetje tegen houdt.
Hetzelfde gaat op voor een regenachtige dag. Tien graden, zonder zon, wat regen en een beetje wind kan al snel koud voelen. Daar kleed ik me dan op. Een wielrenner raadde me ooit aan om me zo te kleden dat ik het de eerste tien minuten een beetje fris vind. Dat ben ik ten gaan doen, zowel op de fiets als lopend.

Wat je precies draagt is heel persoonlijk, ik heb liever mijn lange broek aan dan een driekwart broek. Dat is puur omdat ik driekwart broeken minder mooi vind staan. Daarom draag ik zomers zo’n kort wijd broekje. Voor mijn armen en schouders vind ik het fijn als die veel bewegingsvrijheid hebben, daarom zal ik sneller kiezen voor een hemdje dan een t-shirt.

En jij? Ben je een sporter die zich graag wat warmer kleedt of loop je ook graag met korte mouwen?

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. Ik kan de kou goed hebben en draag al vrij snel korte mouwen. Het is vooral die eerste paar minuten na een tijdje krijg je het toch wel warm, al vraag ik me af hoe het gaat als je wat verder en langer loopt

  2. Ik heb het ook snel te warm, maar toch laat ik me vaak verleiden om iets aan te trekken wat te warm blijkt. De eerste tien minuten moet je het gewoon koud hebben, dan komt het daarna helemaal goed. Tenzij je een hele langzame duurloop gaat doen, dan mag het wat langer en dikker qua kleding, maar voor een interval-, tempo- of wedstrijdloop trek ik zo min mogelijk aan.

    Nu wordt het komende zondag (CPC) opeens lente, terwijl het tot nu toe best koud was (lange tight, tshirt en jasje). Dus wat moet ik aan? Ik heb laatst een 10km gelopen met 4 graden, regen en hagel en toen was een dunne longsleeve en 3/4 tight precies goed (ik ben gewoon een heethoofd denk ik). Dus zondag denk ik maar gewoon korte broek en tshirt… Blijft lastig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.