Het was eindelijk zover dit weekend liepen duizenden lopers de lang verwachte Electric Run: een feestje in de vorm van een hardloop evenement. Dit snel uitverkochte evenement was een combinatie van een 5 km lang parcours met een geweldig lichtshow en een feest achteraf. Voor Stoere Vrouwen Sporten liep hardloopster en blogster – en vriendinnetje – Andrea mee. Zij is een ervaren loopster en doet mee aan wedstrijden. Momenteel traint ze voor een marathon en gaat die waarschijnlijk lopen binnen de 3 uur en 18 minuten. Een serieuze loopster dus, maar voor dikke fun en loopplezier op de Electric Run springt ze een gat in de lucht.

 

 

Andrea: “Met de modder nog op plaatsen die je niet wilt weten, omdat ik ‘s ochtends Strong Viking had gelopen, stond ik zaterdagavond op het NDSM terrein in Amsterdam tussen allemaal mensen met hysterische kleding en knipperende lichtjes. Van het ene uiterste naar het andere zou je kunnen zeggen.

 

De Electric Run is ter ere van het 15-jarig bestaan van Net5 naar Nederland gehaald. Deze funrun was net als de Colorruns van vorig jaar binnen no-time uitverkocht. En ik was de Lucky Bastard die toch nog mee mocht lopen. Ik hoorde pas op donderdag dat ik mee kon doen dus op het laatste moment dook ik in mijn kast voor een outfit. Met mijn opvallende hysterische legging dacht ik wel goed te zitten. Maar eenmaal op het festival terrein voelde ik me aardig kaal. Het stond er afgeladen vol met mensen onder de neonsminck en felgekleurde kleding met hier en daar een snoertje kerstverlichting of een pruik.

 

RunAndreaRun klaar voor de electricrun in amsterdamIedereen kreeg bij de entree een kleur startbandje. Ik kreeg een groene en mocht daarmee starten in de eerste groep. Hoewel ik met gemak voor de snelste tijd had kunnen gaan wilde ik echt het evenement meemaken en rustig aan lopen. Ik wilde foto’s maken en zien hoeveel plezier de lopers hadden. In het startvak zag ik al een paar bekenden, zoals de dames van hiphardlopen.nl maar ook tot mijn grote verbazing ook mensen die ik niet op een loopevenement zou verwachten. Ze rookten in het startvak!

Naast ons draaide de DJ zijn platen en ik stond in het op de muziek meedeinende startvak te kijken naar de verlichte dansers toen het om acht uur eindelijk tijd was om te starten. De stroom verlichte en hysterisch geklede mensen kwam in beweging en begaf zich in de lichtwereld van de Electric Run, die gedurende 5 kilometer op ons netvlies gebrand zou worden.

 

Tot mijn schrik liep de weg vanaf de start al vol met wandelaars. De organisatie had de startvakken niet ingedeeld op snelheid, maar op wie er vroeg gekomen was. Het was inmiddels acht uur en iedereen in mijn startvak stond dus al vanaf half zes te bieren en dansen op het festival terrein. Er waren ook ouders met kinderen en hoewel de organisatie er op had aangedrongen om te wandelen aan de linkerkant was er geen kip die hier rekening mee hield. Het was maar goed dat ik in het voorste vak stond. Ik kon nog redelijk over het parcours heen dribbelen. En dat was eigenlijk best wel leuk, Door de neonbelletjes en dansend op de beat van de muziek. Ik had de tijd om te stoppen voor foto’s en filmpjes en dat deed ik met plezier. Want wat was het een mooi gezicht. Al die oplichtende mensen over het verlichte parcours.

 

IMG_20140331_105710De eerste wereld waar we doorheen kwamen was de Electric Avenue. Tussen verlichte wanden onder de vrolijke tonen van het toepasselijke Electric Avenue van Eddy Grant bleven de meeste mensen even staan om foto’s te maken. De volgende wereld was Neffmau5 Land. Verlichting kleurde de bomen waarin gekleurde lampionnen liepen. De weg was middels hekken in tweeën gesplitst en de eerder gestarte lopers kwamen kwam de lopers daarachter tegemoet lopen. Het was een grote massa van bewegende lichtjes.

We naderden het surrealistische Electro Rainforest waar paraplu’s in de verlichte bomen hingen. Umbrella schalde door de speakers. Via de Rainbow Road kwamen we weer parallel te lopen aan de later gestarte lopers. Zo mogelijk was het nog drukker op het parcours en daarmee nam de massa van bewegend licht toe. De finish kwam in zicht. Via de Delta Station belandden we weer op het festivalterrein. Dat was nu leeg, alle lopers waren nog ergens in de verlichte wereld op het parcours en de rest stond te wachten om te starten. Duizenden mensen verlichtten op dat moment het NDSM terrein en de directe omgeving. Het is bijna onmogelijk om te beschrijven hoe bijzonder dat er uit ziet.

 

Al met al heeft de organisatie een leuk evenement neer gezet. Het is geen doorsnee hardloopevenement. En hoewel dat met de wandelaars op het parcours en de indeling van de starvakken beter mag heb ik echt plezier gehad.

De aankleding was geweldig en het publiek fantastisch en dat leverde een bijzondere ervaring op. Iedereen had zijn best gedaan zich te kleden naar het thema. En wie zich een beetje bloot voelde zonder paint en flikkerende lichtjes, kon ter plekke in de merchandise stand van alles kopen. En daar zit meteen een punt van kritiek: het was allemaal schreeuwend duur. Niet alleen de entree kostte al het nodige, maar eten en drinken mocht niet meegenomen worden. En wie wat wilde drinken of eten moest daarvoor diep in de portemonnee tasten, evenals voor de huur van een kluisje om van de merchandise maar niet te spreken. Nu is er een goed doel verbonden aan de Electric Run en hoop ik dat er door alle drank en neonverf veel geld naar Stop Aids Now gaat.

 

Toen ik bij thuiskomst las dat de Electric Run tijdens Earth Hour was schudde ik mijn hoofd. Had dit grappige evenement nu de energie besparing van Earth Hour teniet gedaan? Of hebben we met zijn allen een hele burst vrolijke energie de wereld in geholpen?

neon kleurtjes op electricrun

electricrun selfie

verlichting electricrun amsterdam

verlichte wereld electricrun amsterdam

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.