Toen sportarts Steef Bredeweg eerder dit jaar met zijn verhaal over blessures bij hardlopen kwam werd één ding door de volledige media opgepakt: dure hardloopschoenen zouden geldklopperij zijn en de consument werd genept. Verbaasd over dit nieuws klopten wij aan bij een paar merken om te horen hoe het nu eigenlijk zat. En sindsdien lopen wij rond op allemaal verschillende schoenen om te voelen hoe ze zijn.

We zijn begonnen met New Balance. Zij maken hun zolen van een nieuw materiaal. Fresh Foam heeft het. De hardloopschoenen van vroeger dempten met een tussenzool gemaakt van EVA (Ethyleen Vinyl Acetaat). Deze zolen bestaand allemaal hele kleine belletjes – wel miljarden in één zool – deden hun werk als dempende tussenlaag, maar hadden als nadeel dat het materiaal achteruit ging. De belletjes werden ingedrukt en het duurde wel een dag voordat ze weer terug in hun oude vorm waren. Daarbij was de zool overal even hard of zacht. Tegenwoordig gebruiken de verschillende merken hele andere materialen en ontwikkelen deze zelf. Zo zijn zowel Adidas als New Balance afgelopen jaar met vernieuwende schoenen gekomen.

 

De vernieuwende Fresh Foam zolen

Het Fresh Foam wat New Balance bij de W980 schoen gebruikt, is niet gemaakt van bubbeltjes, maar van een rubber dat is opgebouwd uit bogen en bruggen, wat ervoor zorgt dat de zool op sommige plekken stevig is en op andere juist weer niet. Deze zool is met zijn meer dan 15 mm – in tegenstelling tot de minimale schoenen die je nu veel ziet – erg dik, maar heeft niet zoals je veel ziet alleen maar een dikke hak. Sterker nog de heeldrop van maar 4mm staat gelijk aan die van de Nike Free.

>> Lees ook: Zijn goedkope hardloopschoenen goed genoeg?

 

Review New Balance W980

Wij hebben hardloop-vriendinnetje Margriet gevraagd de schoen voor ons te testen en bij elke stap te kijken naar wat ze voelt. En dat deed ze samen met haar kleine assistent.

Margriet: “Wat een überhippe schoenen zijn dit! Ik ben echt blij dat ik ze testen mag. Het zijn echte eye catchers en ik vind het mooi hoe het bijna fluorescerende roze overloopt in aqua blauw. En de zool lijkt net een slangenprint te hebben.

test new balance fresh foam

Bij het aantrekken en de eerste stappen valt het me direct op dat de hak lager is dan bij mijn huidige schoenen. Mijn achillespees is wat kort, dus mijn kuiten waren na het eerste rondje not amused. Ik had wat spierpijn. Het is duidelijk dat je aan deze schoen met die kleine heeldrop moet wennen. Daarom wissel ik deze schoen ook af met mijn oude, een voordeel daarvan is dat ik het verschil ook echt kan voelen. En eigenlijk is dat iets wat je altijd wel kan doen als je nieuwe schoenen hebt.

Ik voel wel dat de zool is gemaakt van een ander materiaal dan bij mijn oude schoenen. De W980 heeft merkbaar een minder zachte demping dan mijn oude schoenen. Misschien is minder niet het juiste woord, de demping is anders. En ik denk niet dat dat slecht is. Ik voel als ik land een soort plof en niet dat zachte en doorveren zoals bij de standaard hardloopschoen. Dat maakt me bewust van hoe ik loop. Misschien is het wel goed als ik weer wat meer op mijn loopscholing ga letten, dat is echt niet alleen voor beginners.

 

De W980 als perfecte trainingsschoen

De W980 is een fijne schoen. Allereerst is hij lekker breed en zit de schoen zelf als een soort tweede huid en dat voelt heel natuurlijk. Wel zijn de veters erg kort, dat irriteert me. Ik ga eens op zoek naar veters die mooi bij deze schoen staan en wat langer zijn. Baby blauw zal wel lekker matchen.

Ik kan me heel goed voorstellen dat je op deze schoen traint voor langere afstanden en dat je dan tijdens een wedstrijd je raceschoen draagt. Het is een schoen met de voordelen van demping en toch een kleine heeldrop, dat is wel bijzonder. En ik kan me ook goed voorstellen dat mensen eerst mijn schoenen zien en dan pas mij als ik nu voorbij ren en dat vind ik op de momenten dat ik loop te stuntelen helemaal niet zo erg.”

 

w980 fresh foam hardloopschoen

Tim heeft op zijn site runners-high.nl ook een stukje geschreven over de New Balance Fresh Foam 980

Voor verkoop informatie van de W980 kijk je het beste op de site van New Balance, want het schijnt dat er de laatste tijd een paar valse webwinkels online zijn die de schoenen zeggen te verkopen. Nadat kopers betaald hebben ontvangen ze nooit hun schoenen. Let dus op en gebruik de Winkel Vinder op de site.

De volgende schoen in onze serie over bijzondere schoenen is de Mizuno Wave Ronin 5, een Ultra lichte wedstrijdschoen.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar FuturumshopWiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.