Op de verschillende internetfora is het al weer een terugkerend topic: wat voor hardloopkleren draag je tijdens de herfst en winter? Maar al te vaak schrik van de vele warme kledingstukken die ik in de antwoorden op zo’n topic voorbij zie komen. Tijd om een blik in onze kledingkast te werpen en te laten zien wat Rhodé en ik nu dragen.

Drie lagen systeem

Kleding – wat voor kleding dan ook – wordt gedragen als bescherming. Tegen de zon of kou bijvoorbeeld, maar ook tegen de regen en wind. Je gewone huis tuin en keuken winterjas is ervoor gemaakt om je – meteen als je op de stadsfiets stapt – warm te houden. Een winterjas is daarom vaak dik, heeft een warme kraag en voelt behaaglijk. Onder die winterjas draag je waarschijnlijk een lekkere trui of iets anders diks wat je warm houdt en voor je kleding van alledag is dat heel functioneel.

Bij hardloopkleding werkt dat anders, die is helemaal niet dik en is er eigenlijk ook nauwelijks op gemaakt je warm te houden. Want als je loopt maak je door de inspanning genoeg warmte aan. Hardloopkleding is daarom gemaakt van dunner materiaal wat je warmte reguleert. Het houdt je droog door je zweet naar buiten te transporteren en het beschermd je door de wind tegen te houden.

Veel hardlopers kleden zich als het koud is volgens het drie lagen systeem. Dit bestaat uit een basis-, een tussen- en toplaag. De basislaag is functioneel, deze laag zorgt ervoor dat je lichaam droog blijft, het transporteert je zweet naar buiten. De middelste laag isoleert, het is het laagje wat dezelfde functie heeft als je winterjas, het houdt je comfortabel warm, maar deze laag is wel gemaakt van technisch materiaal wat er ook voor zorgt dat je warmte afvoert. Door het materiaal van deze laag blijf je dus warm, maar wordt je niet te warm. De buitenste laag beschermt je tegen de elementen, het kan een windstoppertje of regenjasje zijn. Dit drie lagen systeem werkt heel goed, maar het is nu nog echt te warm om je in al deze lagen te kleden, die middelste laag is echt pas nodig als het winters koud is en de bovenste laag is alleen maar nodig als de elementen hun werk doen.

Thermoshirts en tights

Hoewel het drie lagen systeem een degelijk systeem is waar weinig aan scheelt is het voor de zachte winters die we hier tegenwoordig hebben misschien wat overdreven. Voor lopers die korte stukjes rennen is het helemaal niet nodig, die zijn al weer thuis voordat ze het koud kunnen krijgen.

Daarnaast is de perfecte hardloopkleding voor de winter is heel persoonlijk. De één is een koukleum en de ander niet. Ik draag in de herfst het liefst korte mouwen en als het even een kan een shirtje zonder mouwen. Ook ‘s avonds. Ik vind het nu nog te warm voor een hardloopshirt met lange mouwen en een jasje draag ik nu helemaal nog niet. Dat komt van de winter wel.

Ik hanteer – met het drie lagen systeem in mijn achterhoofd – mijn eigen kledingmethode, die ik het ‘heb het maar even koud systeem’ noem. Dat houdt in dat ik het als ik buiten kom best wel even koud mag hebben. Als ik eenmaal loop, heb ik het binnen vijf minuten warm genoeg en ben ik blij dat ik geen jasje mee heb genomen. Train ik overdag en schijnt het zonnetje? Dan loop ik nog in mijn short, want van drie kwart tight houdt ik niet en een lange broek is te warm. ‘s Avonds draag ik wel zo’n lange tight, maar dan wel een extra dunne. Ik heb thuis één wintertight en die heb ik tijdens training zelden aan gehad. En de thermoshirts die ik heb, draag ik alleen als ik ga fietsen, tijdens het hardlopen heb ik zoiets niet nodig.

Hoe ik me kleed is misschien wat extreem, ik weet dat Rhodé liever wat warmers aantrekt en sneller dan ik in een jasje loopt. Zij draagt als ze in de herfst ‘s avonds of ‘s morgens loopt een lange tight en een shirt met lange mouwen of zelf een shirt en een jasje. Gaat ze overdag trainen? Dan kiest ze voor een drie kwart tight en een shirt met korte mouwen. Als je onze kleding bekijkt vanuit het drie lagen systeem loop ik nu alleen met de basislaag en Rhodé met de basis laag en soms de buitenste laag. De tussenlaag die ons warm moet houden bewaren we voor als het echt koud is. Rond het vriespunt ofzo.

Onmisbare kleding voor elke hardloper

Omdat de kledingkeuze van Rhodé en mij wat ver uit elkaar ligt en ik me er van bewust ben dat ik een beetje een hardlopende ijsbeer ben, hebben we aan onze hardlopende vrienden gevraagd wat zij nu dragen. De meesten van hen lopen net als wij in de avond in een dunne lange tight en overdag in het kort. Schijnt de zon? Dan dragen zij korte mouwen en is het wat frisser dan gaan ze voor het flinterdunne jasje of het shirt met lange mouwen. Jasje met voering laten ze voor wat het is. In de winter kiezen ze liever voor een dun jasje wat de wind tegen houdt en daaronder kunnen ze altijd nog wat warms dragen.
Ben je nu nog bezig je herfst/winter outfit aan te schaffen, denk dan aan onze onmisbare item lijstjes.

Het hele jaar door hardlopen:

  • sport-BH, omdat je borsten echt niet zonder willen en ze zijn tegenwoordig te krijgen in alle maten en kleuren

  • sportondergoed, omdat dat zoveel beter dan een katoenen slipje is en omdat er nu zelfs hardloopshirts met printjes bestaan

  • hardloopsokken die blaren helpen voorkomen en een zacht voetbed hebben

Hardlopen in de herfst:

Hardlopen in de winter:

Hardlopen in Alaska of als je in de winter uren traint

Ben je op zoek naar een goede tight of een fijn jasje? Lees dan deze week de stukjes die we daarover geschreven hebben. Want we gaan een week lang extra aandacht aan kleding geven. We zijn op zoek gegaan naar leuke en praktische items om te dragen. Vertellen over leuke merken en hebben kleding getest. Voor zowel tijdens het hardlopen, in de sportschool als op de fiets. Deze week is onze Stoere Vrouwen Sporten Fashionweek en jullie zitten front row.

Liefs, Rose

Wist je trouwens dat je het SVS platform steunt wanneer je koopt via de linkjes op onze site?Bij veel van de webshops krijgen wij een klein percentage van het aankoopbedrag, en daar houden wij de site van draaiende. Bijvoorbeeld als je koopt bij Futurumshop, All4Running, Bol.com of Nike. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, alle kleine beetje helpen ons echt!

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op Instagram, Facebook en Youtube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. Hoi hoi,

    Wat is jullie ervaring met shirtjes van merinowol? Bijv. van Icebreaker of Rab?
    Ik vind dit bij het fietsen heel fijn namelijk, omdat het je temperatuur goed reguleert, maar weet niet of dit ook geldt voor hardlopen.

    Groeten Ingrid

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.