saucony kinvara run pop

To demp or not to demp? Dat vroeg ik me af. Mijn eerste hardloopschoenen waren de Asics Nimbus 13. Die staan bekend om hun goede steun en enorme demping. Inmiddels loop ik op de Kinvara van Saucony en Nike Free. Deze schoenen hebben nauwelijks demping en geeft niet overdreven veel steun. Loopt veel lekkerder voor mij.

 

Nadat ik er achter kwam dat ik voorvoet lopers was, kreeg ik te maken met een iets andere kijk op schoenen. Ik mocht op zoek naar een schoen met niet te veel demping en een minder hoge hak. I loop tegenwoordig op de Kinvara van Saucony en de Nike Free.

 

Demping

Er bestaat in de loopwereld het idee dat een schoen veel demping moet hebben. De demping zou ervoor zorgen dat je blessures voorkomt. Toch is er een grote groep lopers die voor minder demping gaat. Ik ben er zo eentje. En precies daarom verkies ik de snelle Kinvara boven de comfortabele Triumph, want juist in de schoen met demping liep ik mezelf een blessure aan. Ik heb gemerkt dat ik een luie loper ben. Als ik niet oplet stamp ik als een sloffende olifant over de weg. Met een schoen met demping aan mijn voeten let ik minder op mijn techniek en begin mijn voeten zonder na te denken neer te zetten. Zonder het in de gaten te hebben ga ik steeds slordiger lopen en worden mijn spieren en gewrichten ongelukkig belast. In een schoen met minder demping blijf ik alert en voel ik bij elke stap hoe ik mijn voet neerzet. Ik visualiseer hoe ik de bal van mijn voet breed maak en hoe ik er mooi op land. Ik beweeg mijn armen beter mee en gebruik mijn core om mijn lijf sterk te maken.

 

Minimale schoen

Op het eerste gevoel is een schoen met minder demping niet zo fijn, maar het is mijn ervaring dat ze ervoor kunnen zorgen dat een loper netter traint. Er zijn lopers die precies om die reden eens per week op minimale schoenen lopen en er zijn lopers die – net als ik – al hun loopjes op schoenen met een natuurlijk gevoel lopen. Hoe dan ook, voor mij gaat de klassieke visie op demping niet voor iedereen op.

Wil je een keer een schoen met minder demping proberen? Bij de Run2Day winkel aan de Amsterdamse Overtoom kan je een schoen lenen om er een rondje mee te maken in het Vondelpark. En als je niet zeker weet hoe je op zo’n schoentje loopt ga ik met plezier met je mee!

Er zijn nog best veel schoenen met minder demping te vinden. Een bekende schoen met minder demping is de Nike Free, daarnaast zijn er nog die leuke Vibram 5 Finger schoenen met teentjes en ook New Balance heeft een lekkere minimale schoen met slijtvaste Vibramzool. Wil je echt een keer minimaal? Ga naar Barefoot & more in Arnhem. Daar hebben ze te gekke schoenen. Voor zowel op de weg als trails.

Liefs en veel loop plezier,

Rose

Stoere Vrouwen Sporten Shop
Hardloopaanbiedingen.nl | Zomercollectie

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

3 Comments
 1. Het allerbelangrijkst een schoen met bij jou passen.
  De één vindt demping heerlijk, terwijl een ander het liefst blootsvoets of op VFF’jes loopt! Jij als loper bepaald!

  Je moet wel 2 dingen scheiden, demping en drop.
  Demping is de mate waarin schok wordt geabsorbeerd en drop is het verschil in hoogte tussen de voorvoet en hak.

  Als je een minimale drop hebt, <5 mm (normaal is dat ca 10 mm) kun je al spreken van "natural running", al dan niet demping?
  Kijk maar eens naar de Hoka One One, een enorme zool en dus demping, maar kleine drop…
  Vooral lange afstandslopers zijn hierover zeer enthousiast.

  Ik blijf vooral mijn vertrouwde schoentje trouw, zit heerlijke en het belangrijkste geen blessures.. welke?
  Nike Lunarglide en omdat ik me toch moet onderscheiden, ik loop op het herenmodel!

 2. Helder, ik vroeg me al af hoe dat nou zat met demping, want toen ik begon met lopen vertelde iedereen me dat dat beter is maar diezelfde mensen lopen nu op vibram o_O
  Ik vind de schoenen op de foto erg mooi, welke zijn dat?
  Hoe zit dat eigenlijk met het afwisselen van schoenen daar hoor ik zo nu en dan ook wat over, kunnen jullie daar meer over vertellen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.