Aan het begin van de zomer had ik nog zo’n flesjesbelt om mijn drinken mee te nemen tijdens een training. Ik vond dat tien keer niets en koos ervoor om dan maar niets mee te nemen. Maar dat is niet goed, door te weinig te drinken kan je je lichaam ernstig schaden. Daarom heb ik zo’n Nathan waterzak gekocht en is er een wereld voor me open gegaan.

 

Genoeg drinken tijdens het sporten

Een kennis van ons heeft ooit een keer een marathon gelopen en veel te weinig gedronken, hij redde de finish wel, maar moest meteen door naar het ziekenhuis, doordat hij te weinig had gedronken terwijl hij zoveel vroeg van zijn lijf had hij zijn nieren beschadigt. Het was de laatste keer dat hij aan hardlopen deed. Het heeft lang geduurd voordat zijn lichaam de klap te boven was.
De meeste sporters denken bij warm weer wel aan drinken, maar het is het hele jaar belangrijk om genoeg vocht binnen te krijgen. Wist je bijvoorbeeld dat je wel iets van 1 tot 2 liter vocht per uur verliest als je sport? En dat je lichaam dat vocht uitzweet om ervoor te zorgen dat de temperatuur van je lichaam niet te hoog wordt?

Maar dat niet alleen, als je gaat sporten versnelt je stofwisseling, hierdoor gaan er in een korte tijd meer afvalstoffen naar je nieren. De afvalstoffen willen je lijf uit via je urine. Drink je te weinig? Dan heeft je lichaam het erg zwaar en kan het die afvalstoffen niet goed verwerken.

 

IMAG7358_1Waterflesjes voor hardlopers

Op de fiets is het makkelijk water mee te nemen, je hebt twee bidonhouders en in een beetje bidon past al gauw een halve liter. En onderweg kan je je flesjes overal bijvullen. Voor hardlopers is dat anders, zo’n grote bidon is veel te zwaar en een frame om je waterflessen aan te bevestigen heb je ook al niet. Daarom hebben lopers kleinere flesjes, zoals die in een heupgordel. In die flesjes pas niet veel en daarom kiezen lopers die langere afstanden trainen eerder voor een rugtas met drinksysteem. Mijn waterrugzakje van het merk Nathan heeft een zak waar 1,5 liter in kan. Toch is de tas niet zo groot.

Ik ben met deze tas gaan lopen omdat ik merkte dat ik bij rondjes die langer dan anderhalf uur duurden altijd enorm dorst had aan het eind. Ik had echt vochttekort. Ik had mijn drinkbelt weer uit de kast gehaald maar die blijft bij mij gewoon niet goed zitten. Hij gaat steeds omhoog en als ik hem strak om mijn middel doe irriteert hij me. Een flesje in mijn hand is ook echt niet fijn anderhalf uur lang…

Hoewel ik erg graag met zo’n tasje wilde lopen, maakte ik me wel zorgen: wat nou als het heel erg schudt of als het te warm is? Of erger nog: wat nou als ik minder bewegingsvrijheid heb? Maar toen ik hem de eerste keer droeg wat ik meteen verkocht. De waterzak van Nathan zit super stabiel en is goed strak op mijn rug te doen. Hij  zit echt tegen je rug waardoor hij niet zo heen en weer schudt. Het tasje is ook een stuk kleiner dan de gemiddelde drinktassen die je bijvoorbeeld bij mountanbikers ziet, echt gemaakt om mee te lopen. het ontwerp is erop gericht een geheel te zijn met je lijf en dat merk ik.
Aan de voorkant van de tas, in de banden die over mijn schouders gaan zitten ook vakjes, voor kleine dingen. Die gebruik ik voor mijn mobiel, zo heb ik hem lekker bij de hand zonder dat hij heen en weer stuitert zoals hij in een jasje zou doen.
Drinken doe je met een tuit die aan een slang vast zit die naar de waterzak gaat. Tijdens het lopen hoef ik de tuit alleen maar even te pakken en ik kan al drinken.

Je kan sowieso nog meer in de tas kwijt. Bijvoorbeeld een dun jasje bij het watervak in, gelletje, zakdoekjes, mobiel… wat heb je nog meer nodig als je gaat rennen? Er is dan nog wel wat ruimte maar hoe voller je de tas stopt hoe meer je ervan merkt.

De tas zit wel direct op je rug dus ga je er wel iets meer van zweten, maar niet zoveel als ik verwacht had, daarbij vind ik dorst aan het einde van mijn training erger dan een beetje zweet. Op de wat koudere dagen vind ik het tasje wel fijn op mijn rug, het houdt de wind tegen en ik blijf net iets warmer.

Het tasje beperkt mijn beweging absoluut niet. Al met al ben ik er super blij mee!! Lange duurlopen hebben zo echt geen maximale afstand meer. Je hebt alles wat je nodig hebt bij de hand en kan lekker gaan genieten.

Zoals je ziet is mijn tasje in felle kleuren, dat is niet voor iedereen (lees Rose die het liefst in het zwart loopt). Nathan heeft speciaal voor de winter een collectie tassen gemaakt van volledig reflecteerbaar materiaal. Onder de gekleurde laag die ervoor zorgt dat de tas er leuk uitziet zit een hele sterke reflectie laag. Ideaal voor types zoals Rose die zwart, zwart en zwart aan willen. Een ander goed ding om te weten is dat de tassen van Nathan gewoon bij de Run2Day liggen, je hoeft dus niet het halve internet af te zoeken voor de tas.

Liefs Rhodé

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.