Van ons allemaal sport Maryvonne op het hoogste niveau. Zij doet mee met de Ironman en doet dit niet om alleen te kunnen finishen. Maryvonne is een wedstrijdsporter en daarom is ze altijd op zoek naar manieren om haar prestaties te verbeteren. De laatste tijd werkt ze aan de spieren van haar longen.

‘Het trainen van de spieren waarmee je ademhaalt, werkt bijzonder effectief. Met twee POWERbreathe trainingen per dag, (totaal 6 minuten) bereik je in een paar weken dat je ademhaling krachtiger en dieper wordt. Je uithoudingsvermogen neemt toe en bij grote inspanning is je ademhaling rustiger en je hartslag lager. Trainen van je ademhalingsspieren zorgt voor meer lucht en betere prestaties.’ Dat is wat er op mijn beeldscherm staat. Ik ben de website van trainjelongen aan het bekijken, want ik ben op zoek naar een manier om mijn longen te trainen. In korte wedstrijden loop ik er regelmatig tegenaan dat mijn benen nog wel willen, maar dat mijn ademhaling niet harder kan. En moet iets aan te doen zijn.

 

In de Runnersworld stond een tijd terug een mooi artikel, daarin wordt precies uitgelegd hoe het trainen van je ademhalingsspieren werkt. ‘Ademhalen kost energie, want de ademhalingsspieren en -spiertjes moeten werken om de longen vol lucht te zuigen en weer leeg te blazen. Hoe vaker en dieper je inademt, zoals bij hardlopen, hoe harder die spieren moeten werken. Normaal gesproken adem je niet tegen weerstand in, behalve als je een longaandoening hebt zoals astma. Door opzettelijk tegen weerstand in te ademen train je de ademhalingsspieren. Ze worden sterker en creëren ‘overcapaciteit’.’ vertelt het artikel me. En het klinkt logisch. Eigenlijk klinkt het zo aannemelijk dat ik me erin ga verdiepen, want stel nu eens dat ik beter en sneller kan worden door mijn longen te trainen?

Er zijn speciale apparaatjes op de markt waarmee je de ademhalingsspieren kunt trainen. Uit onderzoek is gebleken dat duursporters een subjectieve verbetering merkten in de ademhaling. Subjectief…het is natuurlijk fijn als ik merk dat mijn ademhaling makkelijker wordt. Maar ik wil er ook resultaat van zien. Onderzoeken laten zien dat sprinters tot 7% sneller herstelden tussen de sprints door. Tijdrijders verbeterden hun resultaten met 4,6% en zwemmers brachten hun zwemtijden met 3,5% omlaag.

Het artikel uit de Runnersworld waarschuwt wel:’Recreanten moeten niet verwachten door het trainen van de ademhalingsspieren, ze meteen toptijden neer gaan zetten’.

 

Ik ben momenteel de POWERbreathe aan het testen.

 

Het is een klein apparaatje. Er zit een mondstukje op en onderaan het apparaatje een draaiknop. Los is er een knijper voor je neus bijgeleverd. Aan de hand van mijn lengte, gewicht en uren sport per week, is er een trainingsadvies meegegeven. Ik ben begonnen met weerstand 2. 30 goede inademingen; dat wil zeggen eerst naar de buik, dan pas de flanken en niet de nekspieren inschakelen om mee te laten helpen. Phoe, dat is best heavy! Alsof je door een dichtgeknepen buis je lucht naar binnen moet zuigen (dat doe je dus eigenlijk ook). Na een tijdje mag je de weerstand verhogen.
Ik moet nog wel wennen aan de powerbreathe, het is best zwaar en hoewel ik het zelf niet gek vind dat ik door dat ding ademhaal, hoop ik dat de buren me niet zien zitten. Ik merk na drie weken nog niet heel veel verschil, al haal ik wel beter door mijn buik adem. Daardoor kan ik meer ontspannen  hardlopen. Zelfs tijdens een sprinttriathlon voelde mijn ademhaling niet onaangenaam. Dus misschien helpt het wel.

 

Ik zal over een tijdje nog eens een stukje schrijven over wat mijn ervaringen zijn met de POWERbreathe. En voor nu haal ik ng even rustig adem. In en uit weet je wel….

 

Liefs Maryvonne

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.