Met de stijgende populariteit van schoenen met Energy Return hebben we besloten twee populaire schoenen naast elkaar te zetten en voor jou te kijken en beschrijven wat je verwachten kan. Rose testte vorig jaar de Adidas Boost en dit voorjaar liep ze met de Saucony Triumph ISO en in haar review zet ze deze schoenen naast elkaar.

Niets is zo moeilijk als het reviewen van schoenen, wil je echt weten of een schoen goed is? Laat dan 1000 lopers met de schoen lopen en vraag ze hoe het was. Het zal een redelijk beeld van de schoen geven, maar antwoord op de vraag of het een schoen voor jou is, geeft het niet.
Hardloopbladen testen vaak schoenen, zij hebben de kennis en techniek in huis om vooral naar te technische aspecten van een schoen te kijken. Hun reviews bevatten feiten en getallen. Zoals zooldikte, heeldrop en veel andere moeilijke namen. Ik raak daar meestal de weg in kwijt. Daarom voel ik het liever met mijn eigen voeten. Ik ken mijn zwaktepunten en voorkeuren en weet inmiddels wel wat voor schoen het beste bij me past. En ik weet inmiddels goed te voelen wat een schoen voor mij doet. In mijn review zal ik daarom uitleggen waarom ik de schoen koop die ik koop en hopelijk heb jij daar wat aan en kan je deze schoen ook proberen als je in de winkel bent of leer je waar je op kan letten als je je nieuwe schoen koopt.

 

Schoenentrends

Waar we een paar jaar geleden allemaal aan de minimale schoen moesten en alle merken hun zolen dunner maakten, is tegenwoordig de wat dikkere zool meer in de mode. En dan vooral een dikkere zool die net zoveel energie in je pas stopt als dat jij er in stopt. Energy Return heet dat. De kracht waarmee je op de grond landt wordt omgezet en teruggegeven aan je afzet. Op het moment is Adidas de grootste speler als het op Energy Return aankomt. Met hun visueel aantrekkelijke Boost serie wisten ze zich vorig jaar groots in de kijker te spelen. Op de Boost werden records verbroken en veel bloggers mochten de schoen testen. Onze Ernestine loopt op deze schoen en wil niets anders meer. Puma zetten dit jaar de Ignite op de markt. Dit deden ze met een grote presentatie in New York met niemand minder dan sprinter Usain Bolt, de snelste man op aarde. In oktober eind vorig jaar presenteerde Saucony haar vernieuwde Triumph ISO. Dit deden ze minder groots en opvallend, maar stap voor stap begint de schoen bij steeds meer lopers op te vallen en is hij vaker te zien. Ik richt me in mijn review op de Boost en de Triumph ISO, deze twee schoenen zijn bij de meeste hardloopspeciaalzaken te verkrijgen, hebben beide opvallende kenmerken die ze tot een hele eigen schoen maken en beide lopen ze onvoorstelbaar lekker. 

 

Energie in je pas

Energy Return en een fijne bovenschoen, dat is waar veel merken zich op het moment op richten. Ze maken schoenen die bij elke stap een fijne stuiter geven waardoor je als loper het gevoel hebt dat je vliegt. Een ander voordeel van deze schoenen is dat je landing zacht voelt en dat het lijkt alsof je loopt op gras. Een heel bekende schoen met zo’n stuiterzool is de Adidas Boost. Die wist vorig jaar in veel winkels de best verkopende schoen te worden, maar met de Triumph ISO van Saucony heeft Adidas te maken met een stevige concurrent.

Hardlopen met Energy Return is als lopen in een droom. Het effect van de zool is zo lekker dat het lijkt alsof je vleugels hebt. Vooral tijdens versnellingen, want de energie waarmee je landt wordt teruggegeven aan je afzet. Je lijkt met een enorme snelheid af te zetten. Het enige wat je hoeft te doen is je eigen benen bijhouden. Dit gevoel is bij de schoenen van Adidas het grootst. Het effect van de Boostzool is ongekend, maar het verschil tussen de Boost en de Triumph ISO is nihil.

 

644420_10152807422626687_6770481709088942491_n

Als een sok

Zowel de Adidas Boost als de Saucony Triumph ISO hebben een zachte bovenschoen die perfect om je voet sluit. Geen naden, geen harde gedeeltes, maar meer het gevoel van een slof of eigenlijk een sok. Er zijn meer merken die dit doen tegenwoordig en het is even wennen. Het idee van zulke bovenschoenen is dat de schoen zich naar de voet vormt in plaats van andersom. Ik vind het erg fijn en heerlijk om mee te lopen.

De bovenschoen van Adidas wisselde de afgelopen jaren nog wel een paar keer van uitvoering. Mijn blauwe Boosts zaten echt als een sok en zagen er ook zo uit, de daaropvolgende roze waren weer iets meer schoen en sloten net wat minder lekker aan en de nieuwste zwart Boosts zijn weer op en top sok-achtig.
De bovenschoen van de Triumph ISO ziet er meer uit als een hardloopschoen, maar zit lekkerder om je voet. Bij de hak zit memoryfoam wat zich aanpast aan je voet en de rest van de schoen is gemaakt van lekker aansluitend materiaal. De veters hebben een beetje elasticiteit en dat is het pluspunt van de schoen. Niet alleen sluit de bovenschoen aan en beweegt hij goed mee met je voet, dit gevoel gaat mee in de veters. Hierdoor zit de schoen meteen goed. Bij de Boost was het vaak even zoeken. Het contrast tussen de fijne bovenschoen en de rigide veters was voelbaar en ik moest regelmatig stoppen om mijn veters te strikken. Ik heb een tijdje van die elastieken veters geprobeerd, maar dat deed de truc ook net niet.

11150553_10152868419031687_9077645417716013757_n

 

Zachte zolen

Als ik me tot Energy Return en de lekker zittende bovenschoen zou beperken zou de stand tussen de Boost en de Triumph ISO gelijk zijn. De één stuitert wat meer en de ander heeft een fijnere bovenschoen. Dat is een kwestie van voorkeur en per loper verschillend. Een ander argument is het uiterlijk en wat dat betreft is Adidas meer fashion dan Saucony. Maar ja, de mantra die elke hardloper wel kent, zegt nog altijd: ‘schoenen koop je niet op de kleur.’ Ofwel, je koopt de schoen die het beste voor je is.

Mijn bezwaar met veel van de energy return schoenen zit hem in de zachte zool. Het zijn neutrale schoenen, maar ze zijn niet voor elke neutrale loper geschikt. Je stuitert zo lekker rond dat je het nauwelijks merkt als je niet zo netjes loopt. Vorig jaar werden er wereldrecords gelopen op de Adidas Boost, maar zag ik ook veel blessures bij recreatieve lopers. En dan vooral aan de voet of het onderbeen. Niet elke loper is geschikt voor zachtere zolen die veel energie teruggeven. Mijn idee is dat de zachtere zolen elke beweging uitvergroten zonder dat je het direct voelt. Het is daarom belangrijk dat de energieke zool gecombineerd wordt met steun op de juiste plekken. En dit brengt me bij het enorme voordeel van Saucony. Dit merk maakt namelijk al sinds jaar en dag hele goede schoenen. Hun missie bij elke schoen is dat de schoen zich aanpast aan de loper en niet andersom. Saucony combineert steun met snelheid en weet dat net even anders aan te pakken dan andere merken. En dat is het meest voelbaar bij de voetboog, je weet wel dat holletje onder het midden van je voet. Ik voelde dat de Triumph ISO naast het energy effect ook echt mijn voeten steunden. Deze steun aan mijn middenvoet zorgt ervoor dat mijn voet bij landing veel minder doorzakt. Hiermee worden de spieren in mijn voet en onderbeen geholpen en zal ik op langere afstanden lekkerder lopen. Ook is de achterkant van de bovenschoen bij de hak wat verstevigt. Dit was wat ik miste bij de andere energieke schoenen van het moment. Deze schoenen geven vooral energie terug, maar zijn door de combinatie van de zachte zool en weinig steun.

 

Samen naar de finish

Ik ben een snelheidsfreak en ik hou ervan om te knallen. Als ik kijk naar de Adidas Boost en de Saucony Triumph ISO, is het de Boost waarmee ik makkelijk kan patseren. Hij versnelt lekker. Maar als ik naar mijn lichaam kijk en rekening houdt met de enorme krachten die op mijn spieren en gewrichten vrij komen, kies ik toch voor de Triumph ISO van Saucony. Deze schoen is net wat beter door ontwikkelt voor mijn gevoel en gaat verder dan energy return alleen. Toen ik de schoenen testte, heb ik ook een paar stukjes gelopen met aan de ene voet de boost en aan de ander de Triumph. Zo voelde ik dat mijn voet in de Triumph stabieler bleef en mijn enkel en scheen minder hoefden te doen. Het voordeel hiervan was dat ik die spieren dus maximaal kon gebruiken waar ik ze voor wilde gebruiken: hardlopen. Maar ook dat mijn schenen minder belast worden.

Dit laatste punt zorgt ervoor de de Triumph ISO voor mij de schoen van het moment is. Hij zit lekker, loopt fijn, past zich aan aan je voet én ondersteund je tijdens je training. Een goede schoen voor veel verschillende lopers. Voor Rhodé die gaat trainen voor de marathon, maar ook voor mij als comfortschoen na een zware training op de baan. Het is een schoen die door verschillende soorten lopers omhelst worden. Een vriend van me werd dit weekend tweede op de IJsselloop op de Triumph ISO. Hij liep de 5 km, zijn vader loopt marathons en doet dat op dezelfde schoen. En dat is precies wat de Triumph ISO voor mij is: het vriendje wat met mij de finish wil halen. Voor recreatieve, wedstrijdlopers én mij. Het is daarom de Saucony Triumph ISO die ik meeneem naar huis.

Saucony Triumph ISO € 144.95 (en hij is er natuurlijk ook voor heren, maar dan in geel, oranje, zwart, maar die met blauw is mooier)

Liefs Rose

Oh en vertel me eens op welke schoenen jij loopt en waarom je die gekozen hebt, dat vind ik leuk om te weten!
Hardloopaanbiedingen.nl | Zomercollectie

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

4 Comments
  1. Ik heb altijd op asics gelopen, de nimbus. En ik loop nu ook sinds januari op dezelfde sauconies als jij. Ze sluiten erg goed aan.

  2. wat leuk om te lezen, ik heb ik net voor de Triumph gekozen en probeerde in de winkel ook adidas uit. Het klopt dat saucony erg lekker zit en ik loop er nu net op en kan zeggen dat ik blij ben met mijn keuze.

  3. Hai Roos

    Voor mij niets anders dan de Adidas Boost, ik heb dezelfde roze als op de foto en ben er heel tevreden mee. Ik wil die nieuwe ook proberen, maar heb daar even geen geld voor. Misschien als mijn vakantiegeld binnen is!!!!
    Leuke site trouwens, ik lees jullie trouw

    Groetjes Esmee

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.