Het is geen step maar ook geen fiets. De Elliptigo heeft nog het meest weg van een outdoor crosstrainer. Het apparaat belooft een high intensity training met weinig schokbelasting. Die moeten we uitproberen! We vroegen Suus, onze kersverse aanwinst in het SVS-team, of zij een proefles wilde volgen.

Als fanatiek recreatief hardloopster loop ik nog weleens blessures op. Vaak heb ik dan weinig andere keus dan tijdelijk stoppen met het hardlopen omdat er geen middenweg is. Een crosstrainer in de sportschool of buiten wielrennen kan dan uitkomst bieden. Maar ik ben niet zo’n fan van stilstaande apparaten in een ruimte waar weinig te beleven valt en fietsen heeft toch niet zoveel raakvlakken met hardlopen.

Toen ik me voor mijn eerste klus voor Stoere Vrouwen Sporten mocht verdiepen in de Elliptigo, zag ik al snel dat dit nog wel eens dé oplossing kon zijn in tijden van blessures. Op twitter las ik enthousiaste verhalen van Miranda Boonstra, Jip Vastenburg en Susan Kuijken. Professionele atleten dus. Hoogste tijd om zelf te ervaren hoe zo’n Elliptigo werkt. Samen met mijn sportvriendin meld ik mij bij Fit by Me in Capelle aan den IJssel, waar eigenaresse Nancy Beke ons ontvangt en gelijk een korte introductie geeft.

Al snel is het tijd voor het echte werk en gaan we een stukje proefrijden. In het begin is het opstappen en bochten draaien nog wat onwennig. De Elliptigo heeft namelijk een grotere draaicirkel dan een fiets of een step. Na kort oefenen blijven de in de omgeving geparkeerde auto’s van schade verschoond. Het schakelen werkt hetzelfde als op een sportieve fiets. De beweging is vergelijkbaar als op een crosstrainer, met het verschil dat de armen niet dusdanig meebewegen als op een crosstrainer.

We gaan voor een rondje van iets meer dan 5 km om het gevoel goed te ervaren. Ik merk dat het heel aangenaam is voor de benen om op deze manier te trainen. De gewrichten worden inderdaad niet zwaar belast en het zijn vooral de diverse spiergroepen in de benen en de conditie die aangesproken worden. Je kan het zo zwaar maken als je wilt en ook kun je in training variëren: duur, interval, heuvel… het kan allemaal. Onderweg hebben we veel bekijks, de Elliptigo is nog niet zo heel bekend bij het grote publiek. Na een kwartier verzuren mijn armspieren wel behoorlijk, maar dat schijnt een kwestie van wennen te zijn.

Als we terugkomen voel ik me voldaan en toch best moe. Mijn vriendin en ik zijn het er over eens: het is absoluut een goed alternatief om toch lekker buiten te sporten als je niet kunt hardlopen, maar ook gewoon een leuke bezigheid om sowieso eens te proberen. Op diverse locaties in Nederland kan je tegenwoordig een Elliptigo huren of een training volgen. Ben je heel enthousiast dan kan je er natuurlijk ook een kopen. Je vindt alle info op de website van Elliptigo Benelux.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.