Ken je dat? Meedoen aan je eerste crossloopje en dan op je wegschoenen voorzichtig om alle plassen heen lopen of eindigen met schoenen die niet meer schoon te krijgen zijn? Ondertussen wordt je ingehaald door mensen die dwars door de modder stormen en die nergens last van lijken te hebben. Dat hebben ze waarschijnlijk ook niet, ze dragen gewoon het juiste materiaal.

De afgelopen maand heb ik verschillende modellen getest en ben er achter gekomen dat er echt veel verschillen zijn. En dat een crossschoentje net als elke andere hardloopschoen heel persoonlijk is. Naast het soort schoen speelt de ondergrond en de grip die de schoen biedt ook een grote rol. Uit mijn test kwamen drie voorkeursschoentjes naar voren en die zet ik voor je op een rij.

Perfecte grip met de Asics Gel Fuji Elite

IMG_20140125_144035Deze lichte trailschoen is gemaakt voor snelheid en grip op trails en onverharde wegen. De schoen biedt een rechtstreeks weggevoel én stabiliteit. Door de lage heeldrop (lees: een niet te hoge hak) wikkelt je voet sneller af en verlies je als je bergaf loopt geen snelheid. De schoen is gemaakt van waterafstotend materiaal en biedt door het nauw aansluitende ontwerp veel steun.

De schoen sluit nauw aan en geeft veel steun. De zool is stevig en gemaakt voor grip, zonder dat het de schoen zwaar maakt.

Tijdens de eerste meters was het even zoeken naar het gevoel. Voor een loper zoals ik (voorvoet en minimalistisch) voelde het als veel schoen aan mijn voeten. Voor de gemiddelde loper die niet op van dat minimalistische materiaal als ik loop is dat heel anders. Vriendinnetjes van me zweren bij deze schoen en toen ik bij een modderig maisveld kwam voelde ik waarom.

De perfecte testomgeving: het zand op dat veld was fijn en een beetje klei-achtig. In combinatie met een paar dagen regen was het een veld met gladde, dikke modder. Ik maakte snelheid en sprong over de plassen heen en bij elke landing had ik de perfecte grip. De zolen van de Asics Fuji Elite leken zich vast te grijpen in de modder en zo kon ik snelheid blijven maken. Zonder te wankelen of te glibberen.

Ik vind de Asics Fuji Elite perfect voor de gemiddelde loper die ervan geniet om ook van de weg af te gaan. Ideaal voor in de winter als er sneeuw ligt, maar ook lekker voor een training in de zomer in de bossen van de Veluwe op van die paden met zand en boomwortels.

Vrolijke voeten met de New Balance WT10

IMG_20131226_155052De minimus serie van New Balance bestaat uit verschillende minimale schoenen die door de Vibramzool – die niet dempt – het gevoel van lopen op je blote voeten geven. Dit is de meest minimale trailschoen uit onze test. De heeldrop is 4 mm en de schoen zelf geeft geen steun.

Een Vibram zool, zoals die schoenen met die teentjes, maar dan zonder de teentjes. Het is even schrikken, want bij de eerste stappen voel ik hoe het is om absoluut géén demping te hebben. Het dwingt me op mijn techniek te letten en lichtvoetig te lopen. Ik kan niet wachten tot ik bij de uiterwaarden ben waar de grond zacht en zompig is.

De WT10 is heel licht schoentje en zit als een slofje om mijn voeten. Ik draag geen sokken, want de schoen is zo zacht en nauwkeurig gemaakt dat er geen randjes in zitten die kunnen schuren. De eerste stappen op modderige grond zijn heerlijk. Ik voel direct het water in mijn schoen lopen en tussen mijn zitten. Zonder te kijken naar de ondergrond weet ik of ik op zand, modder of gras loop. Ik voel werkelijk waar alles!

Helaas heeft de schoen wat weinig grip, voor het echte glibberwerk is hij niet geschikt. Wel vind ik deze schoen zalig in het gras en op een zwaar zanderig bospad.

Deze schoen is echt niet voor iedereen. Voordat je hierop kan lopen moet je eerst leren landen op je voorvoet en je spieren en gewrichten laten wennen aan het minimale lopen. Kan je dat eenmaal, dan zijn het de fijnste slofjes voor het lichtere werk.

Pure snelheid met Inov8 Trailroc 236

IMG_20140208_143152Volgens de trailers pur sang het ultieme trailmerk. Inov8 heeft een heel groot aanbod voor het offroad lopen. De ultra lichte 236 is een gemiddeld model, wat voor verschillende soorten terrein geschikt is. Het is net als de schoen van New Balance een model voor de echte voorvoetloper. De zool is gemaakt van verschillende soorten materiaal om de grip te bevorderen.

Denk aan gevoel van de New Balance met de grip van de Asics en je krijgt de Inov8. Net iets meer schoen en net iets meer zool dan de minimalistische WT10 zonder echt in een schoen te veranderen. Het is nog steeds een slofje en daarmee perfect geschikt voor lopers die op hun voorvoet landen en van een lichte snelle schoen houden. Tijdens een afdaling voel ik hoe ik niet naar benden hoef te dribbelen maar echt kei en keihard naar beneden sprint en mensen in kan halen. Elke stap lijkt sneller en makkelijker te gaan. En in een haakse bocht met een een beetje modder glij ik niet uit. Pats pats pats, wat een snelheid. Wel is het op sommige stukken wat zoeken naar de ondergrond. De schoen kan wat hard voelen. En ik ervaar – zelf al heb ik twee maten groter dan normaal – wat krapte bij mijn tenen. Dus de schoen valt wat klein.

Voor mij is dit nu mijn wedstrijdschoen. Net als bij de WT10 is deze schoen van Inov8 niet voor iedereen. Ook hiervoor moet je kunnen landen op je voorvoet, maar kan je dat eenmaal? Bereid je dan maar voor op een snelle tijd!

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

4 Comments
 1. Top weer ! Blij met jullie. Vanuit mijn danse Argentijnse Tango spreekt het voor-voet en licht (hard) lopen me erg aan. Op ‘klossen’ ben ik niet voor of achteruit te branden en protesteert mijn hele lijf tegen dat harde bonken.
  Misschien daarom ben nóg geen hardloper geworden -nooit ‘willen’ doen – maar ik zou nu erg graag deze techniek willen leren. Wie wil me dit met wat tips/tricks laten ervaren? Omg. Deventer hgrg. Angeline

   1. Geweldig Rose, dat aanbod neem ik graag ter harte.
    Kan het in de omgeving van Deventer, of waar zat jij aan te denken of eens aan de gang te gaan?
    Dag, avond?
    Ik ben ook geregeld in de omgeving van Badhoevedorp/Hoofddorp.

    Hartelijks,
    Angeline

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.