Moet je als je meedoet met de triatlon ook een speciale triatlon fiets kopen? Of volstaat je racefiets? Je kan je racefiets veranderen in een triatlonfiets. Met een paar kleine aanpassingen lukt dat al.

Wielrennen en de triathlon, beide trekken ze me aan, maar misschien wel om een vreemde reden: ik ben verzot op tijdrijden. Na de sprint vind ik het één van de mooiste disciplines van de sport. De inspanning, maar ook het materiaal doen mij steeds weer watertanden als ik er naar kijk. Maar ik ben dan ook een ware materiaal fetisjist, want met het juiste materiaal maak je je fiets véél sneller.

 

Tijdritfietsen zijn mooi

Ik kan me de start van de Giro D’Italia in Amsterdam nog goed herinneren. Ik woonde toen nog in Amsterdam Zuid en op de dag van de start was ik al vroeg mijn bed uit. Liet de hond uit, dumpte dat beest thuis en liep naar het einde van mijn straat. Daar was de finish van de proloog. Het duurde nog uren voordat de wedstrijd begon, maar op het parcours reden er al wel renners rond.

Die renners waren net ruimtewezens, ze droegen een speciaal pak, een speciale helm, hoesjes over hun schoenen en vooral reden ze op die speciale fiets die ervoor zorgde dat ze extra hard konden racen. Zo’n tijdritfiets is anders dan een gewone racefiets. Dat begint al bij de geometrie, waardoor de renner in een andere houding op de fiets zit. Hij zit dieper en meer naar voren. Tijdens een tijdrit ligt een renner meer op zijn fiets dan dat hij er op zit.

 

Sneller fietsen met een triatlonstuur

Op de fiets heb je te maken met weerstand. 90 procent van die weerstand komt door de lucht de lucht. Eigenlijk kan je een fietser vergelijken met een zeil bovenop een boot. Met het verschil dat een zeil wordt ingezet om de boot voort te bewegen en de fietser boven op zijn fiets alleen maar wind vangt en vertraagd. Precies om die reden rijden wielrenners op hun gewone wegfiets met hun handen in de beugels met hun bovenlijf horizontaal. Hierdoor verkleinen ze het frontale vlak en vangen ze minder wind. Op een tijdritfiets doe je dat door je houding nog meer. Met het bovenlijf horizontaal en je armen op het ligstuur maak je het frontale vlak nog kleiner.

 

Heb je een triatlonfiets nodig?

Niet alleen wielrenners rijden op zo’n fiets, triatleten doen het ook. Onze Maryvonne heeft thuis twee fietsen: haar gewone wegfiets en haar tijdrit – of in haar geval triathlon – fiets. Deze fiets heeft een speciaal frame met een iets andere geometrie, zo’n ligstuur en hogere velgen. Eigenlijk zou ik er wel een stukje op willen fietsen, maar helaas neemt ze die fiets niet mee als ze dit weekend samen met ons meedoet aan de vrouwentriathlon. Ze gaat dit weekend op haar gewone racefiets. En daarmee is ze niet de enige, want hoewel ik bij de vrouwentriathlon ook wel triatletes met een tijdritfiets, dicht achterwiel en speciale helm heb gezien, zijn er ook dames op een mountainbike of hybride. De Vrouwentriathlon is een evenement voor elke vrouw die benieuwd is naar de triathlon, dus ook vrouwen die nog niet zo’n snelle fiets hebben. Veel van de vrouwen die meedoen willen na hun eerste keer meer en gaan dan op zoek naar beter en vooral sneller materiaal.

 

Een snelle fiets voor de triatlon

Rijd je nog op een hybride of mountainbike? Dan kan je door te kiezen voor gladde banden – zonder profiel – al een stuk sneller worden. De gladde banden zorgen ervoor dat je mindr weerstand op de weg hebt en zodoende gaat je energie van het trappen niet verloren in die weerstand.

Koop je een racefiets? Dan ga je nog sneller. Niet alleen is een racefiets zo gebouwd dat je minder luchtweerstand hebt, maar ook zijn de banden glad en is de fiets licht. Het kost véél minder energie om op zo’n fiets te racen.
Heb je al een racefiets, maar rijd je met gewone trappers? Dan zijn raceschoenen met van die klikpedalen een enorme verbetering. Door de klikpedalen zit je vast aan je fiets en breng je hem niet alleen in beweging door je trapper naar beneden te duwen, maar ook als je hem omhoog trekt.

 

Fietsen in de triatlonhouding

En rijd je op een racefiets, met klikpedalen, gladde banden en je handen in de beugels? En wil je je materiaal nog meer versnellen? Dan moet je gaan denken aan een andere houding. De tijdrit of triathlon houding. En dat kan je zo duur maken als je wilt. Voor een beetje tijdritfiets ben je wel een paar duizend euro kwijt en dat is niet voor iedereen mogelijk of realistisch. Helemaal niet als je triathlon net ontdekt hebt en je nog wilt kijken hoe ver je eigenlijk komt.
In plaats van de dure tijdritfiets kan je ook een opzetstuurtje kopen. Dit is een stuur wat je op je gewone racestuur kan bevestigen, zodat je er met je armen in kan liggen. Zo boots je op je racefiets de tijdrithouding na.

 

Een leuk en nuttig cadeautje voor jezelf voor het behalen van de finish van de vrouwentriathlon! En wij vonden deze die maar 63 euro kost!

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.