Hoka One One, Maori voor ‘over de aarde vliegen’, is de naam van de maximale hardloopschoenen die je bij steeds meer lopers ziet. Dikke zolen die bij elke stap zo zacht aanvoelen alsof je op wolken loopt. En een bovenschoen die de steun geeft die je nodig hebt.

Dit weekend trok Rose ze voor de eerste keer aan om te voelen hoe Hoka’s lopen. De Clifton, het model dat ze probeerde, is te smal voor haar. De schoen klemt haar voorvoet af. Iets waar Rose een enorme hekel aan heeft, want als voorvoetloper maakt ze juist dat deel van haar voet graag wat breder zodat ze lekkerder landt. Hierdoor kon ze de Hoka niet testen en wacht ze tot ze een herenschoen in haar maat kan proberen. Gelukkig is er onze Myra die al een hele tijd op haar Hoka’s rondloopt… Zij heeft de Hoka Stinson Lite en de Bondi en vertelt graag haar bevindingen.

De schoenen van dit merk zien er lomper uit dan de gemiddelde hardloopschoen. Dit komt vooral door de zool die wel een paar cm dik is. Ik vind dat niet erg, want hardloopschoenen koop je niet om het uiterlijk, maar om de functie. De dikke zool die de schoenen van Hoka hebben, zorgen voor comfort en bescherming. Klappen komen minder hard op je spieren en gewrichten waardoor je lekkerder loopt.

Op dit moment draag ik bij al mijn trainingen en wedstrijden op de weg op de Hoka’s. Ik maak nu afstanden tussen de 4 en 10 km. Vorig jaar trainde ik voor een halve marathon en liep ik langere afstanden op mijn Hoka’s.

Hoka’s lopen heerlijk. Het verschil met andere schoenen is duidelijk merkbaar. Door de grote demping loopt het comfortabeler dan alle schoenen die ik hiervoor liep. De voetafwikkeling gaat gemakkelijk en het lukt me in deze schoenen goed om een middenvoetslanding te maken. Dit komt door de zool. Deze is dan wel dik en dempt enorm, maar het verschil tussen de dikte aan de voorkant en die aan de achterkant is niet zo groot als bij de klassieke hardloopschoen die echt voor een haklanding gemaakt is.

Mijn andere schoenen – Brooks Ghost 8 – draag ik niet meer sinds ik ook Hoka’s heb. Het verschil zit ‘m in de landing. In de Brooks voel ik elke klap meer doorwerken op mijn knieën. Jammer, want die schoen zit heerlijk. Lekkerder dan mijn Hoka’s bijvoorbeeld. Want ze hebben ook een nadeel. Net als Rose ervaar ik dat de schoen aan de voorkant wat smal is. De schoen knelt net iets meer dan ik zou willen. Daarom zijn Hoka’s wat minder geschikt als je brede voeten hebt of als je, zoals Rose, juist bij de voorvoet ruimte wilt hebben.test hoka one one hardloopschoenen

Ik ken lopers die trails lopen op hun Hoka’s. Ik doe dat niet. Daar heb ik schoenen met een dunnere zool voor. De dikke zool van de Hoka’s geven me net wat te weinig feeling en grip met de ondergrond. Al schijnt het merk ook een trailschoen te hebben. Misschien moet ik die toch ook maar eens testen.

Hoka One One schoenen zijn niet helemaal nieuw, maar ze waren in het begin wel erg moeilijk te verkrijgen. Weinig verkooppunten en lange wachtlijsten. Maar dat is nu eindelijk anders. De schoen is nu ook in de provincie bij je lokale Run2Day te koop.

En een kleine tip… de uitspraak is niet zoals je het schrijft. De One One zeg je niet op zijn Engels. De naam van deze schoen is Hoka Oh Nee Oh Nee, maar je schrijft Hoka One One. Altijd goed om te weten als je je onder alwetende hardlopers bevindt.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment
  1. Ik, man, heb ook breed uitlopende voeten. Daar zijn niet alle modellen Hoka’s geschikt voor, dat is een veelvoorkomende klacht over deze op andere punten zo geloofde schoen! Na specifiek informeren hier over werd mij voor de weg de Conquest-2 aanbevolen omdat deze voor een Hoka wat meer ruimte geeft.

    Daarnaast is een truc om nog iets groter te kopen dan de standaard 1,5 maat groter die hardloopschoenen worden aangeschaft. Zo zijn mijn normale schoenen altijd maat 45 of 46 maar de hardloopschoen en juist die van Hoka een 47 1/3e.

    Ja, ik houd dan voor een centimeter over, maar bij de bal van de voet knelt het niet meer ondraaglijk. Knellen is lijden! Ook kun je de onderste 1 of 2 vetergaatjes over slaan met veteren, en pas hoger beginnen. Dat creëert ook ruimte in de breedte. De breedste voor de heren is de Constant voor de weg. Echter, de Conquest 2 was aan te raden omdat deze beter op mijn gewichtsklasse is afgestemd. Wellicht is het handig ook hier specifiek navraag voor te doen voor de dames, qua breedte.

    Mijn voeten lijken eerder op eendenvoeten qua vorm dan zo recht toe recht aan als een juwelendoosje. Voor de trail heb ik nu de Mafate-4, die zijn iets breder maar die moet ik nog testen…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.