Het vrije en natuurlijke loopgevoel van de Nike Free met het comfort en de demping van de Nike Pegasus, dat is de Nike Free RN Distance zo ongeveer. Qua uiterlijk neigt hij naar de Pegasus. De zool is zoals de Free maar dan wel met een extra laagje. Rose was benieuwd en probeerde ze uit.

‘Een extra laagje, zo simpel kan het zijn’ dacht ik toen ik mijn gloednieuwe Nike’s uit de rode schoenendoos haalde. Knaloranje met een beetje roze. Op het eerste gezicht lijkt de schoen een standaard Nike zool te hebben, maar dan zie ik het patroon van de Nike Free. Dat zorgt ervoor de zool uit een soort blokjes bestaat. Bij de gewone Nike Free zijn dat dunne blokjes, maar bij mijn Nike Free RN Distance zijn ze iets van 8 mm dikker. Dit komt door het laagje zachte materiaal wat erin verwerkt is.

De naam zegt het al, de Nike Free RN Distance is gemaakt om afstanden mee te lopen. Of zoals Nike het zelf zegt: “Deze schoen is voor die loper die met een natuurlijk loopgevoel afstanden wil maken. De persoon die al op de Nike Free loopt en die de zekerheid en demping in een schoen zoekt voor lange runs. Maar ook is hij heel goed geschikt voor lopers die nieuwsgierig zijn naar natuurlijk hardlopen en een tussenstapje zoeken.”

Dat klinkt als mij. Niet dat ik nu enorme afstanden trainen wil, maar ik zocht wel een comfortschoen voor mijn duurtrainingen. Ik loop al jaren op de Nike Free en ben daar zeer tevreden over. Ik geniet er van dat deze schoenen één met mijn voet lijken te zijn en me niet belemmeren in het natuurlijke contact met de ondergrond. Maar de laatste tijd vond ik de standaard Free toch wat hard worden. Misschien doordat ik een jaar op de baan getraind heb of misschien omdat ik langzaam toch een oud wijf word. Hoe het komt maakt weinig uit, de oplossing daar gaat het om.

Die vond ik in mijn Under Armour schoenen, waar ik kortgeleden al een review over schreef. Een natuurlijk gevoel met net iets meer demping. Eigenlijk net als de Nike Free RN Distance belooft te doen.

Ik heb mijn nieuwe Nike meteen aangetrokken zodat ik hem kon voelen terwijl ik training gaf. In een rustig tempo naar het park, training geven, wat heen en weer rennen, mee met de loopsters die ik train en daarna weer terug naar de Run2Day. Alles bij elkaar zo’n 4 of 5 kilometer, verdeeld over een uur. Dus allemaal korte stukjes. Ik ben aangenaam verrast. Deze schoen zit lekker en loopt inderdaad comfortabel. Even rommel ik met de veters, want helaas is het bovenwerk meer zoals de Pegasus dan als mijn Free met Flyknit bovenwerk. Hierdoor zit hij niet meteen lekker, maar met mijn veters stel ik dat zo bij.

Ik ben blij met deze schoen en in het weekend trek ik hem ook aan naar de Trainer on Tour clinic in Breda. Deze training lijkt op die van donderdag: rennen naar het park, wat techniek en intervalletjes en weer terug. Weer een kilometer of vijf in kleine stukjes.

Positief, dat was ik, totdat ik afgelopen week dat ging doen waar deze schoen voor gemaakt is: mijn duurtraining. Voor mij als korte afstandsloper is dat een uurtje rennen in een rustige tempo. Binnen 20 minuten leken mijn schoenen te veranderen. Het was net alsof die mooie blokjeszool met dat zachtere laagje met de stap zachter werd. Met een zool die uit één stuk bestaat misschien niet zo erg, maar met een zachte versie van de Nike Free zool houdt dat in dat je voeten heel ongelijkmatig in je schoenen zakken.

Deze schoen die volgens Nike zekerheid en demping voor de lange afstand geeft, doet alles behalve dat. Hij wordt minder stabiel en pijnlijk zacht. Met als resultaat dat de spieren in mijn voeten, enkels, schenen en kuiten veel harder moeten werken om te stabiliseren. Nu ben ik een hele sterke loper met krachtige voeten en onderbenen. Maar ben je wat minder getraind, of sta je niet bijna elke dag op je hardloopschoenen? Dan kan zo’n zool als die van de Nike Free RN Distance blessures veroorzaken. Ik heb veel schoenen gereviewd, maar nooit eerder kwam ik zo’n slechte als de Nike Free RN Distance tegen.

Mijn tip: koop hem niet. Die Under Armour schoen waar ik op loop, geeft een vrij gevoel, wat meer demping en wel steun. Dus zoek je een beetje extra comfort als Nike Free loper? Laat de Nike Free RN Distance liggen en kies voor Under Armour. Dat is precies wat ik nu ook ga doen. Een paar nieuwe Under Armours kopen!

Liefs Rose

spirit of mo hardloopbroek

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. Ik herken ten dele wat je schrijft, maar het is zeker geen slechte schoen. Echter anders dan je bent gewend.
    Je eerdere schoen hadden veel meer off-set waardoor je rustig moet wennen aan deze schoen.
    Wissel ‘m af met een andere schoen en je hebt een prachtige schoen waar je stabiliteit, kracht en snelheid mee traint!

    1. Hai A.N. je gaat er nu van uit te weten op welke schoenen ik hiervoor liep eng vergeet dat ik regelmatig schoenen test. Ik blijf erbij dat het een slechte schoen is en wel om de reden die ik in mijn blog omschreef, hetgeen weinig met de offset te maken heeft.

      Rose

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.