De zin en onzin van vrouwenproducten, daar zaten we dit weekend tijdens een warme chocomel na onze training in de sneeuw over te praten. Over vrouwenfietsen bijvoorbeeld, extra smalle vrouwenschoenen of een speciale helm. Hoewel sommige van die producten echt wel zin lijken te hebben, zijn anderen niet veel meer dan marketing nonsens en wij hebben besloten om ook daar wat vaker over te gaan schrijven.

We beginnen met de staartvriendelijke dames fietshelm van Specialized. Die kregen Rhodé en Rose deze zomer opgestuurd. Rose een witte en Rhodé een blauwe. Deze helmen zijn zo ontworpen dat vrouwen hun haar makkelijker in een staart kunnen dragen. Rose zag daar de zin wel van in. Op de site van Specialized zag ze een grappig filmpje over de haardracht van vrouwen en de aerodynamica op de fiets. Rhodé vond vooral haar helm wel mooi en de kleur stond goed bij haar fiets.

>> Lees ook: Wat je moet weten als je een goede fietshelm koopt

 

Wat is er zo speciaal aan de Specialized Prevail helm

Maar wat was er nou zo speciaal aan deze helm? Wel het gat tussen het harde gedeelte van de helm en het riempje waarmee je de helm aan de achterkant van je hoofd strakker maakt, was op die manier in elkaar gezet dat je als vrouw makkelijker je staart kan dragen. Het idee van de helm was dat je je staart hoog op je achterhoofd draagt en deze dóór dat gat in je helm doet.

Een vriendin van ons had voor een fietsblad al zo’n helm mogen testen en vertelde ons meteen dat ze geen gebruik maakte van het speciale ontwerp van deze helm. Zij vond het helemaal niet makkelijker voor haar staart. En toen wij afgelopen weekend fietsten, had Rhodé haar haar in een lage knot en Rose droeg het in een lage vlecht. Want ook Rose en Rhodé vinden hun speciale staarthelm maar een gedoe.

>> Lees ook: Waar laat je je staart onder je fietshelm?

Rhodé: “De helm is heel fijn, maar je staart er door proppen is echt géén doen. Die helm geeft eerder bad hair en als mijn staart er door zit krijg ik hem niet meer goed op mijn voorhoofd. Dan schuift al mijn haar weer naar boven. Daarom draag ik het gewoon in een lage knot, dat doe ik altijd al en eigenlijk heb ik er nooit z’n last van gehad.”

Rose: “Op papier was het wel een goed verhaal. Ik reed voorheen altijd met helmen van Giro en heb altijd de gewoonte gehad mijn haar in een lage vlecht te dragen. Die zit dan wat meer aan de zijkant van mijn hoofd. Natuurlijk heb ik wel eens last gehad van een zweetnek, maar dat was dan tijdens een wedstrijd terwijl het snot uit mijn neus kwam en ik scheel keek. Als ik daar rondreed met meer dan veertig aan het uur was die zweetnek echt mijn grootste zorg niet. Deze helm van Specialized is best okay, iets warmer en zwaarder dan mijn Giro helmen. Maar die staart? Joh, liever niet, het zit voor geen meter.”

 

Onze conclusie

Het is erg fijn dat er merken zijn die zich net als wij richten op vrouwen en die zien dat het voor ons leuk is dat er vrouwenspulletjes zijn. Die kleding maken in onze vorm en fietsen in mooi kleuren. We juichen de zadels voor brede billen en shifters voor kleine handen volop toe.

Op het gebied van vrouwenzadels en schoenen is Specialized een merk wat extra aandacht heeft voor de vrouw. Net als Trek en het nieuwe Liv Giant overigens. Specialized wordt gezien als één van de specialisten in Women Specific Design, maar hoe specifiek is een vrouwenhoofd nu werkelijk? De helm van Specialized is in onze serie over de zin en onzin van vrouwen dingen de eerste en volgens ons totale onzin. Niets aan deze helm vergroot het draaggemak voor vrouwen en wij denken dat het merk een beetje doorgeslagen is. Dus als je een fietshelm gaat kopen kijk dan vooral door de marketingpraatjes heen en kijk of je helm lekker zit. En zijn er zowel mannen als vrouwenhelmen? Pas ze dan allebei, jouw hoofd bepaalt wat goed voor je is, niet de ontwerper of marketeer van een merk. Want alleen dan zet je hem goed op en draag je hem veilig.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Elke blogger en website is je verplicht dit te vertellen: koop je iets via de linkjes op onze site, dan krijgen wij daarvoor vaak een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor linkjes naar de sport webshops FuturumshopWiggle. en Decathlon. Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & KamillefonQCoolBlue en Holland & Barrett. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

8 Comments
  1. Haha wat grappig! Dat doen jullie leuk. Ik vind een vrouwenhelm echt onzin. Het is gewoon een manier om ervoor te zorgen dat je naast een fiets ook alle andere dingen bij ze koopt. Een merk zoals Giro is specialist in helmen, je kan beter zo’n merk kopen dan een fietsmerk wat ook helmen maakt. Bell ik ook een goed merk en over BBB hoor ik ook steeds betere dingen. En ik ben benieuwd naar de sportbh bijdrage, hoe ga je dat filmen?

  2. Leuk gedaan meiden. Ik blijf met Giro fietsen. Een vrouwenhelm, wat denken ze wel? Dat we heel dom zijn en alles waar vrouw op staat dan maar kopen?

  3. Ik ben erg blij met de dames helm van Bontrager, dat is namelijk de enige helm die lekker om mijn veel te smalle hoofd past… Zo heb ik ook altijd problemen met zonnebrillen. Ik winkel op de kinderafding

  4. Een extra smalle helm is een maat, dat is niet voor een vrouw of man, maar gewoon extra smal. Er zijn ook zat mannen met smalle hoofden.

  5. Ik heb op dit moment de Bell Volt helm en geen problemen om mijn staart door het gat te krijgen ondanks dat het geen dameshelm is dus die modellen zijn er ook gewoon. Overigens ben ik wel gewend om mijn haren opnieuw in de elastiek te stoppen vanwege mijn paardrijcap.

    Even terugkomend op de smalle maat. Het is waar dat vrouwen een smaller hoofd hebben en je ziet nu dus ook dat merken daar op gaan inspelen, al blijft dit vaak minimaal. Op BikeMotion heb ik met iemand van giro staan praten die aangaf dat vrouwen toch vaak een gapend gat hebben aan de zijkant, hierdoor past de helm niet goed en kan het zelfs gevaarlijker zijn voor je hersenen als je die draagt en je valt. Ik heb met deze man staan praten omdat ik eindelijk een helm heb gevonden die op mijn smalle hoofd past, dus Geeske ik ken je probleem. Zelfs jouw helm was te groot voor mij, al zijn onze maten helaas uitzonderingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.