Opvallend betaalbare hardloopschoenen die dankzij hun ontwerp het hardlopen op de voorvoet bevorderen. De GoRun4 van Skechers. Astrid probeerde ze voor ons uit!

Het viel me gelijk op hoe licht deze schoenen zijn. De zool is bijzonder: er zit een opening in de hak en eigenlijk lijken het helemaal geen hardloopschoenen maar gewoon sneakers. Dat komt misschien wel vooral door de kleurstellingen van de schoen.

Die bijzondere zool lijkt de hoofdreden dat de schoen zo licht is. Deze is zacht en je kunt ‘m haast indrukken met je vingers. Ook heeft de zool een opvallende noppenstructuur. Het daadwerkelijk grondcontact van de schoen is daarom kleiner dan bij andere schoenen. Ik vraag me af of dit een voordeel heeft. Zou dat helpen om zuiniger te lopen? Zijn de noppen wellicht zo geplaatst dat deze een bepaalde afzet bevorderen? Ik weet het niet. Wel heeft die structuur een nadeel als je in de modder of op kiezels loopt, want dat blijft er in hangen.

Het is een neutrale schoen, wat inhoudt dat de schoen geen extra corrigerende steun geeft. Dat betekent niet dat er niets in de schoen gebeurt. De zool stimuleert de voor-/middenvoetlanding met een verhoging die onder de voetboog zit. Deze is echter niet zo nadrukkelijk aanwezig, dat je het de hele tijd bewust voelt. Het enige wat er gebeurt, is dat je makkelijker op de bal van je voet landt.

Vanaf het eerste moment zijn de Skechers me goed bevallen. Het aantrekken van de schoen is door de opening in de hak (de Quick Fit Portal) erg makkelijk. Waar ik met andere schoenen nog wel eens moeite moet doen om mijn hak er in te krijgen, steek ik nu m’n vinger in de opening, en trek ik m’n schoen zo over mijn hak heen. Dat is voor ‘gewoon’ gebruik al handig, maar mocht ik nog een keer aan een triathlon mee doen… Perfect natuurlijk om met zo’n handigheidje mijn schoenen heel snel aan te kunnen krijgen na het fietsen! Bovendien heeft de schoen voorin veel ruimte, heel fijn met mijn voor-/middenvoetlanding.

Het is een goed betaalbare schoen met een prijs van rond de 75 euro. Ze zijn door het lusje in de hak, waar je met het lopen niks van merkt, gemakkelijk aan te trekken en een perfecte schoen voor triatleten. En of het aan de zool ligt, de verhoging onder het midden van de voetboog of de schoen in totaal: ik loop er heerlijk op. De kiezels en modder die in de zool blijven hangen, neem ik daarbij graag voor lief. Minpunt is wel dat ik al na 100 kilometer duidelijk slijtage zie aan de zool. Ze lopen nog heel lekker, maar zijn wel wat sneller aan vervanging toe dan andere schoenen. Maar ook daar zie ik wel een voordeel in: je loopt nooit te lang op je schoenen.

X Astrid

spirit of mo hardloopbroek

Astrid

SVS is voor Astrid de kans om over de dingen die zij belangrijk vindt te vertellen. De sportieve computer nerd ervaart de natuur als haar thuishaven, haar rustpunt. Fietsend door Kenia, zwemmend in een Fjord in Noorwegen. Maar ze staat met haar werk in de IT ook midden in de moderne wereld. Midden in de drukte van deze tijd, het luide roepen van mensen op social media en het uitputten van de aarde door de mens, probeert Astrid haar weg te vinden. Balans te bewaren en kleine manieren te ontdekken om zo mooi mogelijk te leven. Schrijven voor onze site doet ze niet vaak, maar zodra ze het doet is het altijd raak