FIT balsem, een van de geteste smeersels voor sporters

Smeersels voor sporters, tegen blaren, voor een beter herstel of ter bescherming tegen weer en wind. Zin of onzin? Al zwemmend, fietsend en rennend gingen we op onderzoek uit. Onze conclusie? Die crèmes doen echt wat.

Op social media zagen we steeds vaker crèmes voorbij komen. Crèmes voor sporters, die je als sporter zouden helpen. Bijvoorbeeld bij het herstel. Maar hoe kunnen deze smeersels helpen vroegen we ons af. En wat doen ze eigenlijk?

Deze vraag legden we neer bij Joop van SPORZA en FIT balsem. En hij vond dat er maar één manier was om erachter te komen: uitproberen. Hij stuurde ons vier verschillende tubes: de SPORZA Skin Protector, de SPORZA beschermende voetencrème, de SPORZA non-frictie crème en FIT Sportbalsem.

SPORZA Skin Protector

De crème beloofde het volgende: Sporza Skin protector beschermt de huid tegen kou, wind, zon en regen en het stoot water en vuil af. Het voorkomt een droge, trekkerige en geïrriteerde huid. Daarnaast legt het een onzichtbare film op de huid die beschermt tegen externe invloeden. Het bevalt een UVB-filter welke de huid beschermt tegen de zon. Het is geschikt voor gezicht, lippen, lichaam en voor de gevoelige huid.

Ideaal om te testen tijdens een koude winderige natte zwemloop. Tijdens een zwemloop is er geen tijd om je af te drogen en om te kleden en rennen doe je dus in natte kleren.  Voor de start smeerde Maryvonne haar bovenbenen en kuiten in met de skin protector. Waar ze normaal gesproken koude benen heeft tijdens het rennen, was dat nu niet het geval. De crème beschermde haar inderdaad tegen de kou.

We hebben de crème helaas niet kunnen testen als zonnebrand of op z’n vuilafstotende kenmerken, maar zijn nu al positief verrast!

SPORZA skin protector koop je voor €10,95 per tube van 150ml.

SPORZA beschermende voetcrème

De SPORZA beschermende voetcrème wordt omschreven als een verzorgende crème die zwaarbelaste voeten beschermt en zweetvoeten, blaarvorming en voetschimmel voorkomt. Het houdt de voeten droog, fris en koel, voorkomt huidbeschadigingen en werkt anti-bacterieel en anti-schimmel.  De crème is niet vet en sluit de huid niet af.

Triatleten gaan regelmatig met bloten voeten in hun hardloopschoenen. Astrid laatste ervaring met blote voeten in hardloopschoenen eindigde in kapotte tenen en een bebloede schoen. Met dat risico in ons achterhoofd smeerde Astrid ruim voor haar triathlon haar voeten in met de crème. Hakken, tenen en de voetboog kregen een beschermend laagje. Het voelde wel vettig aan, maar dat stoorde niet.

Wat zijn we blij met deze SPORZA beschermende voetcrème! Op de plekken waar Astrid had, waren geen blaren of wondjes te bekennen! Wel aan de zijkant van een hak, net een plekje dat niet ingesmeerd was.

Toen Rhodé de crème gebruikte tijdens de IJsselloop. Met sokken, zonder natte voeten, was zij ook door het dolle. Die blaar die ze altijd onder haar voetboog loopt? Niet terug te vinden.

Loop je vaak en gemakkelijk blaren? Zet deze crème dan op je paklijst, hij doet wonderen!

Je koopt de SPORZA beschermende voetcrème voor €9,95 per tube van 150ml.

SPORZA non-frictie crème

De SPORZA non-frictie crème belooft irritaties en schuurplekken aan o.a. zitvlak, bovenbenen, liezen, oksels en tepels te voorkomen. Het beschermt de huid
tegen wrijving tijdens inspanning; huid-op-huid en kleding-op-huid. De crème blijft lang zitten door het dunne beschermlaagje wat op de huid wordt gelegd.

Dit werd in te praktijk getest door Astrid, tijdens een fietsvakantie op Mallorca. Met een gehuurde fiets, en dus een ander zadel dan gewend, was er na de eerste dag al sprake van schuurplekjes. De volgende dag pakte ze deze crème er bij. Het insmeren over de wondjes prikte, maar het resultaat was duidelijk: deze SPORZA non-frictie crème gaat voortaan altijd mee. De schuurplekken herstelden zich en van nieuwe wondjes was geen sprake!

De non-frictie crème is in tubes van 150ml te koop (€9,95)

FIT Sportbalsem

De website van FIT Sportbalsem vertelt ons dat FIT staat voor Fast Injury Treatment. De FIT sportbalsem is te gebruiken bij o.a. spierpijn, peesontsteking of overbelasting. Het is zo samengesteld dat het snel in het gekwetste gebied wordt opgenomen en de doorbloeding stimuleert. Tevens helpt het de balsem bij het afbreken van afvalstoffen (cytokinen). Afvalstoffen die uitwerking hebben op de zenuwwortels en dus mede veroorzaker zijn van pijn. Deze twee samen zorgen voor een razendsnel herstel.

Dat is de theorie. De praktijk testen we uit op trainingsvakantie. Na elke lange training smeerden we onze benen in. De crème heeft een mentholachtige geur en is wel iets waar je van moet houden.
Na het insmeren voelen onze benen in eerste instantie koud aan, maar daarna worden ze warm. Aan onze huid, die bij het insmeren met tijgerbalsem weleens rood wil worden, zagen we dit niet terug. De warmte trok naar binnen.

Na een tempo duurloop had Maryvonne wat last van haar kuiten. Normaal gesproken zou ze daar de volgende ochtend nog wel iets last hebben. Nu, na het insmeren met FIT balsem, sprong ze zo haar bed uit en waren haar kuiten niet meer stijf!

Kortom, fijne crème, die zijn plekje in de badkamer verdiend heeft.

De 100ml tubes FIT balsem zijn te koop bij de Body & Fitshop voor €12,90.

Blij met deze smeersels voor sporters

Wat zijn wij blij verrast door al deze smeersels voor sporters. Ze beloven de sporter te helpen, en die belofte maken ze meer dan waar.

 

2 Comments
  1. Fijn zo’n review! Ik zocht al langer iets tegen blaren, maar geloofde ook niet zo in crèmes. Maar met zo’n ervaring kon ik niet anders dan het ook kopen, dus net een tube besteld. Ik ben benieuwd! Dankjewel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.