Wij weten nog goed hoe we sporters met compressiekousen voor gek verklaarden. Want hardlopen in je korte broek met van die hoge kniekousen? Dat was toch geen pan? En op de fiets kon het al he-le-maal niet, dat was toch niet soigné? En daarbij… hoeveel kon zo’n sok nu eigenlijk doen? Toch zijn we sinds kort helemaal into compressiekousen.

Maryvonne gebruikt ze al een tijd, Amber en Rhodé willen ze wel hebben en Rose rent er tegenwoordig ook mee rond: de compressiekousen van Herzog die zorgen voor een beter herstel en extra steun tijdens het beoefenen van je sport.

De grote vraag is dus: wat is er gebeurd dat we nu wel sporten met compressiekousen en functie boven fashion verkiezen? Het antwoord is simpel: we willen lekker kunnen lopen.

 

Genieten van sport

Een tijdje geleden had Rose een afspraak met Harald Herzog, hij is de bedenker van de Herzog Compressie Kousen en tijdens een kop koffie vroeg hij haar hoe het ging met haar training voor de halve marathon. Rose haalde haar schouders op en trok een sneu gezicht. Ze vertelde hem dat het niet zo goed ging, dat ze last had van een blessure en dat ze inmiddels wel twijfelde aan haar vermogen tot hardlopen.
Harald herkende dat maar al te goed, want ook hij heeft op dat punt gestaan. Eind jaren zeventig liep hij in 2 uur en 27 minuten de marathon en kon goed mee komen in de atletiek. Hij genoot enorm van het hardlopen en dat was niet alleen omdat hij het best goed kon. Harald genot van de trainingen en de vrijheid die hij voelde als hij uren lang de ene voet voor de ander zette. Helaas kreeg hij steeds vaker last van blessures en kon hij door zijn klachten aan zijn achillespees en kuiten niet goed meer sporten. Een groot gemis, want die mooie sport en zijn trainingsrondes wilde hij niet missen.
In dezelfde periode ging Harald werken bij een medisch bedrijf en leerde daar meer over compressie. Hij bedacht zich dat de kousen – die bij patiënten met vaatproblemen werden ingezet – hem ook wel eens konden helpen met zijn blessures. En niet alleen hem, maar ook al die andere sporters die niets liever wilden dan genieten van hun sport, maar belemmerd werden door hun lichaam. Harald verdiepte zich in het onderwerp, deed zoveel kennis op en ontwikkelde de Herzog compressie kous.

 

Sportblessures

Aan het einde van het gesprek wat hij met Rose had, pakte Harald uit zijn tas een paar enkelsokken. “Begin hier maar mee en laat je even een paar tubes of gewone compressiekousen aanmeten, neem ze in een leuke kleur en ga weer genieten van je sport.” zei hij en gaf Rose de sokjes. En terwijl Rose iets mompelde over winter, een lange tight en Pipi Langkous sokken, pakte ze de sokken aan. Inmiddels heeft ze een paar kousen én tubes gecombineerd met enkelsokjes, wil ze niet meer zonder lopen en moedigt ze Rhodé en Amber aan om ze toch echt ook te nemen.
De kousen van Herzog zijn ongekend populair. En dat was toen ze net op de markt kwamen wel anders. Iedereen keek toen nog een beetje raar op bij het zien van hardlopers met kniesokken. Tegenwoordig zie je de kousen bij elk loopevenement en heeft bijna elke triatleet wel een foto van zichzelf met die kousen. Op de vele online fora en facebookpagina’s zie je bijna dagelijks wel berichten over compressiekousen. En onderling raden sporters elkaar compressiekousen aan. Ze delen de fijne ervaring die ze hebben door de compressiekousen. Die ervaring is dat lopers die voorheen door pijn en blessures gepest werden, nu weer kunnen genieten van sport.
Maar hoe komt dat nou? Hoe kan het zijn dat een sok die wat druk geeft zoveel doet voor je benen? Goede compressiekousen geven steun én helpen je lichaam te herstellen. Hierdoor worden je spieren minder zwaar belast. Je moet je voorstellen dat je tijdens het hardlopen – maar ook tijdens hockey, rugby, tennis of welke andere sport waarbij je rent, spring of op een andere manier steeds op je voeten landt – iedere keer een enorme klap op de spieren van je voeten en onderbenen geeft. Iedere keer als je landt, moeten al die spieren aan het werk om deze klap op te vangen, je been te stabiliseren en weer af te zetten. De kousen zorgen ervoor dat je spieren daarin geholpen worden. De kousen ondersteunen je benen en vangen zo een gedeelte van de klap op. Hierdoor lopen je spieren net iets minder schade op.
Maar de kousen doen meer. Door de compressie die in de enkel het sterkst is en die naar boven toe iets afneemt, helpt de kous je lichaam met het afvoeren van afvalstoffen. Die worden als het ware naar boven geduwd en blijven niet zitten in je spieren. Dit voorkomt het gevoel van dikke benen wat je door sport kan krijgen. Dus niet alleen krijgen je benen hulp bij de inspanning, ook worden ze ertoe aangezet sneller te herstellen.

 

Kousen of tubes

Zoals we al vertelden heeft Rose zowel de kousen als de tubes. Tubes zijn compressiekousen zonder voet. Voor triathleten zijn die ideaal, want zouden ze met complete sokken hun wedstrijd beginnen? Dan moeten ze met natte sokken in hun fiets- en daarna loopschoenen. Daarbij mogen triatleten tijdens wedstrijden niets aan hun veten hebben, iets met zwemvliezen tussen hun tenen en het reglement ofzo. Door tubes te gebruiken hebben ze dat probleem niet. Maar ook voor sporters die meerdere keren in de week trainen zijn tubes wel zo fijn. Om het maar op zijn vrouws uit te leggen: compressiekousen zijn net sport bh’s, je hebt er meerdere nodig, anders sta je geheid in de wasmand te vissen. En tubes kan je net wat vaker gebruiken dan een kous met de sok er aan vast. Zo’n kous moet je na elke training wassen en een tube kan je de dag erna nog een keer gebruiken.
Een laatste voordeel van de tube ten opzichte van de kous is dat je zelf kan kiezen welke sok je erbij draagt. Zoals je ultra dunne koele zomersok bijvoorbeeld of juist een speciale wintersok die je voeten lekker warm houdt. Wij gaan voor het speciale Herzog enkelsokje wat net even meer doet dan de gemiddelde sportsok. Hij geeft steun onder de voet én is net even steviger rondom de enkel. In combinatie met de tube krijg je dus in je gehele onderbeen -inclusief je voet – extra steun en compressie. En het verschil? Dat voel je.

 

IMG_20141211_115731Sportief kerstcadeau

Speciaal voor de december maand heeft Herzog een actie: als je de tubes koopt krijg je er het speciale sokje bij. Gratis! Bij alle hardloopwinkels die de kousen van Herzog verkopen! Superleuk als sportief cadeau, maar let wel op dat je de kousen en tubes van Herzog moet laten aanmeten. Alleen op die manier weet je welke maat je hebt en kunnen de kousen maximaal hun werk doen. Als je een compressiekous koopt zonder precies je maat te weten kan je net zo goed een paar sokken bij de HM kopen. De effectiviteit van Herzogkousen zit hem in het druk verschil tussen de enkel, daarom koop je zo’n kous niet op medium, large of small. Onze tip: koop een paar tubes, geef ze cadeau met het advies ze nog niet aan te trekken. Op die manier kan jouw sportieveling of jijzelf na de kerst nog naar de winkel om je de juiste maat aan te laten meten… handig!

 

Win een paar Herzog Tubes

Nu zouden wij de Stoere Vrouwen niet zijn als wij niet hadden geregeld dat jullie een paar kunnen winnen. We gaan weer eens iets verloten! En wel de tubes samen met de enkelsokken in roze of zwart. Dus hoe kan je winnen? Het is simpel, maar vraagt wel wat creativiteit: we willen op onze Facebookpagina een foto van je mooiste sportmoment van het afgelopen jaar zien en daarbij een toelichting van dit mooie moment én waarom we jou zouden moeten kiezen voor de Herzog tube en enkelsokken. En vergeet niet hashtag #renherzogren erbij te zetten, dan kunnen wij alles in één oogopslag bekijken. En de winaar? Die kiezen we op woensdag 17 december. Dus doe je best en vertel iets moois over jezelf, daar worden wij altijd zo blij van, jullie inspireren ons!

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.