Iewll, stinkende sportkleren.

Vrijwel elke sporter kent het. Stinkende sportkleren. Die vieze zweetlucht in je sportkleding, ook al pak je dat shirt net schoon uit de kast. Rose en ik gingen op onderzoek om te kijken wat je hier tegen kunt doen.  Helpt grootmoeders azijntrucje nou echt het beste? Of zijn er nog andere middeltjes? En hoe voorkom je die hardnekkige zweetlucht?

Heb jij ook van die oude hardloopshirts die heel leuk staan, lekker zitten, maar stinken als dooie muisjes? Of een fietsjasje wat aan het begin van je training naar wasmiddel ruikt, maar voor het einde van de straat ineens een heel andere lucht heeft? Grote kans dat jij – net als duizenden andere sporters – te maken hebt met geurtjes die niet uit je kleren willen.

 

Vieze luchtjes in sportkleding

Zweten doen we allemaal en natuurlijk helemaal tijdens het sporten. Dat is ook met een reden: het houdt ons lichaam koel. Zweet zelf bestaat onder andere uit water, zout en eiwitten. En is geurloos. De eiwitten in je zweet, daar zijn bacteriën gek op. Ze voeden zichzelf hiermee en zetten daarbij de eiwitten om naar vieze stinkstofjes. Vieze stinkstofjes die in je kleren gaan zitten en die zich er in de wasmachine niet altijd even makkelijk uit laten wassen.

Gelukkig bestaan er trucjes om je stinkende sportkleren weer fris te laten ruiken. Zo gebuik ik het trucje met de azijn: het vieze zweetshirt een nacht in een emmer water laten staan, met een flinke scheut azijn erbij. Daarna gewoon in een normale was meedraaien en de vieze zweetlucht is er uit. Rose vindt dat maar een gedoe, dat water, emmertje en een nacht weken. Ze gebruikt daarom HG tegen nare geurtjes in sportkleding, een poeder dat je simpelweg aan je gewone wasmiddel toevoegt.

wasmiddel tegen zweetgeurtjes

Hoe werkt wasmiddel voor sportkleding?

Wij vroegen ons af hoe dit precies werkt. Wat doen die azijn en zuurstofbleekmiddelen van HG dat de vieze geurtjes verdwijnen? Annemieke – chemicus – wist het ons wel uit te leggen: “als je sportkleding in de azijn legt dan protoneer je de amines en daardoor zijn ze makkelijker oplosbaar in water.”

Waarschijnlijk denk je nu precies hetzelfde als Rose en Astrid toen ze dit hoorden: a-mi-nes?! Pro-to-ne-ren?!

Amines blijken de bovengenoemde stinkstofjes te zijn. Door deze stinkstofjes te protoneren (mocht het je nog niet geheel duidelijk zijn, dat is het “toevoegen van een proton, ofwel waterstofatoom”) verander je de structuur van deze stofjes, waardoor ze beter oplosbaar worden in water. Je azijn maakt dus alvast gehakt met de stinkstofjes en de wasmachine hoeft ze alleen nog uit de kleding te spoelen.

 

Azijn tegen zweetlucht

Een ander trucje met azijn is dit aan de voorwas toevoegen. Het maakt het water zachter, waardoor de stinkstofjes beter uit je kleding gehaald worden (en je kleding ook zachter aanvoelt). Nog goed voor je wasmachine ook, want deze zal minder last hebben van kalkaanslag.

Als je op deze manier de zweetlucht in je kleding er niet uit krijgt, gebruik dan de manier van Astrid: laat de kleding een nachtje voorweken in de azijn.

Het is in ieder geval azijn – natuur azijn – dat Annemieke aanbeveelt boven eventuele andere middelen; beter voor portemonnee, kleding, huid én natuur.

Annemieke vertelt ons ook dat er middelen zijn die gebruik maken van een andere tactiek. Deze wasmiddelen of sprays bevatten enzymen die de vieze stinkstofjes kapot knippen en dus eigenlijk hetzelfde resultaat bereiken als azijn: beschadigde stinkstofjes. Zorg wel dat je met zo’n middel de juiste wastemperatuur gebruikt om de enzymen optimaal aan het werk te zetten. Want is het water te heet dan gaan de enzymen dood, is het water te koud, dan staan ze te klappertanden en komt er nog maar weinig werk uit hun handen. Als de temperatuur niet vermeldt staat, ga dan voor een temperatuur van 30 graden. Zouden wij zelf ook heerlijk vinden.

12301507_10153292526811687_9025302306035587161_n

Stinkende sportkleren voorkomen is beter dan…

Nog beter wellicht is de vieze zweetluchtjes zoveel mogelijk te voorkomen. Een aantal tips:

* Gooi je stinkende sportkleren zo snel mogelijk in de was. Dan minimaliseer je de aanmaak van vieze stinkstofjes en maak je het de wasmachine een stuk makkelijker.

* Draai af en toe een kookwas met een lege trommel. Na het wassen van de kleren zijn zowel het zweet als de bacteriën uit je kleding gespoeld. De bacteriën blijven echter in de machine zitten en veroorzaken daar de zogenaamde wasluis. Door de kookwas, raak je die bacteriën kwijt en spoel je tevens de restanten vloeibaar wasmiddel weg. Je houdt je trommel er mooi schoon mee. Voeg je er een scheutje azijn aan toe, dan ontkalk je hem meteen (wel natuur azijn gebruiken om je rubbers te sparen).

* Gebruik geen heerlijk geurende wasverzachters, want deze helpen de vieze luchtjes zelfs te blijven zitten. Deze wasverzachters maken je kleding namelijk zacht doordat ze een laagje over de kledingvezels leggen. Een laagje dat dus ook over eventuele stinkstofjes heen gelegd wordt en ze beschermd. Dat is waarom je kleding heerlijk geurend in de kast kan liggen, maar bij het dragen toch ineens naar zweet ruikt.

* Niet alleen ontzettend milieuvriendelijk, maar ook zeer doeltreffend tegen vieze luchtjes: het gebruiken van een deodorant van baking soda. Het baking soda doodt de bacteriën en zorgt er dus voor dat er nooit geen stinkstofjes aangemaakt worden..

Lukt het je niet om de vieze stinkstofjes uit de kleding te houden en stinkende sportkleren te voorkomen? Dan mag je dus aan het protoneren. Vertel dat dan ook vooral aan je omgeving, “ik ben aan het protoneren”, bekt wel lekker en klinkt stoer bovendien. Veel plezier en lekker blijven zweten!

 

Liefs, Astrid


Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je ons heel makkelijk kunt supporten? Als je namelijk via de linkjes op onze site iets koopt bij onze partners, krijgen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dat geldt voor Bol.comfonQDille & KamilleCoolBlue en Holland & Barrett. Maar bijvoorbeeld ook voor de sport webshops FuturumshopDecathlon en Wiggle. Van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site, waar je ook de uitgebreidere lijst van partners vind. Dankjewel alvast, alle kleine beetje helpen ons echt!

 

Astrid

SVS is voor Astrid de kans om over de dingen die zij belangrijk vindt te vertellen. De sportieve computer nerd ervaart de natuur als haar thuishaven, haar rustpunt. Fietsend door Kenia, zwemmend in een Fjord in Noorwegen. Maar ze staat met haar werk in de IT ook midden in de moderne wereld. Midden in de drukte van deze tijd, het luide roepen van mensen op social media en het uitputten van de aarde door de mens, probeert Astrid haar weg te vinden. Balans te bewaren en kleine manieren te ontdekken om zo mooi mogelijk te leven. Schrijven voor onze site doet ze niet vaak, maar zodra ze het doet is het altijd raak

3 Comments
  1. Hoi, wel opletten met azijn hoor. Ik had een shirtje met een ritsje en het lepeltje van het ritsje is aangetast door de azijn nadat het een nachtje had geweekt in een mix van azijn met (veel) water. Gevolg: afgebroken en een vlek nagelaten op het shirtje. Tegenwoordig probeer ik het dus te vermijden om azijn in combinatie shirtjes met ritsjes te gebruiken, ietwat vervelend want het is inderdaad een fantastisch middel.

  2. Bij mij werk het om het shirt in de vriezer te leggen. Houden de bacteriën ook niet van… klinkt raar, maar probeer het maar eens

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.