Sinds sportarts Steef Bredeweg beweerde dat dure hardloopschoenen eigenlijk maar onzin zouden zijn, blijven wij dit bericht op verschillende hardloopfora tegenkomen. Bredeweg heeft zijn woorden inmiddels al teruggenomen, maar veel beginnende lopers denken nu wel dat ze met een goedkope schoen uit de supermarkt net zo goed af zijn als met een duurdere schoen uit de hardloopwinkel. Geen goede zaak, vinden wij. Daarom testen wij dit jaar bijzondere hardloopschoenen van A-merken zodat wij voor jou kunnen voelen wat er zo bijzonder aan is. Van Mizuno mochten we de Wave Ronin testen, een ultrasnelle schoen, die ondanks het lage gewicht niet afdoet in comfort.

 

De juiste schoen
Bij de goede merken betaal je niet persee voor de demping en het hippe kleurtje en imago. Het is vooral materiaal, pasvorm en technologie die het prijskaartje bepalen. Over het algemeen kan je ervan uitgaan dat de duurdere schoenen zijn gemaakt van materiaal wat langer mee gaat, dat ze een pasvorm hebben die lekker aan je voet zit, ze precies de goede demping hebben en precies passen bij jouw wensen als loper. Een wedstrijdloper zal andere wensen hebben dan de recreatieve loper. Een beginnende sporter met overgewicht zoekt een andere schoen dan een ultraloper of sprinter. De gemiddelde loper zal kiezen voor demping en een wedstrijdloper zal dat voor zijn trainingsschoen waarschijnlijk ook doen. Maar het schoentje waarmee deze loper voor de snelle tijd gaat is heel iets anders dan de hardloopschoen die wij allemaal kennen.

De meeste mensen begrijpen bij een racefiets heel goed waarom de ene duurder is dan de ander. In de eerste instantie heeft dat te maken met kwaliteit en vanaf een bepaalde prijs draait het om gewicht. Hoe lichter de fiets, hoe groter het bedrag wat je ervoor betaald. Bij de fietssport vinden we dat logisch, zo’n coureur moet die fiets immers een berg op trappen. Maar als hetzelfde opgaat voor hardloopschoenen, vinden mensen het vaak maar vreemd. Toch speelt ook in de loopsport gewicht een grote rol. Net als bij een racefiets kan je bij loopschoenen voor wedstrijden stellen dat elk grammetje minder gewicht de schoen duurder maakt.

 

De test
Maar niet alleen het gewicht maakt Mizuno Wave Ronin zo snel. De technologie in de zool en het materiaal van de bovenschoen zorgen er ook voor dat deze schoen gemaakt is om te presteren. Om dat zelf te ervaren is Rose gaan lopen met deze schoen.

 

Rose: “Het eerste wat me opviel toen ik de knalgele schoen uit de doos haalde, was hoe licht de schoen is. En ook het materiaal van de bovenschoen valt me op, het is een licht ademend materiaal met echte gaten erin. De veters zijnblauw met glitterjes erin, dat vind ik leuk: ‘Deze schoenen gaan bij al mijn outfits passen.’ bedacht ik me en trok ze aan.
Natuurlijk gaat het bij een hardloopschoen niet om het uiterlijk, maar goede looks en de juiste kleur helpen wel mee. Op sommige schoenen heb ik het gevoel dat ik er heel mooi en snel op lopen moet, omdat het voor mijn gevoel bij de schoen pas. Dit is zo’n schoen.


Maar goed, terug naar de techniek.

 

Mizuno gebruikt in haar zolen verschillende materialen die zeker de moeite van het bestuderen waard zijn [http://www.mizuno.eu/nl/technology#running-footwear-technologies] en tijdens het lopen met de Mizuno Wave Ronin voel ik meteen wat die zool allemaal doet. Deze lichte schoen heeft demping! Niet van die zachte dikke kussen zolen, maar wel demping. Dit verbaasde me want de zool ziet er erg dun uit. Bij veel lichtere schoenen lever je toch al gauw demping in en hoewel de Wave Ronin een heel direct gevoel geeft, is de zool niet hard.

 

De onderste laag van de zool niet uit een stuk gemaakt is. De zwarte onderzool bestaat uit allemaal kleine zwarte rondjes op een dunne flexibele laag die op stof lijkt. Hierdoor is de zool heel flexibel en heb ik een goede feeling met het wegoppervlak.

Net als bij mijn Asics Super J 33 heeft deze schoen een whoop. Zo noem ik het gevoel waarbij je in je afzet een beetje gelanceerd wordt. Het is net alsof de schoen je nog wat sneller vooruit duwt. Het is een heel reactief gevoel wat bijna tot snel lopen dwingt. En dat brengt me precies bij het punt wat de betere schoen onderscheidt van de rest. In de zool zit een stukje, net achter de bal van de voet wat buigbaar is, maar wat niet gebogen wil blijven. Dit stukje zorgt ervoor dat ik die whoop ervaar. En wat de zool eigenlijk doet is dat hij er voor zorgt dat ik minder energie verbruik met mijn afzet. Hierdoor kan ik lekker blijven draaien in mijn ritme en keihard knallen.

 

Met de Mizuno Wave Ronin heb ik meegedaan aan de IJsselloop, de tien kilometer van de Marathon van Enschede en de Marikenloop. Daarnaast heb ik er ook op getraind, vooral de kortere snelle trainingen heb ik op deze schoen gedaan. En het valt me op dat zo’n lichte schoen echt fijn is. Ik ga heus niet een paar kilometer per uur sneller, maar als ik in mijn flow kom en lekker aan het draaien ben voelt het wel beter met een lichte schoen. De speciale bovenschoen die van een soort gaatjes materiaal gemaakt is, zorgt ervoor dat ik geen last van warme voeten heb. En dat? Is een zegen. Daarnaast hebben mijn voeten alle vrijheid in de schoen, het voelt niet alsof ik beperkt wordt. Terwijl ik wel steun ervaar van de schoen.

 

Mizuno Wave Ronin hardloopschoenNu ik deze schoen heb, begrijp ik het verschil tussen schoenen voor training en een wedstrijdschoen. Vooral mijn 5 km en 10 km wedstrijdjes wil ik wel op deze schoen lopen. Voor de halve marathon die ik volgend jaar in Skopje wil lopen weet ik nog niet of dit mijn schoen wordt. Daar zal ik jullie van op de hoogte houden in mijn Skopje blog. Voor mij is deze Mizuno de ultieme wedstrijdschoen geschikt voor voorvoetlopers zoals ik.”

Mizuno Wave Ronin www.mizuno.eu/nl

 

 

 

 

 

 

Ook getest:

New Balance Fresh Foam 

Noosa Tri van Asics 

Trailschoenen (asics, new balance, inov8) 

Asics Super J 33 

Mizuno Wave Rider 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.