Sporters hebben vaak twee redenen om niet met een hartslagmeter te lopen. De eerste is omdat het zo ingewikkeld is en de tweede omdat die hartslagband niet lekker zit. TomTom kwam vorig jaar al met de TomTom Runner en TomTom multisport die beide een stuk minder ingewikkeld waren. Hiermee valt de eerste reden weg. Inmiddels is er vanuit het bedrijf ook antwoord op de tweede reden om geen hartslagmeter te gebruiken: de TomTom Cardio, een hartslagmeter zonder hartslagband. En laten wij daar nu al een paar maanden mee lopen.

Met de nieuwe TomTom Cardio bouwt het bedrijf voort op de lijn die is ingezet met de twee sporthorloges die vorig jaar uit kwamen. Deze twee gps horloges hebben ook een hartslag functie maar dan nog wel met een blue tooth hartslagband die je er apart bij moet kopen. De nieuwe TomTom Cardio meet je hartslag op je pols. Dit wordt gedaan met licht wat door je huid schijnt. TomTom is niet de enige die zo’n hartslagmeter heeft. Adidas en Mio gingen het bedrijf al voor. Dit nieuwe sporthorloge is eigenlijk precies hetzelfde als de modellen van vorig jaar alleen dan zonder hartslagband.

Over de voorganger van de TomTom Cardio schreef Rose al een review. Met dat sporthorloge was ze echt blij. Om het nieuwe model goed te testen hebben zowel Rhodé als Rose met de TomTom Cardio gelopen in training en wedsrijden. Rose liep er de IJsselloop en de 10k van Enschede mee, Rhodé droeg de TomTom in Zwolle tijdens haar eerste halve marathon. Ook nam een vriendin het horloge mee naar de Boston Marathon om te zien of haar hartslag op de TomTom hetzelfde was als op de Garmin. We hebben dus genoeg gelopen en getraind met de TomTom Cardio en vinden er ook wel wat van.

Rose: “Net als de vorige TomTom horloges is deze makkelijk te bedienen, het bandje is fijn en door het speciale kliksysteem zit het ook echt goed. Tijdens de eerste paar keer lopen kon ik niet geloven dat hartslag via mijn pols gemeten kon worden. Gelukkig weet ik op gevoel vrij goed in welke zone ik loop en dat correspondeerde wel met de TomTom. Ik vind het heel bevrijdend dat ik niet meer hoef te rommelen met een hartslagband. Als ik ergens een hekel aan heb is het dat ik klaarsta om de deur uit te gaan en vergeten ben die band om te doen. Meestal kan ik het ding dan niet vinden en irriteer ik me mateloos aan mijn eigen rommeligheid. Dan als ik de band heb en hem nat maak voordat ik hem omdoe vind ik het niet fijn dat hij zo koud is. Vaak slaak ik een gilletje als ik hem omdoe. Van mannen hoor ik wel eens dat ze die strakke band niet fijn vinden. Zelf heb ik daar geen last van, want ik draag al een strakke sportbh. Maar het gemak van een horloge zonder band telt voor mij zwaar mee. Daarnaast is deze TomTom Cardio net zo fijn als het vorige model, dus wat dat betreft blijft mijn oordeel hetzelfde. Wat ik me wel afvraag is hoe dit horloge in de winter is. Om hartslagmeting mogelijk te maken moet er direct contact met de huid zijn. In de winter draag ik mijn horlge graag over mijn mouw, zo kan ik de informatie aflezen zonder steeds mijn mouw omhoog te hoeven doen. Dat zal met de TomTom Cardio vrees ik niet kunnen.
Het horloge heeft veel verschillende opties. Zo kan je ervoor kiezen te trainen. Kies je voor afstand dan geeft hij halverwege aan dat je op de helft bent. Ik vind dat heel fijn. Toen ik tijdens training ene keer op mijn zones ging trainen vond ik het minder. Het horloge probeert me zo nu en dan iets te vertellen, maar het is me niet duidelijk wat. Ik denk dat ik die zones liever niet meer met de trilfunctie train. Maar misschien moet ik er gewoon nog even aan wennen. Ook weet ik nog steeds niet zeker of ik de TomTom Cardio wel goed uitzet na een wedstrijd. Bij de meeste horloges is even drukken op een knopje genoeg, bij deze heb ik al twee keer gehad dat hij nog doorging en dat mijn gedraal na de finish ook meetelde. Ik druk nu maar gewoon een paar keer op het knopje.”

Rhodé: “Ik vind hem super fijn! je kunt duidelijk zien hoe hard je gaat, hartslag etc. Als je het ding op 1 schermpje laat staan zie je nog steeds bovenin hoe lang en ver je al onderweg bent. De eerste keer vond ik de trilletjes halverwege wat verwarrend en vooral die op 90%. Ik heb de tomtom drie keer gebruikt en bij de tweede keer was ik even vergeten dat er eerst een 90% tril is en dan pas de 100%. Wat ik wel jammer vind is dat je hele summiere samenvatting van je run terugziet op je schermpje. Ik vind het zelf wel handig om gelijk achteraf te kunnen zien (op mijn mobiel) of ik een beetje stabiel heb gelopen etc. Ik merk dat ik daar nu ook nog steeds heel benieuwd naar ben voor wat betreft mijn halve maar met een computer programma is dat natuurlijk op te lossen. Het is wel echt een feit dat je er veel meer plezier van hebt onderweg dan van een mobiel. Sowieso omdat het makkelijker zit, minder zwaar is en je op elk moment van je ren kunt opvragen hoe het gaat zonder eerst een mobiel van je arm af te hoeven halen en weer vast te hangen.

Ik zou er eigenlijk nog wel intervallen mee willen rennen om te kijken hoe je deze erin kan zetten en hoe die deze aangeeft. Dat doe ik nu met mijn mobiel door vooraf in de app te zetten wat en hoe hard ik wil lopen. Wellicht dat dat ook veel makkelijk met de tomtom gaat…..”

Voordelen:

 • geen hartslagband

 • zit goed om de pols

 • duidelijk leesbaar beeldscherm

 • trilfunctie

Nadelen:

 • uitzetten gaat soms moeilijk

 • weinig informatie achteraf

 • kan in de winter niet over je mouw gedragen

Net als het vorige model raden we de TomTom Cardio zeker aan. Het is een fijn ding en het is leuk je kaartje en gegevens achteraf op Runkeeper te kunnen zetten. De GPS werkt beter en sneller dan bij een telefoon en ook hoef je ook geen smartphone bij je te dragen. Er zit een prijs aan dit horloge. Het TomTom Cardio om mee te zwemmen, fietsen en lopen kost 299 euro, het hardloopmodel is dertig euro goedkoper.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

3 Comments
 1. Het is een super ding. Ik ben er mee gestart nadat ik een cursus start to run heb gevolgd. Het is een vrij duur toestel dus voor eens even te gebruiken, kan je hem best niet kopen. Maar als je echt geëngageerd bent is het best wel een goede koop aangezien je dan geen hartslagmeter moet dragen rond je borstkas.
  Het is ook fijn te zien dat je op de PC echt kan volgen hoe goed je evalueert: conditie, uithoudingsvermogen, snelheid, verbranding en veel meer. Ik heb enkel het loopmodel.
  Het is inderdaad zo dat je al een dunne trui moet hebben om er in de winter gebruik van te maken.Eventueel lukt het dan nog net maar in de meeste gevallen, faalt het toestel nog om je hartslag te meten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.