Voor onze #31dagenfit januari maand hebben we niet alleen een leuke uitdaging bedacht, maar hebben we ook prijzen voor de deelneemsters geregeld. Hiervoor hebben we contact opgenomen met de merken die wij het leukst vinden, zodat we jullie onze favoriete producten kunnen geven. Zoals de TomTom Cardio. Het sporthorloge zonder hartslagband waar Rhodé, Rose en Amber mee sporten.

Over sporthorloges hebben we al vaak geschreven. Over het nut ervan, zoals trainen op hartslag en het bijhouden van hoeveel je traint. Of over hoe lang je over een bepaalde afstand doet. Dat is wel zo fijn om te weten als je mee wilt doen met een wedstrijdje. Er is één horloge wat het bij vrouwen extra goed doet. Dit komt door de vorm en materiaal, maar vooral door het gebruiksgemak. Want dat maakt enorm veel uit.

 

Garmin, Polar en TomTom

De meeste sporthorloges meten je hartslag met een band die om je borst zit en zijn gemaakt voor maar één sport. Dat houdt in dat ze de snelheid, je afstand, hartslag en het kaartje registreren, maar dat ze niet het verschil zien tussen fietsen of hardlopen. Je krijgt als je met zo’n horloge tijdens een andere sport draagt de fietssnelheid in minuten per kilometer of je loopsnelheid in kilometer per uur. Hoewel dat niet het allerergste is wat je overkomen kan, vinden wij een sporthorloge dat weet welke sport je doet, veel fijner.

Op dit moment zijn er drie merken die kwalitatief goede multisport horloges aanbieden. Die merken zijn Garmin, Polar en TomTom. Garmin was met zijn triathlon horloges de eerste die met multisporters en lang waren de Garmin 310 XT  en Garmin 910 XT  dé horloges voor sporters die meer dan één sport deden. Daarna kwam TomTom met de Multisport die geschikt voor zwemmen, fietsen en rennen was. En niet veel later volgde Polar met wat ‘de moeder der sporthorloges’ genoemd mag worden: de V800 die in alles net wat beter, mooier, nauwkeuriger, perfecter maar ook duurder is.

Zowel Garmin als Polar werken met een hartslagband die je om je borst draagt en die een signaal naar je horloge stuurt. TomTom heeft twee multisport modellen:  eentje met hartslagband en eentje zonder. Die zonder meet je hartslag, zonder zo’n band en het is die TomTom waar wij helemaal weg van zijn. En die wij als prijs voor #31dagenfit hebben gekozen. De Garmins zijn heel goed en staan er om bekend heel accuraat te zijn, maar ze hebben ook weer hele serieuze en ingewikkelde functies waar wij nauwelijks gebruik van maken. En de Polar is in één woord fantastisch, maar dan ook wel weer heel duur. De TomTom Cardio vinden we en heel fijn – want niet ingewikkeld, simpel bedienbaar – en redelijk geprijsd.

 

Een fijn en simpel bedienbaar sporthorloge

Rose sportte als eerste van ons met een TomTom spporthorloge, zij was bij de presentatie van het eerste model en viel er meteen als een blok voor. Volgens haar geeft het horloge haar vrijheid en is de TomTom het eerste sporthorloge waarbij ze niet steeds op haar schermpje zit te kijken. Rose vindt vooral de doel-optie fijn. Daarbij geeft ze voor haar training aan hoe ver of hoe lang ze wil sporten en als ze halverwege is, trilt de TomTom even als signaal dat ze aan haar terugweg kan beginnen. En ook het donkere beeldscherm met lichte letters doen het volgens haar goed. Het is zowel in het donker als in de volle zon te lezen.
Amber vindt het vooral een pluspunt dat al haar sporten in één apparaatje zitten wat niet om een raketgeleerde vraagt om te bedienen. Een ander voordeel is volgens haar dat je bij het uploaden van je gegevens op je computer ook automatisch Strava en Runkeeper meepakt. Bij andere merken gaat dat apart en moet je heel veel extra muisklikken maken.

Voor Rhodé is de TomTom haar eerste sporthorloge en ze is er gewoon erg blij mee. Voor onze site heeft ze meerdere horloges getest die op papier allemaal beter, luxer, duurder en perfecter zijn, maar voor Rhodé is de TomTom Cardio haar vaste trainingsmaatje. Het horloge meet altijd hoe lekker ze sport en soms eerder dan zij weet hoe ze zich voelt en hoe fit ze is.

 

Hartslagmeting en nauwkeurigheid van de TomTom

Veel sporters vragen zich bij de TomTom af of deze wel nauwkeurig is en hoe de hartslagmeting nu precies werkt. Eerdere generaties sporthorloges met hartslagmeting op de pols bleken tegen te vallen en hierdoor zijn sporters toch wat sceptisch geworden.
Maar hoe werkt de TomTom Cardio precies en is het sporthorloge wel nauwkeurig? Eerlijk? Hoe het komt dat het horloge met twee groene lampjes op je pols kan meten hoe hoog je hartslag ligt, weten we eigenlijk niet. Wel weten we dat het werkt en dat het verschil tussen de TomTom en andere horloges nihil is. Soms een slag of twee en dan is het nog maar de vraag welke van de twee ernaast zit.
Verschillende websites en bladen hebben net als wij de nauwkeurigheid van de TomTom getest door met twee horloges tegelijk te lopen en de resultaten met elkaar te vergelijken. Het oordeel wisselt. Opvallend is dat bijna iedereen vindt dat de TomTom het eerste horloge is wat nauwkeurig is, maar dat het bij de hogere hartslagzones wel minder wordt. Zelf hebben we daar niet zo’n last van, want we vinden het voor ons ook niet zo heel erg dat de TomTom minder nauwkeurig meet tijdens een sprintje. Hartslagmeting is in de sprint voor ons niet heel nuttig of functioneel, je gaat maximaal in het rood. En doe je dat niet? Dan sprint je niet.

 

Wie wint de TomTom Cardio?

Voor ons is het een fijn horloge wat nauwkeurig genoeg en goed te bedienen is. Het is niet te groot voor vrouwenpolsen en prijstechnisch is het vergeleken met de horloges van Garmin en Polar ook goed te doen. Wij zijn fan, het is ook niet zomaar dat we er regelmatig over schrijven en zo nu en dan eentje weggeven aan lezeressen die ons inspireren, een extra hulp kunnen gebruiken of – zoals in het geval van de deelneemster aan #31dagenfit – perfect voldoen aan het profiel van een TomTom Multisporter.

De winnaar van het sporthorloge van TomTom is Ernestine, zij deed fietsend, rennend en trainend bij Stadswild mee aan onze uitdaging. Ze ontdekte al wandelend ook de natuurlijke beweging waar wij zo vol van zijn en wist zichzelf in een maand een stuk fitter te sporten dan in de jaren ervoor. Wij zijn heel benieuwd hoe haar sportieve jaar zal verlopen, wat ze allemaal gaat doen en of ze de in januari ontdekte activiteiten vol zal houden. En daarom willen we haar vragen ons op de hoogte te houden van haar sportieve uitdagingen en ons op Runkeeper of Strava mee te laten kijken.

Ernestine, als wij jou een sporthorloge geven, wil jij dan af en toe voor ons bloggen? We hebben zo genoten van je updates en vinden het wel erg hip en gaaf dat je met je – hoe oud ben je eigenlijk? – zo actief bent en zulke stoere sporten als Stadswild en Mountainbike doet. We zijn fan van je!

 

Liefs De Stoere Vrouwen die Sporten

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.