Ja, ik geef het toe: ik ben obsessed met hardloopschoenen! Ik moet ze passen, voelen en proberen. Altijd ben ik op zoek naar die ene perfecte schoen die mij het lekkerste gevoel geeft. Waar ik fijn op loop zonder in te leveren aan snelheid of stabiliteit. En in de schoen van Under Armour heb ik dat gevonden.

Je moet weten dat er tot voor kort eigenlijk maar één schoen voor mij was: de Nike Free. En nog steeds draag ik hem graag, ware het niet dat die schoen helemaal niet gemaakt is om al je trainingen op te doen. Dat merk ik, want qua steun en demping doet de Free geen drol. Hierdoor moet ik altijd heel bewust lopen en enorm letten op de aanspanning van de spieren in mijn voet. Niet erg, want daar word ik een betere loper van, maar soms wil ik ook wel gewoon een langere afstand doen zonder elke stap extreem nauwkeurig te maken. Daarvoor zocht ik een comfortabele schoen.

Verschillende hardloopschoenen

 Ik probeerde de Adidas Boost die een zachte zool heeft, een bovenschoen als een sokje en die ook op de voorvoet lekker loopt. Die schoen bleek niet voor mij, ik raakte geblesseerd en hield daar een slechte en kwetsbare scheen aan over. De zool was zacht en de bovenschoen gaf zo weinig steun dat de Boost elke beweging vergroot. Ik als voorvoetloper zakte ineens naar binnen met mijn enkel. Geen succes en niet alleen voor mij. Van meerdere hardloopwinkels hoorde ik dat het aantal blessures op de Boost enorm hoog ligt. Sommige winkeliers verkopen hem liever niet meer.

Voor op de atletiekbaan droeg ik de New Balance 1080, deze schoen is niet zo zacht, heeft geen enorm dikke zool en heeft voldoende ruimte voor de voorvoet, waardoor je als loper de zool van je voet goed hard kan maken voor de landing. Mijn tenen hadden veel ruimte doordat de schoen aan de voorkant wat breder en losser was. Ook geeft de zool voldoende mee zodat je voet het gevoel heeft de ondergrond te kunnen aftasten. Helaas was de bovenschoen wat stug en zat hij echt niet zo lekker als bijvoorbeeld de Adidas Boost en de Nike Free. En voelde hij op de weg iets te veel als een hard plankje onder mijn voeten.

 Comfortabele hardloopschoen

Toen mocht ik deze schoen van Under Armour uitproberen en zo op het eerste gezicht
was ik weinig onder de indruk. De schoen was mooi, helemaal in de paars met roze kleuren die ik in mijn handen had. Maar het model en de zool deden mij niet echt denken aan een hardloopschoen. Ik dacht dat het meer een fitness of bootcamp schoentje was.

Toen trok ik hem aan en voelde een schoen die net zo lekker aansluit als de Nike Free en Adidas Boost, maar die ook als een iets zachter laagje om mijn voeten leek te zitten. Een beetje als een paar sloffen.

De zool voelde ook bijzonder, de hak niet te hoog en in de voorkant net wat meer demping zonder te zacht te worden. En ik had ruimte in de schoen om mijn voorvoet hard te maken. Zonder dat de schoen heel erg wijd of los zit. Maar was het echt een hardloopschoen?

Hardlopen met Under Armour

Ik ben meteen gaan trainen op de Under Armour schoen, maar niet voordat ik een filmpje had gemaakt van mijn loopje in deze schoen. Dat doe ik sinds mijn door de Adidas Boost veroorzaakte blessure, want ik wil nooit meer een schoen die mijn looptechniek slechter maakt. Wat bleek? Op deze schoen loop ik net zo netjes als op blote voeten. Met andere woorden, de schoen belemmert me niet om mijn natuurlijke voorkeur te behouden.

Tijdens het lopen viel het me meteen op hoe fijn ik liep. Precies wat ik zocht: een schoen met meer comfort, niet te veel zool, geen stugge bovenschoen en goed geschikt voor voorvoeters. Ik liep zonder het in de gaten te hebben twee keer zo lang als normaal en elke landing voelde comfortabel en fijn. Zowel in een laag tempo als wat sneller.

Alleen voor sprintjes vind ik hem niet zo fijn. Er zit immers demping in de voorkant en dat is het laatste wat ik wil hebben tijdens een sprint. De zachtheid van de zool vertraagt me dan en haalt de kracht en balans uit mijn sprint. Erg vind ik dat niet, ik zocht immers een fijne voorvoetschoen voor ontspannen duurloopjes. En dat, precies dat heb ik in de Under Armour gevonden. (review gaat verder onder foto)

zachte landing hardloopschoen

Under Armour volgens een haklander

Omdat ik benieuwd was naar de ervaring van een loopster die op haar hak landt, heb ik Yvette gevraagd er ook mee te trainen. Het viel me op dat de zool van de Under Armour iets bijzonders had. De hak is heel zacht precies daar waar je landt, maar aan weerskanten van dat zachte deel is de zool veel steviger. Ik vermoedde dat dit ervoor zorgt dat je heel zacht landt, maar wel je stabiliteit bewaart en zodoende het risico op blessures verkleint.

Yvette kon dit beamen. Zij ervoer de Under Armour ook als een hele comfortabele schoen die inderdaad voldoende steun geeft maar hierbij niet inlevert aan comfort of vrij gevoel. Yvette loopt nu nog op de New Balance 1080. Maar – zo zei ze – als ze nieuwe nodig heeft, staat Under Armour hoog boven aan haar lijstje.

Under Armour is niet overal te koop, woon je in een stad met een Bijenkorf, dan kan je daar terecht. Maar het merk staat ook gewoon op Bol.com, daar koop je de Under Armour Speedform Fortis voor 120 euro. Als je toch even kijkt, check dan ook de sportkleding van Under Armour even, ik vind het een prachtig merk.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

4 Comments
  1. Hallo,

    Fijn om dit verhaal te lezen, Jij hebt mij overtuigd en ik wil de Under Armour Dameshardloopschoenen UA Charged Bandit 2 bestellen. ik loop al 3 jaar op asics cumulus lijn 16 2A. ik heb al meerdere loopjes gedaan tussen de 5 km en 10 km. Nu ga ik trainen voor de halve marathon die ik in Oktober wil gaan lopen. Mijn asics zijn maat 40,5 moet ik voor de under armour ook dezelfde maat aanhouden? ik wil ze online bestellen. Adviseert je mij om hierop: De Dameshardloopschoenen UA Charged Bandit 2 een halve marathon op te gaan lopen?

    Mvg Marlou

    1. adviseren op welke je moet lopen zou ik zo niet doen, maar je kan hem zeker proberen, ik vind het een fijne schoen, als hij bij je loop past

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.