Voedzame, energie leverende sportrepen gemaakt met natuurlijke ingrediënten zoals noten, zeezout, bessen en zaden. En helemaal vegan. Dat zijn de repen van FITSHE en wij probeerden ze uit. Want kan dat wel? Vegan sportrepen zonder gekke toevoegingen?

Op Facebook zagen we de leuke advertenties van FITSHE langskomen. Vegan sportrepen die 100% natuurlijk zijn. Maar vooral een sportvoedingsmerk wat er heel leuk uit ziet. Niet van die schreeuwerige letters of felgekleurde repen. Die advertentie bleef maar langskomen. Misschien was het wel het universum wat ons vertelde: probeer die repen. We werden nieuwsgierig en probeerden een paar repen.

(lees verder onder afbeelding)

verschillende vegan sportrepen van fitshe

Sportvoeding voor betere prestaties

De juiste voeding is belangrijk voor sporters, het kan er op aan komen dat voldoende eten je prestatie maakt. Tijdens een wedstrijd bijvoorbeeld in dat laatste stukje naar de finish. Dan heb je suikers nodig wil je er een sprint uit persen. Of na een stevige training. Sprintjes of krachttraining in de gym? Dan hebben je spieren eiwit nodig om het herstel te bevorderen.

Dat kan je natuurlijk uit je dagelijkse voeding halen. Door bewust te koken en te weten wat je eet, kom je al heel ver. Maar er zijn soms momenten waarop je je keuken niet bij je hebt. Of je zit in een trainingsperiode die zo zwaar is, dat je het idee hebt dat een extra aanvulling nodig is. Op die momenten gebruiken sporters sportvoeding. Een gel, shake, poeder of reep.

 

Natuurlijke energie

Hoewel sportvoeding functioneel is en op bepaalde momenten heel goed kan zijn, ben ik geen fan. De meeste sportvoeding lijkt zo chemisch als het maar kan. Onnatuurlijke smaken en kleuren, gekke structuren en samenstellingen. Voeding die goed werkt, maar niet fijn smaakt. Ik eet om die reden liever geen sportvoeding.

Misschien daarom trekken de producten van FITSHE me aan. Ze lijken een beetje op die fruitrepen die je ook in de supermarkt koopt. Alleen dan wel zo samengesteld dat er precies dat in zit wat je als sporter nodig hebt. Zoals extra eiwit in de herstelreep of de koolhydraten in de energy bar. Hoe zit het daarmee, is dat voldoende?

Uitgaande van standaard energierepen die tijdens het wielrennen of de triathlon gebruikt worden, is die 13 gram koolhydraten waarvan 7,3 gram suikers iets aan de lage kant. In andere repen is de verhouding 25 gram koolhydraten waarvan 15,1 suikers. Dus zou je van de FITSHE reep het dubbele moeten eten. Moet je dat wel willen?

(lees verder onder afbeelding)

 

vegan sportvoeding van fitshe met hardloopkleding van Nike

Het is de smaak die telt

Dit is waar voor mij de persoonlijke voorkeur en smaak belangrijk wordt. Ik vind de repen van FITSHE lekker. Niet zo chemisch en ze plakken ook een stuk minder. Ze eten hierdoor lekker weg. Ook merk ik dat ze goed op de maag liggen, terwijl ik met veel andere sportvoeding toch wel last krijg.

Van de standaard sportrepen krijg ik nooit een hele reep weg. Zo vies zijn ze. Dus hoewel er meer in zo’n reep zit, eet ik dezelfde hoeveelheid koolhydraten. En met een lekkere reep van FITSHE heb ik dan wel het genot van de smaak en structuur.

Ik kan mij zo voorstellen dat je tijdens een triatlon waarbij je je het snot voor de ogen wegfietst behoefte hebt aan de meer voedzame kleine stukjes standaard sportreep. Zelf doe ik geen wedstrijden meer en neem ik een reep mee voor het geval dat. Een thuiskomertje. Dan telt smaak. Ik kan zo’n reepje in alle rust opeten terwijl ik doordraai met mijn benen.

(lees verder onder filmpje)

 

Glutenvrije en vegan sportrepen

De grote vraag is natuurlijk of zo’n vegan sportreep goed is. Herstel ik beter? Levert het energie tijdens mijn fietstraining? Dat is niet te meten. Vaak is het een kwestie van gevoel en feiten. Het is zo dat eiwitten bijdragen aan je herstel en dat koolhydraten energie leveren tijdens inspanning.

Er zitten eiwitten en koolhydraten in de voeding van FITSHE, die zullen doen wat ze moeten doen. Zelfs al komen ze uit planten. Vooral bij eiwitten bestaat het idee dat die dierlijk moeten zijn. Dat je als sporter vlees moet eten. Terwijl planten eiwitten leveren die voor je lichaam net zo bruikbaar zijn.

De koolhydraten in deze repen zijn wat laag.  Je zult zodoende op de racefiets wel erg veel bij je moeten hebben. Ter vergelijking in een Snelle Jelle zit zo’n 70 gram koolhydraten waarvan 37 suikers. Fietsers eten een Snelle Jelle per uur. Maar tijdens andere sporten die geen uren duren is dit echt een lekkere reep om meteen na je training te eten. Lekker in je gymbag of na de training op de atletiekbaan. Dus eet je vegan, mag je geen gluten of heb je net als wij zin in een meer natuurlijke smaak? Dan is FITSHE zeker een aanrader. Mijn tip: probeer het zelf!

Liefs, Rose

 

Wist je trouwens dat je ons heel makkelijk kunt supporten? Als je namelijk via de linkjes op onze site iets koopt bij onze partners, krijgen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dat geldt bijvoorbeeld voor Bol.comCoolBlueFuturumshop en Holland & Barrett. Van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site, waar je ook de uitgebreidere lijst van partners vind. Dankjewel alvast, alle kleine beetje helpen ons echt!

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en Youtube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

 

Stoere Vrouwen Sporten TRUI – voorverkoop t/m 15 juli

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.