Nog even en het is de fris en fruitig thema week. Na ons stukje over deodorant tijdens het sporten kregen we een mailtje van Sara. Zij en haar man fietsen beide en doen regelmatig mee met toertochten. Ook gaan ze zomers op fietsvakantie. Daarnaast spint Sara graag en doet haar man mee met wedstrijden bij de amateurs.

Ze dragen fietskleding van dure merken. Door het vele sporten wordt deze kleding intensief gebruikt. In de fietsenwinkel kreeg Sara van de verkoper de tip om haar sportkleding niet warmer dan op dertig graden te wassen en ook nooit wasverzachter te gebruiken.

Sara wil nu weten hoe ze haar sportkleren dan wel het beste kan wassen zodat ze

  1. lang meegaan
  2. schoon worden en
  3. lekker ruiken

Bij deze onze wastips voor sporters.

 

Gebruik geen wasverzachter

Toen Rose nog veel fietste en trainde voor wedstrijdjes deed ze dit met een vast trainingsmaatje. Als ze op het wielerparcours van Amsterdam Sloten startte was hij er vaak ook. En tijdens de koers wist Rose altijd wanneer hij in de buurt was. Hij was iedere keer verbaasd als ze hoi tegen hem zei voordat ze hem had kunnen zien.

Ze rook dat hij bij haar reed. Niet omdat deze jongen zo stonk en ook niet omdat hij een lekker luchtje opspoot voordat hij ging fietsen. Ze herkende het wasmiddel wat hij gebruikte. Op de één of andere manier ruikt fietskleding – meer dan gewone t-shirts en truien – heel snel naar wasmiddel. Rose kan inmiddels precies ruiken welke renner welk middel gebruikt. Ook ruikt ze regelmatig wasverzachter en dat vindt ze vreemd. Want wasverzachter is voor fietskleding funest! Het tast de lycra aan en vreet het helemaal kapot. Hierdoor gaat zelfs de mooiste en beste broek niet lang mee en dat is zonde.

 

Poeder, geen vloeibaar wasmiddel

Steeds meer wasmachines hebben een speciaal programma voor sportkleding. Dit programma voor lycra, Coolmax en Gore-Tex en andere technische stoffen wast in een lagere temperatuur en spoelt beter uit.

Wielerkleding is gemaakt van zo’n ‘technische stof’ en heeft de eigenschap vocht, ofwel zweet, naar buiten te transporteren. Hierdoor blijft je lichaam droog en krijg je het niet zo snel koud tijdens het sporten. Om deze werking van de stof te behouden is zowel het wasprogramma als het wasmiddel van belang. Restanten wasmiddel die in de stof blijven zitten zorgen er voor dat je wielertruitje geen vocht meer transporteert.

Als wij moeten kiezen tussen een vloeibaar wasmiddel en een poeder, gaan we voor onze fietskleren altijd voor vloeibaar. Dit is makkelijker uit te spoelen. Daarnaast kiezen we voor een A-merk. Want net als bij racefietsen en fietsschoenen, zijn A-merken net wat innovatiever en verder ontwikkelt dan andere merken. En we willen een wasmiddel wat zo goed mogelijk wast en zo min mogelijk sporen achterlaat.

 

Onze wastips voor sporters

Ruik je wat sterker na het sporten of blijft er een geur aan je kleding hangen? Dan is dat niet omdat je zweet viezer is. Geur in kleding ontstaat doordat er een reactie is tussen je zweet en je deo of de stof van je kleding. Op de één of andere manier nemen synthetische stoffen geuren veel sneller op en gaat je sportkleding na een tijdje gek gaat ruiken. Wij zijn daarom altijd wel op zoek naar dat ene wasmiddel of truc.

Onder hardlopers doet De Tip van Oma het goed. En dat is: weken in azijn voor de kleding de machine in gaat.

Een andere manier om bacteriën te doden is door je was heel heet te wassen. Dit kan met beddenlakens en handdoeken, maar met sportkleding niet. Wel werkt het om goede wasmiddelen te gebruiken (zoals HG tegen nare geurtjes in sportkleding) óf de tip van oma te gebruiken.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en Youtube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je ons heel makkelijk kunt supporten? Als je namelijk via de linkjes op onze site iets koopt bij onze partners, krijgen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dat geldt bijvoorbeeld voor Futurumshop, Wiggle en Decathlon. Maar ook voor o.a. Bol.comCoolBlueDille & Kamille, fonQ, CoolBlue en Holland & Barrett. Van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site, waar je ook de uitgebreidere lijst van partners vind. Dankjewel alvast, alle kleine beetje helpen ons echt
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment
  1. De tip van oma doet het prima! Als ik merk dat de zweetgeur na het wassen niet 100% uit is dan gooi ik ze gewoon een halfuurtje in een emmer met water en een scheutje azijn…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.