Weer een lekker recept van Rhodé: de appel speculaas kwarktaart. Rose heeft al even mogen proeven en nam hem als ontbijt. Volgens Rhodé is hij juist extra lekker na een stuk fietsen zoals we dit weekend deden en Astrid zegt dat deze taart zo lekker is dat hij de hele dag wel kan. Eh, probeer het zelf even…

We krijgen via Facebook veel reacties als we een recept met suiker plaatsten. Van mensen die willen afvallen of die zonder suiker proberen te eten. Natuurlijk is suiker iets om bewust mee om te gaan, net als al het andere wat lekker is. Maar een sporterslichaam wat zoveel beweegt kan goed met wat suiker omgaan. Het gaat er puur om dat je weet wat je eet en wanneer. Daarbij hoort voor ons genieten ook bij een gezonde levensstijl. Daarom kiezen we er voor om niet mee te doen met de suikervrije hype. Wij doen liever suikerbewust en als we een lekkere taart eten is dat een keuze die we maken. Deze taart heeft een heerlijke frisse verrassende smaaksensatie. Je proeft kwark, gekarameliseerde appel, citroen, spijs en speculaas. En hij is nog best gezond ook! De perfecte taart voor Pakjesavond, maar natuurlijk moet je ‘m voor die tijd nog wel een keer proefbakken.

Dit is wat je nodig hebt

Springvorm van 20 cm met bakpapier of vershoud folie bekleed
150 gr speculaas
40 gr boter
100 gr amandel of amandelmeel
2 medjool dadels
rasp en sap van 1 citroen
2 grote stevige appels geschild, ontpit en in blokjes gesneden
50 gr boter
50 gr donkere basterdsuiker
1 tl kaneel
6 blaadjes gelatine
500 gr Optimel kwark met appel kaneel smaak

En zo maak je de taart

Maak eerst de bodem van de taart door de koekjes fijn te malen en met de boter te mengen. Druk het mengsel aan op de bodem van je springvorm.

Maal ondertussen de dadels en de amandelen fijn en voeg dan de sap, rasp van de citroen toe. Maal net zolang totdat het wat plakkerig word en op spijs lijkt. Verdeel de spijs over de speculaas bodem en zet het geheel in de koelkast.

Smelt de boter met de basterdsuiker en kaneel in een pannetje op middelhoog vuur. Als de boter begint te pruttelen en de suiker grotendeels is opgelost kunnen de appels erbij. Laat de boel ongeveer 20 min zachtjes doorkoken zonder deksel op de pan of totdat de appel zacht is zonder dat deze helemaal uit elkaar valt.

Week terwijl de appels koken de gelatine blaadjes in koud water. Volg daarvoor de aanwijzingen op de verpakking.
Voeg als de appels net zacht genoeg gekookt zijn de gelatine blaadjes toe aan het nog warme mengsel. Roer goed door totdat de gelatine opgelost is en schep daarna gelijk de kwark er doorheen.
Stort het appel kwark mengsel op de speculaas bodem en laat vier uur opstijven in de koelkast.

En dan… smullen maar!

Rhodé

delicatessen en lekkernijen

1 Comment
  1. Lekker hoor!! Heb de helft van de ingrediënten gebruikt en ik had verwacht dat de gelatine veel te veel zou zijn voor zo’n klein taartje maar hij smaakt perfect. Door de citroen en de appel erg fris. Alleen bleef de spijs bij mij wat dik dus hier heb ik wat meer dadels en citroensap aan toegevoegd maar ik vond het een erg lekker taartje en relatief gezond voor de taartstandaarden! 🙂 Thanks! Groetjes Laura

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.