Bonen zijn een fantastische bron van eiwitten en in gerechten heel goed te gebruiken als vervanger voor vlees of vis. Maar om heel eerlijk te zijn ben ik er geen echte fan van. Althans niet van de boon als een op zichzelf staand iets. Verwerkt in hoummous of in de onderstaande brownie komt de boon ineens heel anders tot zijn recht. En dan vind ik het eigenlijk wel een lekker ding!

Ik had laatst een etentje en ik wilde een lekker decadent – maar toch enigszins verantwoord toetje – neerzetten. Ik ben echt zo’n type dat speciaal voor het dessert al een week van te voren begint met het internet af struinen en hoe meer ik aan gerechten voorbij zie komen hoe geïnspireerder ik raak. Aan het eind van elke dag vind ik dat ik eruit ben en in de startblokken sta voor het perfecte gerecht. En de volgende dag Google ik rustig verder omdat ik een goede twist in mijn hoofd heb bedacht die ik dan even ondersteunt wil zien door een reeds bestaand en beproefd recept. Soms werken mijn twisten heel goed, maar dat is helaas niet altijd het geval en dan kom ik na een week struinen gewoon uit bij een gouden oude. Zoals nu, geïnspireerd door Chocolate Covered Katie, beproefd en verrassend simpel.

Ingrediënten voor de brownies met bonen

Wat je nodig hebt voor de brownies:

  • 1 blik zwarte bonen (uitlek gewicht 250gram)
  • 1/3 cup ahornsiroop
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ cup havermout
  • ¼ tl zout
  • 2 flinke eetlepels cacao poeder
  • ¼ cup (zonnebloem) olie
  • 2 theelepels vanille extract
  • 2 eetlepels palmsuiker / kokosbloesemsuiker / rietsuiker (dit kun je achterwege laten en evt. vervangen door 2 eetlepels extra ahornsiroop)
  • 150 gram pure chocolade

Verder heb je nog een keukenmachine nodig. Met een blender kom je wel al een heel eind maar houd je wat meer vliesjes over in je uiteindelijke baksel.

Bereiding

Verwarm eerst de oven voor op 180 graden en zet 9 muffinvormpjes of een brownievorm klaar.

Breek de chocolade in grove stukken en vermaal in de keukenmachine tot brokjes of verpak de reep in een keukenhanddoek en ga er lekker op los met een hamer. Let wel even op wat er onder de reep chocolade zit. Een houten tafel word altijd wat minder blij van een hamer die er op los mept.

Bewaar de chocolade apart. Gooi vervolgens alle overige ingrediënten in de keukenmachine en vermaal alles net zolang fijn totdat je een deeg hebt wat zoveel mogelijk uit één consistentie bestaat.

Schep er vervolgens de chocolade doorheen en verdeel het deeg over de muffinvormpjes of stort het in de brownievorm. Bak de browniemuffins gedurende 15 min en de brownie gedurende 18 tot 20 min in het midden van de voorverwarmde oven.

Laat de brownie(s) 10 minuten afkoelen en serveer met (zelfgeklopte) slagroom, vers zoet fruit en chocolade saus.

De chocolade saus maak je door ½ cup cacaopoeder te mengen met ¼ cup ahornsiroop en 2 eetlepels kokend water. Blijf net zolang roeren totdat het een gladde massa wordt. Blijft het te dik voeg dan of extra ahornsiroop toe of nog wat extra water afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben en word het te dun voeg dan extra cacaopoeder toe.

Dit is echt een zalig recept en ook voor gezonde en sportieve types zoals wij lekker voor in het weekend. Na het weekend kom ik wel weer met iets met groente, zoals deze week mijn broccoli zalm taart!

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.