chocolade taart met zomerfruit

Ik wilde al een hele lange tijd weer eens een taart bakken. Een echte. Met laagjes en onvoorstelbaar veel smaak. Maar doordat ik altijd wel wat te doen heb, kwam het er niet van. Tot kort geleden. Op die dag waarop het in het hele land sneeuwde. Normaal gezien zou ik dan op mijn mountainbike stappen en gaan fietsen in de verse sneeuw. Maar dat kon deze keer niet. Ik had ontzettend last van mijn astma en was net aan het herstellen van een verkoudheid die flink op mijn longen was gaan zitten. Sporten in die kou zou me veel zieker maken en de energie had ik er ook niet voor.

Omdat ik daar een beetje van baalde, besloot ik nu die taart eindelijk eens te bakken. Zo maakte ik van de dagen waarop ik niet kon sporten toch nog een feestje. En dat werd de dag erna nog groter omdat ik allemaal stukken taart bij vrienden langs ben gaan brengen en zo een lekkere wandeling kon maken.

 

Zelf een semi-naken taart bakken

Het werd een semi-naked chocolade taart. En hoewel ze er heel bijzonder uit zien zijn ze nog niet eens zo heel moeilijk te maken. Een naked cake – naakte taart – is een taart zonder laagje er om heen. Taarten worden opgebouwd uit lagen gemaakt van een soort cake. Daartussen wordt vulling gedaan en dan gaat er een soort bekleding om de taart. Zo zie je niet hoe hij opgebouwd is. Tegenwoordig is het heel hip om juist die bekleding te laten voor wat het is en de taart met zijn opbouw zichtbaar te houden. Naakt dus. Sommige van die naakte taarten worden licht ingesmeerd met botercrème. Je ziet nog wel de lagen, maar er zit een bijna transparant laagje overheen.

>>Zomerse taart met fruit en zelf gemaakte vanille hangop

Dat laatste was mijn plan. En heel eerlijk? Daarmee heb ik mezelf wel een uitdaging gegeven hoor. Een chocoladetaart, met chocoladevulling en witte botercrème is nog best lastig. Maar met wat geduld en extra veel fruit ter decoratie is hij nog best aardig gelukt. En ik weet zeker dat als jij binnenkort een feestje hebt en je deze taart bakt, dat het je niet alleen lukt, maar dat je meteen een wow-taart hebt staan.

 

Recept voor chocoladetaart met koffie

Voor de basis van mijn recept ben ik uitgegaan van een recept van de site van de Albert Hein. Gewoon een standaard chocoladetaart die ik iets heb aangepast. Zo heb ik door het beslag gemalen koffie gedaan voor een extra bite. En heb ik voor de decoratie witte botercrème met cognac aan het recept toegevoegd. Tot slot heb ik voor de decoratie mooi fruit gebruikt zoals frambozen en blauwe bessen. In plaats van de koffie lijkt het me ook erg lekker om rasp van een sinaasappelschil te gebruiken. Als je dan de cognac in de botercrème vervangt met het sap van de sinaasappel krijg je een hele lekkere smaak. Een beetje zoals die hele pure chocolade met sinaasappel van Lindt. Mijn variant met koffie heeft iets weg van Oreo’s, maar dan heel licht.

Licht is deze taart in ieder geval niet. Dat zie je wel aan de ingrediënten. Voor deze semi-naked chocoladetaart heb je nodig:

 

Voor de taart

225 gr zelfrijzend bakmeel
175 gr witte basterdsuiker
200 gr pure chocolade
4 el cacao
1 mespunt zout
100 gr roomboter
395 gr gecondenseerde melk
100 ml water
2 eieren
150 gr melkchocolade
250 ml slagroom
2 tl gemalen koffie
100 gr poedersuiker

 

Voor de botercrème

250 gr poedersuiker
125 gr boter
3 eetlepels cognac (of water of sinaasappelsap)

 

Voor de decoratie

doosje diepvries zomerfruit

 

chocoladetaart met fruit en botercreme

Recept semi-naked chocoladetaart

Zet de oven op 180 graden voorverwarmen. Pak je bakvorm en vet de ring in met boter. De bodem bekleed je met bakpapier. Knip deze meteen even bij zodat je niet van die grote flappen papier aan je vorm heb hangen.

Het bakmeel en de cacao zeef je boven een kom. Dit voorkomt klontjes in het beslag. Voeg het zout toe en zet je kom even apart.

 

 

Het water doe je in een pan en verwarm je tot het bijna kookt. Ondertussen hak je de pure chocolade in stukken. Doe hiervan de helft samen met de suiker, de gecondenseerde melk en boter in de pan. Roer totdat de chocolade gesmolten en de substantie glad is. Voeg het mengsel dan toe aan de bloem en cacao. En natuurlijk de gemalen koffiebonen.

Klop de twee eieren even los en voeg ze toe aan het beslag. Even roeren en dan kun je het in de bakvorm gieten. Zet deze 55 minuten in de oven.

Je kunt checken of je cake gaar is door na 55 minuten met een prikker in de cake te prikken. Blijft er niets aan je prikker plakken, dan mag de taart uit de oven. Plakt er wel beslag aan, laat hem dan een paar minuten langer in de oven.

Terwijl de cake in de oven staat, hak je de melkchocolade ook in stukken. Deze gaat samen met de overgebleven pure chocolade in een kom.

>>Lekkere limoentaart die je niet hoeft te bakken!

Doe de slagroom in een steelpan en verwarm deze al roerend tot het bijna kookt. Schenk in de kom met chocolade en roer tot de chocolade gesmolten is. Zet de kom apart zodat het mengsel kan afkoelen.

 

Taart met twee lagen

Als je cake gaar is en uit de oven mag, laat je ook deze afkoelen. Minstens een half uur. Daarna mag hij uit de vorm, maar laat je hem nog zeker een uur of twee uur afkoelen. Daarna snijd je de bolle bovenkant van de taart zodat de bovenkant mooi recht is.

Aan de zijkant maak je een verticale inkeping. Die gebruik je later als je je taart opbouwt. Zo kun je hem precies weer goed op elkaar zetten. Nu snijd je de taart horizontaal doormidden zodat je twee gelijke plakken hebt. De bovenste plak leg je naast de bodem.

 

De vulling van chocolade crème

Pak nu je chocolade mengsel en smeer een royale laag op de onderste plak. Dan leg je de bovenste erboven op. Hierbij kijk je bij beide plakken even waar de inkeping was en zorg je dat die weer op elkaar aansluiten. Op die manier zet je je taart niet scheef in elkaar. Zelfs de beste bakkers snijden geen gelijke plakken. De taart zet je nu in de koeling zodat de chocoladevulling wat opstijft.

De poedersuiker doe je nu door het overgebleven chocolademengsel. Al roerend en lepel voor lepel, totdat er een iets dikkere pasta ontstaat.

Ik heb deze in een spuitzak met een kartelmondje gedaan omdat ik mooie toefjes wilde maken op de taart. Dat lijkt moeilijk, maar iedereen kan het. Je kunt ook de bovenkant van je taart wat grover insmeren met het mengsel. Maar omdat ik de buitenkant wit wilde maken, heb ik dat bewust niet gedaan. Dat zou echt een kliederboel worden.

 

Botercrème maken

Voor de botercrème doe je de boter in een kom en mix je deze met je handmixer of keukenmachine. De poedersuiker zeef je erdoor heen en je voegt 3 a 4 eetlepels vocht toe. Dat kan water zijn, maar sinaasappelsap is ook lekker. Door wat cognac te gebruiken lijkt de chocoladetaart een beetje op een Schwarzwalder kirsch.

>>Recept: de citroentaart van mijn oma

Pak je taart uit de koeling. Smeer hen volledig in met botercrème. Om dit een beetje gelijkmatig te doen kun je het beste een schraper of een taartspatel gebruiken. Heb je die niet? Dan is de gladde kant van een broodmes ook goed te doen. Strijk alles mooi af. Het is niet erg als er wat kruimeltjes in de botercrème komen. Dit staat wel leuk en geeft een beetje een stoere look. De zijkant smeer je niet te dik in. Je laat de opbouw van de taart een beetje zichtbaar voor het semi-naked effect. Daarna zet je je taart weer terug in de koeling. Als de witte botercrème iets gekoeld is kun je makkelijker werken aan de afwerking van je taart.

Ik heb voor de decoratie het chocolademengsel in de spuitzak en wat diepvriesfruit gebruikt. Dit ziet er moeilijk uit, maar in een paar simpele stappen is het goed te doen. Wat dat betreft is een taart decoreren een soort bluf. Het resultaat ziet er spectaculairder uit dan het in werkelijkheid is.

 

Taart decoreren met fruit

Pak de spuitzak en het doosje diepvriesfruit. Haal je taart uit de koeling en zet hem op een mooi bord. Met de spuitzak maak je rondom de taart – op de grens met het bord – toefjes. Dit gaat heel simpel. Probeer eerst maar op een snijplank. Zet je spuitzak een halve cm boven het oppervlak. Knijp in de zak en tel mee: 21, 22 en dan stop je met knijpen terwijl je de spuitzak omhoog wegtrekt. Je hebt een gekarteld toefje wat op zichzelf niet heel bijzonder is. Maar in een rij rondom een taart staat het heel mooi.

 

Dan ga je verder met de bovenkant van de taart en doe je de hele buitenrand met dezelfde toefjes. Als je dat gedaan hebt maak je midden op je taart ook een ring met toefjes. Om deze ring mooi te maken kun je heel licht met een glas in de taart drukken. Dat geeft een lijntje om te volgen.

>>Recept: limoenkoekjes die te lekker zijn!

Als de binnenste ring met toefjes staat, pak je het fruit en druk je de losse stukjes fruit voorzichtig vast in de ring. Doordat het fruit bevroren is druk je het niet kapot en blijven ze goed zitten in de chocolade.

Geniet van je taart. Vergeet je geen foto te maken voor op Facebook en Instagram? Je mag trots zijn op jezelf als je zoiets moois maakt. Oh en in onze Food en Recepten Facebookgroep zien we je foto graag voorbij komen hoor. Deel je hem ook even met ons?

 

Liefs, Rose

  

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Elke blogger en website is je verplicht dit te vertellen: koop je iets via de linkjes op onze site, dan krijgen wij daarvoor vaak een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de sport webshops Decathlon, Futurumshop en Wiggle. Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & KamillefonQCoolBlue en Holland & Barrett. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.