Curry met aubergine, tomaat en kikkererwten

Ik ben zo ontzettend dol op de Indiase keuken en gebruik zo nu en dan kennis uit de ayurveda in mijn leven. Maar als ik zelf eet, ben ik toch geneigd niet veel verder dan een pasta te gaan. Maar sinds ik ervoor gekozen heb vegetarisch te koken, is dat anders. Curries en maaltijden geïnspireerd op de Indiase keuken zijn helemaal niet zo lastig als ze lijken. Met de juiste kruiden en een grote pan heb je in no time een zalige maaltijd.

De Nederlandse keuken bestaat veelal uit gerechten met een stukje vlees. In Amerika nog iets meer. Daar is vlees het hoofdproduct en ligt er nog wat groente bij. Door deze dominante aanwezigheid van vlees in de westerse keuken, doen vleesvervangers voor vegetariërs het hier ook heel goed. Maar ik vind die dingen geen bal aan. Een stukje nepvlees wat niet smaakt naar vlees maar er wel op probeert te lijken, vind ik een enorme treurigheid op mijn bord.

Liever haal ik als new born vegetariër mijn eiwitten en ijzer uit planten die er uitzien en smaken als het product dat ze zijn. Linzen en kikkererwten bijvoorbeeld. Of spinazie, ook zo’n mooie plant.

En als je wilt koken met peulvruchten, ligt de Mediterraanse of Indiase keuken voor de hand. Curries dus. Lekker!

 

Curry met aubergine, tomaat en kikkererwten

De eerste dag waarop ik besloot geen vlees meer te eten, at ik een curry met kikkererwten en kokos. Het is een recept wat je erg makkelijk helemaal vegan kan maken, maar ik gebruikte ghee en yoghurt in het recept. Vervang deze met kokosolie en kokosyoghurt en je hebt een gerecht waar geen enkel dier aan te pas kwam. Superlekker met rijst en een beetje yoghurt erover.

Je hebt nodig:

  • Aubergine
  • Ui
  • Teentje knoflook
  • Paar tomaten
  • Scheutje Frito (of deze zelf maken)
  • Bosuitjes
  • Kurkuma
  • Djinten
  • Pepertjes
  • Ghee
  • Groentebouillonblokje
  • Kokosmelk
  • Handje pinda’s gehakt of een theelepel biologische pindakaas
  • Kikkererwten (ik gebruikte ze deze keer uit blik omdat ik weinig tijd had)

De hoeveelheden luisteren niet nauw, ik werk nooit met een precies recept, maar met mijn smaak van de dag. Vandaag was die een beetje pittig. De pepertjes die ik gebruik zijn van die kleine gedroogde van de toko, dat proef je wel.

Begin met snijden van de aubergine, verwarm de pan en doe er ghee in. Flink wat. Bak de aubergine een beetje op, hierdoor krijgt hij een betere structuur en een zoetere smaak. Gebruik een aubergine nooit zonder opbakken in je gerecht, dat is niet lekker.

Pak een grote pan, zo’n stevige. Of een tajine. Met een beetje ghee verwarm je de fijn gesneden bosui. Niet te veel, dan wordt het bitter. Doe de aubergine erbij en blus af met water en het bouillonblokje.

Even roeren en de frito erbij. Knoflook en tomaten snijden en ook toevoegen. De kurkuma en djinten kunnen nu ook in de pan. Ik doe dat best ruim, ik hou van de smaak.

Voeg tot slot de kikkererwten en de kokosmelk toe. Laat alles lekker pruttelen. Dat mag best lang duren. De smaak trekt er dan goed in.

Serveren met gekookte rijst en een scheutje yoghurt over de saus om de smaak iets te verzachten. Overigens is rijst iets lekkerder als je er een stukje boter, wat ghee of olie bij doet. Olijfolie doet het goed voor de smaak.

Lekker joh! Op deze manier is vegetarisch helemaal niet moeilijk. Ik kook dit soort gerechten in een ruime hoeveelheid. De saus die over is, gaat de vriezer in voor een andere keer. Altijd handig voor een drukke dag waarop ik laat thuis kom.

Liefs Rose

Rose
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment
  1. Rose, Wat is Frito? Ik kom zeg maar een soort tomatensaus tegen.
    Groetjes en succes vanavond Ans
    (wordt voor mij morgenochtend, vanavond zwemtraining)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.