Eten maakt gelukkig

Merk jij het al? Dat de zon eerder ondergaat en de avonden iets koeler zijn? Aan sommige bomen is het al te zien: de zomer is voorbij. Hoewel we een prachtige Indian Summer hebben en we zoals afgelopen weekend nog lang kunnen genieten van mooi weer, is het nu de tijd om je voor te bereiden op de echt donkere dagen. Wat kan je doen om dit jaar wintermoeheid te voorkomen of op zijn minst te beperken?

Ik heb mijn huis net opgeruimd. Mijn planten op een andere plek gezet, mijn daglichtlamp geïnstalleerd en mijn keuken winterklaar gemaakt. Want waar ik in de zomer bijna de hele tijd buiten de deur eet en mijn keuken gebruik als een opslag voor afwas, fietsen, hardloopschoenen en watersportartikelen is diezelfde keuken in de winter het hart van mijn bestaan. Want dat is voor mij de truc van het overleven van de winter: omarm hem!

koken met de crockpot

Eet jezelf gelukkig

Hoewel ik vind dat we niet te veel aan voeding moeten toeschrijven – met die foodblogs en foodtrends ben ik inmiddels wel een beetje klaar – kan je je lichaam wel wat extra ondersteuning geven in de winter. En voeding bevat vitaminen en mineralen die precies dat kunnen doen.
Allereerst een paar no-go’s. Als we moe zijn, zijn we allemaal geneigd een koffie te drinken. Voelen we ons een beetje sip, dan is suiker ineens erg aantrekkelijk. Maar daarmee help je jezelf niet. Ik word op de lange termijn echt niet gelukkiger van onwijs snoepen.
Ik eet volle en warme smaken tijdens het avondeten en kies voor een aantal specifieke producten bij het ontbijt. In de winter kies ik voor meer banaan, kaneel en noten. Die helpen bij de aanmaak van serotonine en geven zodoende je humeur een boost.
Serotonine wordt ook wel het ‘feelgood’ hormoon genoemd. Het zorgt voor een goed humeur en verbetert je slaap. Het helpt je lichaam bij het aanmaken van melatonine. Je lichaam maakt serotonine uit tryptofaan, wat je haalt uit je voeding. Je vindt dit in zuivel, vlees, bananen, eieren, granen en noten. Omdat tryptofaan het beste werkt in combinatie met iets zoets, is een banaan zo effectief. Een yoghurtje met walnoten, kaneel en honing ook. IJzer, zink en magnesium helpen ook om serotonine te maken.
Daarnaast doet Vitamine B ook wonderen. B6 helpt bij de productie van serotonine en B3 ook. Deze vitamine staat er om bekend te helpen als verlichting van een somber gevoel en de verbetering van je slaap. Deze stoffen kan je allemaal uitstekend uit een potje halen en het is helemaal niet verkeerd dit in de winter te doen. Maar het is ook leuk dit uit je voeding te halen. Om die lange donkere avonden te gebruiken om eens in een paar kookboeken te duiken en eens wat nieuws te koken met producten waar al deze vitaminen en mineralen inzitten.

Lekkerder eten met een slowcooker

Ik heb in de winter behoefte aan extra smaak. Daarom doe ik in de winter extra mijn best om soulfood te eten. Voeding die in je mond al zijn werk doet. Door een rijke smaak, mooie texturen en een verwarmend gevoel. Voeding die lekker ruikt.
Ik maak daarom graag stoofpotten, prutjes en soepen in de winter en doe dat op mijn eigen manier. Ik trek bouillons van botten, gaar mijn eten urenlang of bak hartige taarten. Sinds vorig jaar doe ik dat vaak met mijn slowcooker. Dat is een aardewerk pot in een elektrische verwarmer. Deze is ervoor gemaakt om je gerechten heel langzaam te garen zonder dat ze aanbranden of hun smaak verliezen. Een slowcooker is helemaal afgesloten en alle smaken en vocht blijven zodoende in het gerecht. Ze zeggen dat alle vitaminen en mineralen die je in de winter zo hard nodig hebt in je voeding blijven.
Koken met een slowcooker is makkelijk omdat je een timer aan kunt zetten en lekker omdat je nauwelijks smaken hoeft toe te voegen. Als ik met mijn slowcooker kook, eet echt iedereen met plezier. Ik lijk een enorme kok, terwijl ik alleen maar eten in dat ding gooi en het ding aan zet. Een extra voordeel is dat je ‘s avonds kunt snijden, ‘s morgens voordat je de deur uit gaat alles in dat ding gooit en ‘s avonds als je thuiskomt kunt eten. Mijn slowcooker is van crockpot. Ik heb een hele grote zodat ik ook echt stoofpotten voor gasten kan maken of grote porties die ik daarna in de vriezer gooi. Astrid heeft een kleinere. Er zijn ook andere merken die goede slowcookers maken, maar daarvan weet ik eigenlijk niet hoe goed ze zijn.

 

winterstoofpotten

Beter eten met een goede tajine

Het nadeel van koken met speciale ingrediënten is dat je je een beetje een kok moet voelen. Ik voel me dat niet en ben daardoor snel geneigd keer op keer hetzelfde te koken. Mijn slowcooker is daar een goede oplossing voor. Alleen heeft hij wel als nadeel dat ik op dinsdagavond of woensdagochtend al bezig ben met wat ik op woensdagavond ga eten. Ik leef niet zo ver vooruit en wil ook wel eens snel en makkelijk koken zonder al te veel na te denken. Voor die momenten heb ik mijn tajine. Dat is zo’n Marrokaans ding. Net zo makkelijk als een slowcooker, maar wel iets sneller. Koken met mijn tajine is heel lekker, geeft rijke smaken, biedt ruimte voor mooie producten en goede specerijen en het werkt makkelijk. Snijden, alles erin gooien, kruiden erbij, op een laag vuur, even mijn ding doen. De hond uitlaten een mailtje sturen en eten maar.

Dit weekend maakte ik een lekker prutje van dit recept. Samen met wat gekookte rijst en een beetje yoghurt is dit een top recept.

Ik kan je aanraden een tajine te kopen, maar als je het doet, koop dan een goede. Bij de Xenos kan je ze ook wel halen, maar die moet je eerst zo en zo lang in water zetten voor je hem gebruikt en het aardewerk is heel kwetsbaar. Mijn tajine is van Emile Henri en dat aardewerk is zo gemaakt dat je de tajine zo kunt gebruiken zonder extra gedoe. Ze zijn aan de prijs, daarom heb ik de mijne voor mijn verjaardag gevraagd. In de winter gebruik ik hem een paar keer per week. Met de kerst voor de deur is dit een leuk cadeau voor jezelf en niet te vergeten iedereen die bij je komt eten.

 

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.