Gezond uit eten

Stoere Vrouwen Sporten werd door Mexicaans restaurant El Popo in Deventer gevraagd mee te denken voor de nieuwe menukaart. Dit restaurant wilde weten hoe wij met onze passie voor puur en authentiek eten naar hun menu’s keken. Na een paar proefsessies ligt hun nieuwe menukaart nu op tafel en die is dus mede ontstaan dankzij … ons!

“Zeg Stoere Vrouwen, wat vinden jullie als sportbilliy’s lekker om te eten? En waar letten jullie op als jullie naar een restaurant gaan?” was de vraag die wij van restaurant El Popo kregen en natuurlijk hadden wij daar wel antwoord op.

 

Gezond en lekker eten

Met alle boeken en blogs over gezonde voeding, chiazaad en foodtrends zagen wij vorig jaar de bomen door het bos niet meer. We wisten niet zo goed meer wat nu wel en niet gezond was en kregen het idee dat wij niet de enigen waren. Daarom zijn we gaan nadenken over ene gezonde boodschap over voeding. Wat kunnen wij als website bijdragen aan het eetplezier van anderen?
Eén ding wisten we zeker en dat is dat we zelf van mooi en puur eten houden wat bij voorkeur bereid is zoals het al generatie op generatie gedaan wordt. Koken zonder pakjes, kant en klare producten, koken zoals Italiaanse, Franse, Spaanse en Latijns Amerikaanse oma’s al jaren doen. Daar zijn we zo veel mogelijk over gaan lezen en kwamen terecht bij het leven in de bluezones. Dat zijn gebieden waarin mensen in goede gezondheid ouder worden dan waar ook ter wereld. Volgens onderzoek komt dat door hun levensstijl. Ze bewegen meer, hebben een sterke band met hun familie en gemeenschap, staan elke dag op met een doel én ze eten anders: puur en echt.
Nu is het praktisch onmogelijk om hier zoals in de bluezones te leven, maar inspireren kunnen de bluezones ons wel. Zo kwamen we op het idee om de foodhypes en trends te laten voor wat ze zijn en vanaf dit jaar zoveel mogelijk zelf te bereiden en dit zo authentiek mogelijk te doen. We willen graag aan andere vrouwen laten zien dat zelf koken en daardoor weten wat je eet helemaal niet zo moeilijk is als je denkt. Om die reden kookt onze Natasja elke week weer met een ander ingrediënt en deelt Rhodé zo nu en dan wat van haar heerlijke maaltijden. Als je dat zo weet, begrijp je vast wel dat wij het erg gaaf vonden dat Restaurant El Popo ons vroeg om mee te denken.

 

Eat Green! Vegetariano

De meeste restaurants besteden volgens ons te weinig aandacht aan de vegetarische kaart. Ze denken klaar te zijn door vlees te vervangen met iets en wat je dan krijgt is meestal een hopeloos bordje groen. Al zijn er ook steeds meer speciale restaurants die zich volledig richten op vegetariërs en zelfs veganistische restaurants. Wij vertelden El Popo dat we vooral lekker groen wilden eten, dat we veel groente op ons bord lekker vinden en dat we van pure smaken houden. Het resultaat vind je in de vorm van de Eat Green gerechten terug op de kaart. Die zijn gemaakt met minder zout en extra veel verse groente. Dat is wat we thuis ook altijd doen! Onze twee favorieten van de Eat Green gerechten zijn de Hamburguesa Vegatariana en de Lasagna Mexicana. Die laatste is echt erg bijzonder. Het is een laagjes gerecht wat lijkt op de Italiaanse lasagna, maar dan wel helemaal Mexicaans is. De oorspronkelijke naam is Tostada Torte en het is een prachtig authentiek gerecht wat bestaat uit drie lagen tostada’s met daar tussen frijoles – dat zijn bonen – en verschillende verse gebakken groenten. Als topping zit er Mexicaanse kruimelkaas en enchiladasaus op. Lekker, puur, authentiek, vegetarisch, groen en weinig zout. Precies een gerecht voor onze Rhodé.

IMG_20150423_172711

 

Authentiek en slow

Rose is echt verzot op vlees en als het even kan vlees wat slow bereid is. Slowfood is een manier van koken die is ontstaan als tegenhanger op fastfood. Rose zag het voor de eerste keer in die serie van Jamie Oliver in Amerika. Hij was in het Zuiden van Amerika en ging van plek naar plek en liet zien hoe er down south gekookt wordt. Het ging allemaal langzaam, op vuur en met veel vlees. Datzelfde langzame en authentieke koken zie je in Latijns Amerika nog veel meer. Slowcooking is dé manier om op een zo puur mogelijke manier een hele rijke smaak te verkrijgen. De koks van El Popo zijn net zo dol op slowfood als Rose en kwamen met twee superauthentieke gerechten: de Tamales en de Soft taco’s gevuld met Mexicaans Stoofvlees.
Het vlees waar de huisgemaakte tortilla’s mee gemaakt worden staat zeker 24 uur in de marinade en wordt daarna een dag lang op een lage temperatuur langzaam gegaard. Hierdoor blijven de smaken goed in het gerecht én wordt het vlees zo gaar dat het vanzelf uit elkaar valt, zonder droog te worden. Sinds ze dit gerecht voor de eerste keer gegeten heeft, is Rose een wandelend reclamebord voor de soft taco’s, al haar vrienden moeten het volgens haar proberen. Niet zo gek want dit gerecht is onweerstaanbaar.

De Tamales is helemaal bijzonder. Wist je dat dit gerecht 5000 jaar geleden al gemaakt werd door de oorspronkelijke bewoners van Mexico? Het is gemaakt van een in maisblad gelegd deeg met daarin gebakken Mexicaanse kip. Het blad wordt dichtgerold en daarna gestoomd in een hete steenoven.

 

IMG_20150616_141851

Om zelf te maken: recept voor Ceviche

Een ander nieuw gerecht waar wij helemaal weg van zijn is de ceviche. Het is een licht voorgerechtje, gemaakt van vis. En omdat wij dit eiwitrijke gerecht graag vaker willen eten, hebben we om het recept gevraagd. Ceviche is een gerecht wat je in heel Mexico tegenkomt. Er zijn veel variaties met verschillende soorten vis die door het zuur van limoenen gaar oogt, maar eigenlijk nog rauw is.

Je hebt nodig:

400 gram witvis of tilapa filet
250 ml limoensap (ongeveer 8 stuks)
2 tomaten

1 ui
1 chili peper
1 avocado
5 takjes koriander
4 tortilla’s (mais of tarwe)
1 blikje zoete maïs korrels
mayonaise

zout en peper

Doe het limoensap in een kom, maar houd een beetje achter voor later. Ongeveer het sap van éé’n limoen. Snij de vis in kleine blokjes en doe ze in de kom bij het limoensap. Snij de tomaat in partjes en verwijder het zaad. Snijd de tomaat vervolgens in blokjes en voeg bij de vis.
Pel de ui, snij in kleine blokjes en meng bij de vis. Doe hetzelfde met de chilipeper. Even roeren en twee uur laten marineren in de koelkast.

Als de vis bijna klaar is pak je een koekenpan en zet deze met een beetje olie op het vuur. Dit is om de tortilla’s te bakken. Dat doe je één voor één aan beide zijden, zodat ze lekker krokant worden. Gebakken tortilla’s heten tostada’s. Smeer ze als ze afgekoeld zijn in met een beetje mayo snijd de avocado en verdeel hem over de tostada’s. Roer de vis door en schep deze op je tostada’s en bestrooi met wat maiskorrels en een beetje sap van je overgebleven limoen.

Wat je krijgt is de zomer op je bord. Geniet!

Oh vergeet niet dat je vis rauw is, gebruik dus alleen héél verse vis!


Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.