Het zal je vast wel zijn opgevallen: er zijn zoveel diëten en foodhypes op het moment dat je bijna niets meer mag eten. Want het moet bijna biologische, veganistische, glutenvrije, rauwe, suikervrije superfood zijn of anders….. NIETS. En eerlijk gezegd zijn wij het een beetje beu. “What ever happened to gewoon goede voeding en goede keuzes?” vragen wij ons af. Daarom delen onze gezonde salade om van te genieten.

Dit is een recept van Rose, zij was na haar weekend in Parijs helemaal geïnspireerd geraakt. Het was warm buiten, ze had weinig trek, maar wilde toch genieten van een lekkere maaltijd. Maar lekker uit eigen keuken? Dat is moeilijk als je de dag ervoor nog bij het bekende Brasserie Julien in Parijs zat en in hetzelfde weekend genoot van de goede keuken van Cafe le Paix. Rose wilde een gerecht wat energie gaf, wat zomers voelde en mooi en Bourgondisch oogde. Bij de biologische winkel kocht ze twee soorten sla, wat boontjes, uitjes en aardappels.
Het fijne van de biologische winkel is dat alles nog niet verpakt is en je gerust twee aardappels kunt kopen. De prijzen van biologisch eten zijn wel hoger, maar zo koop je wel alleen wat je nodig hebt. Daarbij schijnt biologisch eten nu eindelijk echt bewezen gezonder en voedzamer te zijn.
Bij de speciale bakker kocht ze een mooi broodje en de rest van de ingrediënten had ze thuis. Dit is wat ze maakte:

Klassieke dressing

-beetje zout en peper
-2 el witte azijn
-6 el olijfolie

Als je dit alles mengt heb je een klassieke Franse dressing, de verhouding is altijd 1:3 dus 1 deel azijn op 3 delen olie. Je kan dus ook een hele fles maken als je de hoeveelheden vergroot. Bijvoorbeeld 1 espressokopje azijn op 3 espressokopjes olie. Eigenlijk moet je zonnebloemolie gebruiken voor dit recept, maar Rose houdt van olijfolie en gooit het in bijna alles wat ze eet en eigenlijk is er niets mis mee in deze dressing. Wil je de dressing wat dikker maken? Dan is het lekker om de olie een beetje te verwarmen in een pannetje. Wel op een laag vuur, je wilt de olie alleen maar warm maken namelijk.

biologische maaltijd saladeMaaltijdsalade

-sla
-aardappels
-boontjes
-ei
-ui

De aardappeltjes in de schil koken en de boontjes ook. Let op dat je beide niet te lang kookt, het is bedoeld voor een salade en niet een stamppot. Daarbij houden bontjes hun groene kleur zo mooi als je ze kort kookt. Ze mogen hun bite nog best wel hebben.
De sla meng je en leg je op een mooi bord. Voor een maaltijdsalade is een bord leuker dan een bakje. Dan kan je het mooi opmaken en is het een lust voor het oog. Rose wilde een boerensalade en koos daarom voor één van haar lelijke borden. Ze heeft een bordentik en naast haar mooie Wedgewood servies heeft ze ook veel tweedehands bordjes met bloemenprints. Dit noemt ze haar lelijke borden, maar eigenlijk vindt ze ze heel mooi en lenen ze zich goed voor dit soort maaltijden. Eet je bij Rose? Dan heeft iedereen een ander ‘lelijk bord’… Pipi Langkous is er niets bij. Ze sneed een uitje fijn en samen met wat dressing – niet te veel – gooide ze die over de sla. Ondertussen haalde ze de aardappels en bontjes uit de pan en hield ze even onder de koude kraan. De boontjes verspreidde ze over de sla en de aardappel sneed ze in grote stukken en deed die erboven op. Nog wat extra dressing, een beetje peper en zout en smullen maar!

Homemade croutons

Heb je nog oud brood in huis? Dan is het lekker dat in grote blokjes te snijden en in wat knoflookolie met wat peper en zout te bakken. Zo krijg je grote croutons die een lekkere structuur aan de salade geven. Knoflookolie maak je door olijfolie met hele tenen knoflook zachtjes te verwarmen voor een lange tijd. Zo trekt de smaak van de knoflook er helemaal in. Rose bewaart haar knoflookolie altijd in een grote pot en gebruikt het ook als ze een pasta maakt.

Gezonde voeding

Wij merken dat het de laatste tijd erg makkelijk is je te verliezen in diëten. Er wordt zoveel geschreven en geroepen. Soms lijkt het wel alsof brood de duivel is en dan is het eten van dieren weer niet goed. En eigenlijk kunnen we er weinig zinnigs over zeggen. Wij merken dat het ons erg helpt om ons verstand te gebruiken. We kiezen voor mooie voeding die met liefde en plezier is bereid en we merken dat we – als we echt de mooiste kwaliteit kopen – eigenlijk veel minder nodig hebben. Dat is dat voeden versus vullen waar we de laatste tijd steeds meer mensen over horen. Mooie voedzame producten geven ons het gevoel van verzadiging, vooral in ene compleet dieet waarbij we echt alle voedingsstoffen tot ons nemen. Op de één of andere manier vraagt ons lijf dan niet steeds om… MEER!
Hoe werkt dat bij jou? Welke balans heb jij in je voeding?

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment
  1. Lekker recept Rose! Kleine kanttekening, helaas is er geen sluitend bewijs dat biologische producten gezonder en voedzamer zijn. Er zijn inderdaad een aantal studies die dat beweren, maar er zijn er evenzoveel die dit weerleggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.