kind pakt gezond eten van aanrecht

Is het echt zo dat kinderen geen groente lusten? Of hebben ouders veel meer invloed dan ze denken? Bij Leine thuis begint gezond eten met plezier hebben met eten. Proeven en proberen.

“Wow, ik zou willen dat mijn kinderen net zo goed eten als de jouwe!” Ik krijg die opmerking vaak te horen. En dan wordt er vooral gedoeld op hoe mijn meiden met smaak de meest exotische en gezonde dingen weg weten te werken.

Laatst weer, mijn vriendin gaf aan liever niet uit eten te gaan. Haar kids lusten toch alleen maar friet, pasta of pannenkoeken. Dat zette me aan het denken. Mijn meiden willen het liefst zo veel mogelijk verschillende dingen eten en proberen terwijl andere kinderen het liefst alleen eten wat ze kennen en zelfs dat nog heel beperkt. Hoe komt dat nou?

 

De rol van voeding in het gezin

Als ik vertel dat mijn man uit Frankrijk komt, krijg ik vaak de reactie dat dat een hoop verklaart. Maar is dat ook zo? Ligt het aan de genen dat ze gemakkelijker andere smaken accepteren, of ligt dat aan de manier van omgaan met eten. Ik ben zelf Nederlandse en vond vroeger als kind ook bijna niets lekker. Mijn voorkeur ging uit naar aardappelen en appelmoes.

In Frankrijk is het eten een feest. Een avontuur. De kinderen hebben tussen de middag 2,5 uur vrij om thuis te eten. Waar altijd door moeder of oppas een warme maaltijd geserveerd wordt. Met daarnaast een salade, kaas en een toetje. Als kinderen niet thuis eten, eten ze in de schoolkantine. En dan geen boterham. Nee, een vier-gangen maaltijd waar menig chef nog een puntje aan kan zuigen.

En altijd wordt er de tijd voor genomen. Het gaat nooit gehaast, of even snel tussendoor. Mijn meiden vonden het geweldig en de teleurstelling was enorm toen ze erachter kwamen dat er hier in Nederland geen kantines waren en de lunch vaak slechts een belegde boterham is met wat fruit.

groente op het aanrecht tijdens koken voor kinderen

Hoe kun je zorgen dat je kind goed eet?

Nu dan terug naar de vraag. Waarom eten sommige kinderen alles en anderen zo goed als niets? En vooral: als je dat wilt veranderen, hoe pak je dat aan? Ik denk dat een aantal factoren belangrijk is.

De eerste klinkt misschien als voor de hand liggend, maar ik noem ‘m toch. Je wilt graag dat kinderen plezier hebben in eten. Dat betekent dat je er de tijd voor moet nemen. Geen tv aan, geen telefoon of iPad op tafel – ook als ouder niet – en altijd aan de grote tafel. Als je het eten leuk opdient, ziet je kind dat het met zorg is bereid. Aparte schalen gebruiken en een lekkere salade erbij werkt ook goed.

Betrek de kinderen bij de boodschappen en het koken

Wat ook belangrijk is, is dat kinderen weten wat ze eten. Betrek ze bij het eten kopen en koken. Laat ze zelf ingrediënten kiezen en ga eens samen de supermarkt of groentewinkel door om te kijken of er iets nieuws tussen zit wat je kind wel zou willen proberen. Ook een keer naar de boer of de markt is leuk en leerzaam.

Mijn dochters houden van koken. Het geeft ze een bepaalde zelfredzaamheid, ze hebben invloed op wat er op tafel komt en ze weten beter waar het eten vandaan komt. En als je weet wat je eet, is het ook minder eng en leuker om nieuwe dingen te proberen.

Het is leuk om te proeven. Samen nieuwe smaken ontdekken. Voordat je kunt zeggen dat je iets ècht niet lust, moet je het minstens 10 tot 15 keer geproefd hebben. Dus na een keer witlof eten zeggen dat je het niet lust, kan eigenlijk helemaal niet. Schrap dus niet te snel bepaalde ingrediënten van je lijstje als je kind het niet lekker of zelfs vies vond. Want dat kun je pas oprecht zeggen als je het tientallen keren geprobeerd hebt. Vooral blijven proeven dus!

gezonde groente voor het hele gezin

Hoe eet je zelf eigenlijk?

Zien eten, doet eten. Als je wilt dat je kind goede eetgewoontes ontwikkelt, zal je zelf ook eens kritisch naar je eetgewoontes moeten kijken. Als ik wil dat ze veel proeven en proberen, maar zelf vis ik alle paprika uit mijn pasta, dan kom ik misschien niet al te overtuigend over. En als ik niet mee-eet met ze, maar wat anders voor mezelf maak, dan is het misschien wel te verklaren dat ze minder goed eten. Samen eten is niet alleen gezellig, je geeft zo ook het goede voorbeeld. En ook hier geldt: goed voorbeeld doet volgen!

Verder is het hier altijd ‘je eet wat de pot schaft’ geweest. Ik heb nog nooit wat anders voor mijn kinderen klaargemaakt, of mijn weekmenu aangepast aan mijn kinderen. Als we kikkererwten met geitenkaas salade eten, dan eten we dat ook. En niets anders. Ze mogen altijd meebeslissen met het weekmenu, dus dat scheelt. Ze kunnen dan als ze willen al van te voren te weten komen wat er die week op tafel gaat komen. Wel zo duidelijk dus.

Je hoort het, hier aan tafel is het over het algemeen een gezellige en smakelijke boel. We hebben niet zo veel opgelegde tafeletiquette zoals de Fransen. Mijn meiden mogen bijvoorbeeld soms eerder van tafel, er werd vroeger best eens met de handen gegeten en we praten ook regelmatig door elkaar. Maar voor wat betreft de eetbeleving heb ik zeker wel wat dingen overgenomen. Hopelijk hebben anderen er ook wat aan. Dat er nog maar veel fijne, gezonde en gezellige maaltijden samen mogen volgen!

* Leine

p.s. meer lezen van Leine? Dan kan hier.

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Leine
Leine

Een Franse man, drie dochters, een labradoodle en een leven bomvol sport. Dat is Leine. Als ze niet zelf aan het sporten is, geeft ze crossfit aan kinderen of schrijft ze leuke en leerzame stukken over sport, gezondheid en zichzelf. Bewust van haar voorbeeldfunctie en altijd op zoek naar nieuwe dingen om te proberen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.