Eet aubergines zoals de Italianen

pan met gesneden aubergine

Niets zo lekker as de aubergine van Rose. Wat zij er mee doet, zorgt ervoor dat iedereen die bij ons eet aangenaam verrast is. Zelfs Kirsten die eerst nog beweerde geen aubergine te lusten. Maar gebakken aubergine in een jasje van ei, bloem of allebei is een echte Winnaar. En makkelijk om vegan of glutenvrij te bereiden.

Ik hoor zo vaak van mensen dat ze aubergine niet lekker vinden. Om de bittere smaak of die elastieken textuur. Mijn standaardantwoord is dat het als je dat op je bord hebt liggen niet de schuld van de aubergine is, maar van de persoon die hem klaarmaakt. Hoe is het mogelijk dat veel Nederlanders aubergine niet lusten terwijl het Zuiden van Europa en zo’n beetje het hele Midden-Oosten niet zonder zouden willen? Dat zit hem in de bereiding. Lekker eten is niet moeilijk, het is een kwestie van het kennen van de trucjes. En in het geval van groente zijn ze in het Zuiden een stuk handiger dan hier bij ons.

 

Hoe bereid je een aubergine?

Een aubergine kook je niet zomaar. Dan wordt het inderdaad niet lekker. Elk gerecht met aubergine, of het nu een curry, een groente lasagne of een stoofschotel is, begint met zouten. En hier neem je de tijd voor. ’s Morgens snijd je de aubergine in plakken of blokjes. Legt daar zout op en laat het liggen totdat je het ’s avonds gaat gebruiken in de keuken.

>>Recept: pasta met broccoli

Aubergines zijn geweldig gezond en worden steeds vaker aangeraden om te eten. De vrucht is rijk aan antioxidanten en schijnt bij te dragen aan een gezond gewicht. Vezels, kalium, vitamine C en ook B-complex maken de aubergine tot zo’n gezonde groente die een goed effect heeft op o.a. je hart. Dat komt overigens – zegt men – door de flavonoïden die in de aubergine zitten.

aubergine op een bord

Aubergines zijn ontzettend gezond

Sinds de hype van de super foods weten we allemaal wel dat planten goed voor je zijn en dat het eten van veel groente bijdraagt aan een betere gezondheid op de langere termijn. In een aubergine zitten stoffen zoals chlorogeenzuur waarvan gezegd wordt dat ze van invloed zijn op het vet in je bloed waarvan je niet wilt dat die je aderen dichtslibben.

>> Simpel van Ottolenghi, heerlijk koken met maar 10 ingrediënten

Een ander interessant voordeel van het regelmatig eten van aubergines is dat het effect heeft op je vochthuishouding. Aubergines werken vochtafdrijvend. Er zijn mensen die het sap van de aubergine drinken om problemen met vochtretentie te verminderen.

Italiaanse gegrilde aubergine

Aubergines zoals de Italianen

Maar vooral is de aubergine een heerlijke vrucht waar mensen ontzettend blij van worden. Mijn Turkse vrienden eten vaak aubergine met aardappel, paprika en lamsvlees, mijn Israëlische vrienden eten graag gegrilde aubergine en mijn Italiaanse schoonzus bakt aubergine in een krokant jasje. Dan lijkt het een beetje op vlees.

>> Recept: Vegan curry met aubergine en kikkererwten

Dat laatste doe ik ook heel vaak. Om gebakken aubergine te maken, snijd je de aubergine in plakken of schijven van ongeveer 5 mm dik. Je legt ze op de snijplank en strooit er ruim zout overheen. Dit laat je een paar uur liggen. Het vocht kan zo uit de aubergine trekken.

 

Glutenvrij, vegan of gewoon

Dan spoel je de aubergine goed af zodat al het zout zo veel mogelijk verwijderd is. Knijp ze voorzichtig uit en dep de schijven droog met keukenrol of een doek. Breek een ei in een kommetje en kluts dit even met een vork. Zet ook een bakje met bloem of paneermeel klaar. Als je glutenvrij wilt eten is het erg lekker om boekweitmeel te gebruiken.

 

Haal de aubergine door het ei en leg hem in de bloem of paneermeel. Beide kanten zodat het goed bedekt is. Eet je liever vegan, sla dan het ei over. De vochtige aubergine pakt voldoende bloem mee voor een krokant bakresultaat. Eet je koolhydraatarm? Haal de aubergine dan alleen door het kommetje met ei heen, en laat de bloem achterwege.

>> Recept: rode bietjes quiche zonder bladerdeeg

Zet een pan met olijfolie op het vuur. Er mag flink wat in. De aubergine hoeft niet te zwemmen, maar mag ook niet te droog gebakken worden. Laat de olie goed heet worden. Is deze koud dan schroeit hij het jasje van de aubergine niet dicht maar trekt erin. Dan wordt je aubergine heel vet. Leg je aubergine in de pan en bak hem op. Regelmatig draaien.

Ik haal ze er altijd uit als ze wat donkerder en krokanter geworden zijn. Dat is even een kwestie van uitproberen en voorkeur. En dan serveer ik ze op een mooi bordje aan tafel. Voor on the side als we een lekkere pasta eten.

Liefs, Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je het SVS platform heel gemakkelijk kunt supporten. Dat doe je door via onze site te kopen bij onze partners. Dan krijgen wij namelijk een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar Futurumshop, Wiggle en Decathlon.  Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.comDille & Kamille,  Holland & BarrettfonQ en CoolBlue. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.
Rose
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.