We gaan weer naar de markt. Dit keer voor een flinke tas vol groenten om er een krachtige en smaakvolle pastasaus van te maken. Deze oorspronkelijk bolognaise-saus heb ik een eigen “groene draai” gegeven. Qua uiterlijk is en blijft het een rode saus, dus hij doet het goed bij mijn jongens. Ondertussen zit de saus vol met groene groenten. Lekker veel variatie aan vitamines en mineralen dus. Pasta die Mama Maira wordt hij hier ook wel genoemd.

Voor deze pasta kies is vaak een penne, of een spirali. Het strikje of de wat grotere schelp doet het bij mijn kinderen goed, maar die heb je niet overal in de volkorenvariant. Toch bevat de pastasaus van zichzelf al veel voedingsvezel door de hoeveelheid groenten. Daarom kun je gerust weer eens voor een witte pasta kiezen.

Op de markt haalde ik:

  • 2 stengels prei; in ringen
  • 3 uien middelgroot; in grove snippers
  • 2 stevige winterpenen; fijn gehakt
  • 1 rode paprika; in grove snippers
  • 1 gele of groene paprika; in grove snippers
  • 1 courgette in blokjes (Je kunt natuurlijk ook voor een zak kant- en-klare gesneden Italiaanse groente mix kiezen als je minder tijd hebt.)
  • 1-3 teentjes knoflook; uitgeperst
  • verse basilicum (kan ook gedroogd)
  • verse oregano (kan ook gedroogd)
  • 150 gram rundergehakt (biologisch)

 

Dit had ik al in huis of kocht ik in de supermarkt:

  • 1 blik tomaat in blokjes (250 gram)
  • 1 pak passata die pommodoro (300ml)
  • paprikapoeder
  • kruidnagelpoeder
  • ketjap manis
  • peper en zout
  • olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Snijd alle groenten fijn. Begin met de uien en fruit die in een braadpan

voeg wanneer de uien glazig worden het gehakt toe en fruit mee, samen met de knoflook.

  1. Bestrooi royaal met de paprikapoeder. Voeg wat kruidnagelpoeder toe voor een winterse warme smaak. Voor een wat zoetere smaak voeg je een scheutje ketjap manis toe.
  2. Voeg daarna de overige gehakte groenten erbij en fruit dit mee op middelhoog vuur tot het wat geslonken is. (na ongeveer 4-7min)
  3. Voeg nu de tomaten uit blik toe, warm even door en voeg ook de passata die pommodoro toe.
  4. Roer goed door en laat het zachtjes pruttelen en een beetje inkoken (10 minuten onderwijl af en toe roeren)
  5. Breng evt. op smaak met peper, zout of nog wat ketjap (let op: ketjap bevat ook veel zout en suiker)
  6. Wanneer je verse kruiden gebruikt voeg je die pas toe wanneer je de saus gaat opdienen, anders gaat de smaak verloren. Wanneer je gedroogde kruiden gebruikt doe je dit ook aan het einde. Laat de deksel dan even op de saus, zo vervliegen de aroma’s die loskomen minder.
  7. Schep de pasta in de borden met een flinke lepel saus erover (of 2, of 3).

Bon apetito!!

Tip: voor een gezin van vier personen is dit een behoorlijke pan saus. Dit is precies de bedoeling. Zit je wat krapper in de tijd, dan heb je in een handomdraai toch een volwaardige saus op je bord. De saus doet het ook prima over rijst, aardappel, gierst, quinoa, of iets anders hips.

Heb je wat over, maar niet meer genoeg voor je hele gezin? Je vult de saus heel simpel aan met nog wat tomaat uit pak of blik. Wil je niet weer dezelfde smaak op je bord? Doe er dan wat ansjovis uit blik, zwarte kalamata olijven en een pepertje doorheen. Zo heb je een lekkere, pittige en andere smaak, zonder al te veel moeite.

Liefs Maira

Volg ons op Instagram en Facebook voor meer sportblogs en updates.

1533782_620536844739305_6456665757020718671_nMaira schrijft sinds kort haar recepten voor stoerevrouwensporten.nl. Ze is al twintig jaar vriendinnen met Rose en ze kennen elkaar van toen ze beide nog modellenwerk deden. Inmiddels is Maira moeder en voedingsconsulent. In haar werk neemt ze haar ervaring als model, haar moederschap én haar jeugd met biologische voeding mee. Maar vooral gelooft ze in balans.

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.