Kokoskoekjes met vanille, vijgen, Franse kwark en blauwe bessen

Een koekje bij de thee of eentje bij de koffie. Lekker als tussendoortje of als je terug bent na het sporten. Koek om mee te nemen als je gaat fietsen of lekkere koekjes die je ook kunt gebruiken in een nagerecht of ontbijt. Rose bakte kokoskoekjes zonder bloem en serveerde ze met Franse kwark en blauwe bessen. Een lekker recept.

Koekjes bakken terwijl ik in mijn pyjamabroek door het huis loop. Dat vind ik leuk om te doen. ‘s Avonds laat of juist in de ochtend na een hele korte nacht. Zoals op 1 januari toen de winkels dicht waren en ik het moest doen met de spullen die ik in huis had. Ik was vergeten boodschappen te doen, dus echt geniaal was het niet. Een grote pot met kokos, wat eieren, vanillestokjes en een aantal verschillende soorten jam. Een uur later stond ik te snoepen en genieten van de lekkerste koekjes die ik ooit gemaakt had. Snel het recept opschrijven, want zoals ik ze serveerde op mijn bordje waren deze koekjes een leuk nagerecht.

Recept zelf kokosmakronen maken

Dit recept is makkelijk. De enige uitdaging zit hem in je eiwit. Dit moet je scheiden van de dooier en opkloppen in een vetvrije kom. Doe je dat niet? Dan wordt het niets met je recept. Doe je het wel? Dan ben je in een handomdraai klaar.

Je hebt nodig voor dit kokoskoekjesrecept:

eiwit van 2 eieren

100 gram kokos

rasp van vanillestaafje

1 of 2 eetlepels jam

Bereidingswijze kokoskoekjes met eiwit

Verwarm de oven op 175 graden Celsius

Scheidt het eiwit van je dooiers. Dit doe je door je ei zo kapot te tikken dat je twee bakjes van de eierschaal hebt. Boven een bakje giet je de dooier steeds van de ene naar de ander. Terwijl je dit doet lekt het eiwit in het bakje.

Klop het eiwit op tot het stevig wordt, een beetje lobbig. Als je je garde er uit haalt blijft het eiwit een beetje staan. Is je eiwit wat zachter? Dan krijg je meer platte koekjes. Klop je langer door en krijg je een echt schuim? Dan zal het eindresultaat op een kokos merengue lijken.

Snijdt het vanillestaafje in de lengte open en rasp de zaden eruit en in het eiwit. Even mengen. Dan voeg je de kokos toe en de jam. Voor een zachtere smaak maar één eetlepel toevoegen. Ben je een zoetekauw? Doe dan twee. Ik gebruikte vijgenjam die ik bij de Turkse winkel kocht. Alles met de garde mengen zodat het lekker door elkaar zit.

Pak een lepel (theelepel voor kleine koekjes, eetlepel voor grotere) en schep een beetje uit de kom. Leg het ‘bolletje’ voorzichtig op een met pakpapier bedekte bakplaat en ga zo verder.

In de oven voor 12 minuten.

Af laten koelen. Serveren op een mooi bordje, beetje Franse kwark, blauwe bessen en wat poedersuiker erbij en je hebt een superleuk en lekker nagerecht.

Geniet! Liefs Rose

Rose
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

2 Comments
  1. Dit klinkt heerlijk en zo lekker simpel! Ik ga straks meteen de ingrediënten halen. Zou het ook lukken met honing of worden ze daar te zacht van? Ik ga het proberen..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.