Zelfgemaakte bouillon in plaats van die kant en klare blokjes: er gaat niets boven de echte smaak van een bouillon getrokken van botten, vlees en groente. Rijk van smaak, geurig en bomvol voedingsstoffen. En het is de basis van zo goed als bijna elk lekker gerecht.

 

Food Trends

In 2014 waren Food Trends het ding. Iedereen at Superfoods en deed aan Paleo. Op internet en in de bladen werd je er dood mee gegooid. En we snelden collectief van trend naar trend. Inmiddels zijn wij – de Stoere Vrouwen Sporten – daar wel klaar mee. We zijn Paleo- en Superfoodmoe. En het boeit ons niet meer of er gluten in zitten. Wat wij willen is echte voeding die met liefde bereid is en met plezier gegeten wordt. En daar zijn we sinds het einde van deze zomer mee bezig. Rhodé vertelde aan mij dat ze geen zin meer in koken had. Dat ze door alle berichten over gezonde voeding en moeilijke diëten die ze overal maar zag een beetje klaar met voeding was. Ik wist meteen waar ze het over had. Ik had net tien dagen lang sapjes gemaakt voor de site en hoewel ik daar erg van genoten had en het zag als een geniale manier om vitaminen binnen te krijgen, merkte ik dat ik niet goed meer wist wat nu wel en niet goed voor me was. Volgens de ene theorie mochten aardappelen niet en volgens de andere juist weer wel. Op de ene site is glutenvrij het ultieme gezonde dieet en op de andere lees je weer dat het onzin is. Ik wist niet goed wat ik eten moest, want op de één of andere manier waren smoothies voor mij de enige manier waarop ik groente naar binnen kon smokkelen. Ja en salades natuurlijk, maar creatiever dan dat was ik niet.

 

Voedzaam eten uit oma’s keuken

Op die middag hebben Rhodé en ik een besluit genomen: wij deden vanaf dat moment niet meer mee met de Food Trends en zijn gaan eten zoals we sporten: niet om slank te zijn, maar om ons goed te voelen. We zijn gaan eten op een manier die ons blij maakt.

Ik ben om die reden echt op zoek gegaan naar authentieke voeding. Daarvoor heb ik kookboeken gekocht, met koks en Italiaanse oma’s gepraat en ben elke week één dag in de keuken gaan staan. En waar ik achter ben gekomen is dat je met een beetje creativiteit zelfs in je drukke en hectische leven kunt koken op de ouderwetse manier.
Sindsdien gebruik ik geen poedertjes en smaakmakers meer en maak zo veel mogelijk zelf. Zo ook mijn bouillon, de basis van elk smaakvol gerecht. Er gaat niets boven een zelfgemaakte bouillon, gemaakt van vlees, botten en groente. De smaak is zo intens en vol en je kan door het gebruik van verschillende ingrediënten kiezen tussen totaal verschillende smaken. Een goede bouillon krijg je niet uit een blokje, voor de echt lekkere smaak moet je zelf aan de slag.
En daarvoor kan je als drukke, hardwerkende en sportende vrouw het beste een thuisdag uitkiezen. Ik heb zelden een hele dag de tijd en dacht daarom dat authentiek eten voor mij niet mogelijk was. Maar tegenwoordig gebruik ik één dag in de week om uitgebreid in de keuken te staan. Mijn laptop staat dan op de keukentafel en terwijl ik mijn ontbijt klaarmaak zet ik al een pan op het vuur. Daar doe ik water in met twee stukken schenkel. Dat is een vlees met bot erin uit het been van de koe. Met mijn ontbijt zit ik achter mijn computer en begin aan de eerste teksten die ik die dag schrijven moet. En iedere keer als ik het even gehad heb met mijn werk, sta ik op en voeg wat aan mijn pan toe. Een uitje, een wortel, wat knoflook of een mooi stukje vlees. Tegen de tijd dat ik mijn werk af heb, staat er in mijn pan een krachtige, smaakvolle bouillon te borrelen en heb ik nog een paar uur de tijd om met die bouillon als basis een heerlijk gerecht te maken.

 

Zelfgemaakte bouillonblokjes

Ik heb niet elke dag tijd om zo uitgebreid in de keuken te staan. Daarom maak ik altijd veel meer bouillon dan ik nodig heb. Voor een stoofpot gebruik ik ongeveer een liter, maar in de pan zit dan nog meer. Dit laat ik zachtjes doorkoken, zodat er veel vocht uit verdampt. Wat overblijft is een geconcentreerde versie van mijn bouillon. En die giet ik in ijsblokvormpjes en leg ik in de vriezer. Als ik dan op een dag snel een soep in elkaar wil draaien, heb ik al echte bouillon in de vriezer liggen. Zo kan ik snel koken, maar nog wel met de kwalitatieve producten en smaken waar ik van houd.

Recept voor vleesbouillon

Het is heel makkelijk verschillende smaken bouillon te maken. Zo bepaald het gekozen vlees al veel van de smaak. Bouillon maak ik van vis (jawel hele koppen), kip (inclusief botten) of vlees (zoals mijn schenkel). Maar de groente doen ook veel voor de smaak, een wortel en ui zorgen voor een zoete smaak en prei geeft wat meer een bite. Kook je een kaneelstaafje en kruidnagel mee? Dan krijg je een warme winterse smaak. Het leuke is vooral dat je lekker kunt variëren.

Er zijn veel verschillende recepten voor bouillon, dit is hoe ik hem maak:

1 kilo schenkel
mooi stuk soepvlees

3 liter water

2 winterpenen

scheutje azijn

2 uien

1 prei

2 laurierblaadjes

vermalen peperkorrels

zout

Zet de schenkel in een laagje water met de scheut azijn onder water en laat dit een uurtje staan. Ondertussen braad je het soepvlees even kort. Door het te braden komen er smaken vrij die zorgen voor een heerlijke bouillon. Eigenlijk hoef je het vlees alleen maar even dicht te branden.
Ik doe dan het hele stuk vlees in de pan bij mijn schenkel en zet deze zachtjes aan.

Dit laat ik een tijdje koken. En iedere keer als ik bij mijn pan kom voeg ik een ander ingrediënt toe. Soms komt er schuim in de pan, daar is niet mis mee, ik haal het met de schuimspatel (dat is zo’n soeplepel met gaatjes erin) weg. Want het schuim kan een rare smaak aan de bouillon geven.

De bouillon kan zo de rest van de dag door sudderen, het vlees komt helemaal los van het bot en een heerlijke geur vult je huis. Als je even weg moet en je hebt een gietijzeren pan? Dan kan je je pan ook in de oven zetten op een temperatuur onder de 100 graden. Ik vind het zelf wel fijn om lekker thuis te blijven en door te rommelen in de keuken.

Als ik de bouillon wil verwerken haal ik de botten eruit en snij het vlees – wat inmiddels bijna uit elkaar valt – in kleine stukjes en dan breng ik het op smaak met een beetje zout of soms wat appelstroop.

De volgende keer zal ik wat vertellen over gerechten die ik maak met deze bouillon.

 

Geniet er van  en houd me op de hoogte van lekkere dingen die jullie maken. We hebben daarvoor onze Stoere vrouwen Koken Facebookgroep en hopen echt daar ook jullie recepten te kunnen lezen.

Liefs Rose

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.