Ik moet wat bekennen: toen ik jaren geleden een eitje ging bakken voor de liefde van mijn leven heb ik dat eitje bewust verknalt. Mijn toenmalige vriendje was een enorm goede kok en alles wat hij maakte, zag er mooi uit en smaakte goed. In de hoop dat ik nooit meer hoefde te koken heb ik het slechtste eitje ter wereld gebakken. Het was zo slecht dat hij – als we nu samen een kopje koffie drinken – het er nog over heeft.

Ik ben niet zo creatief in de keuken, tenminste van mezelf niet. Misschien komt dat doordat ik een lange tijd een ingewikkelde verhouding met voeding had, maar het zou ook zo kunnen dat ik mijn creativiteit voor andere dingen inzet of dat ik het soort vrouw ben wat liever vóór zich laat koken. Dat laatste zou niet vreemd zijn, mijn vader heeft ook altijd heerlijk voor mijn moeder gekookt. Mijn moeder liet dat met plezier gebeuren, ze genoot in volle teugen en je ouders zijn toch je voorbeeld hè?

Toch raak ik door de heerlijke recepten van Joyce en Rhodé wel geïnspireerd en zodoende heb ik gisteren tijdens mijn vrije dag voor de lol in de keuken gestaan. Ik heb maistortilla’s gevuld met avocado en kip gemaakt. En weet je wat? Het was zalig!

 

Hier is het recept:

 

-vier vellen maistortilla*

-avocado

-kippendijen

-drie stelen bleekselderij

-lente ui

-knoflook

-olijfolie

-Franse kwark

-peper en zout, grof uit een molen

 

Kip wil soms wat saai smaken, daarom heb ik de olie eerst op smaak gebracht door een flinke scheut in de pan op een laag vuurtje te zetten. Hier heb ik wat tenen knoflook en een lente ui bij gedaan en zachtjes laten pruttelen.

 

Ondertussen ben ik de bleekselderij en een lente ui inclusief de lange groene steel gaan snijden, heel fijn zodat het als het rauw gegeten wordt nog lekker is.

 

De olie heb ik in een bakje gegoten en daarvan nam ik een beetje om de kip zachtjes in te bakken. Voordat ik de kip in de pan deed heb ik er peper en zout op gedaan. Terwijl de kip met een deksel op een zacht vuurtje gaarde ben ik met de Franse kwark aan de slag gegaan. Deze heb ik op smaak gebracht met peper, zout en wat fijn gehakte knoflook.

 

De inmiddels gare kip heb ik net als de avocado in blokjes gesneden en met de ui en selderij gemengd.

 

Tot slot heb ik de maistortilla’s met wat water in de magnetron gezet. Zo worden ze warm maar niet te droog. In Mexico gebruiken ze hier speciale bakjes voor, maar die heb ik niet. Wel heb ik een soort stoomschaal waar wat water onder een rooster kan, die heb ik gebruikt, maar een bakje water in de magnetron volstaat ook.

 

Het serveren van de tortilla is simpel: een beetje Franse kwark erop smeren, de vulling erbij, oprollen tot een flauta en smullen maar!

 

*Oh ja, ik heb gekozen voor een maistortilla omdat ik die het lekkerste vind. De textuur en smaak is anders dan van een tarwe tortilla en de maistortilla is de originele authentiek Mexicaanse variant die ze gebruikten vóórdat er Amerikaanse invloeden in de Mexicaanse keuken kwamen.

Maistortilla’s zijn glutenvrij en daarom heel goed geschikt voor mensen die gluten proberen te mijden in hun voeding. Het nadeel van maistortilla’s is wel dat ze niet overal te koop zijn. Ik haal de mijne bij El Popo, het Mexicaanse restaurant in Deventer. Zij hebben een speciale glutenvrije kaart en verkopen glutenvrije producten om mee naar huis te nemen. Zoals mijn maistortilla’s.

In Apeldoorn is er een glutenvrije supermarkt en er zijn naast de biologische winkels steeds meer gewone supermarkten die glutenvrije producten verkopen.

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.