Tijd voor een lekkere, verwarmende soep. Eentje die het in het weekend goed doet als lunch bijvoorbeeld of lekker is als je net terugkomt van een middag mountainbiken of je duurtraining. Het recept voor deze soep hebben we van de koks van Mexicaans Restaurant El Popo in Deventer. Rose en Rhodé eten er graag, vooral in de zomer zijn ze er voor tapas op het terras te vinden. En zo nu en dan vissen ze er in de keuken naar recepten.

Bij deze populaire zaak – zelfs door de week doe je er goed aan te reserveren – werken ze met volledig zelfgemaakte gerechten en zorgen ervoor dat de bereiding zo dicht mogelijk bij de authentiek Mexicaanse keuken ligt. De koks van dit restaurant zijn altijd op zoek naar mooie smaken en recepten en proberen graag nieuwe dingen uit. Hierdoor heeft El Popo naast de bekende Tex-Mex gerechten die de meeste Mexicaanse restaurants hebben ook echte Mexicaanse gerechten die je normaal gesproken alleen in de kleine dorpjes vindt. De soep van vandaag is zo’n gerecht.

We gaan Sopa de Tortilla maken, ofwel tortillasoep. En het geheim van deze soep zit hem in lange bereiding. De langzamer je hem maakt, de voller en zoeter de smaak is. Natuurlijk kan je deze soep ook wel snel bereiden, maar dan mis je die natuurlijk zoete smaak. Om die reden hebben veel fastcook recepten ook extra smaakstoffen nodig. Bij een slowcook recept komen tijdens het urenlange pruttelen meerdere verschillende smaken vrij en is het eindresultaat niet alleen vol van smaak maar ook gelaagd. Zonder al te veel toevoegingen krijg je toch de bevredigende smaakexplosie die zo lekker is.

Je het nodig:

3 tenen knoflook

2 uien

2 blikjes ontvelde tomaten (je kan dit zelf doen, maar juist dit product is wel weer super uit blik)

1 eetlepel sambal

1 eetlepel verse oregano

2 blaadjes laurier

8 takjes koriander

1 liter kippenbouillon (bij voorkeur zelf gemaakt)

nachochips

1 avocado

beetje pico de gallo

wat peper en zout

Snij de knoflook en uien fijn en doe ze op een laag vuur met wat olijfolie in de pan. Fruit dit zachtjes aan. Fruiten is wat anders dan bakken, als je bakt worden de uien hard en bruin en als je fruit gaan ze eerst een beetje glimmen en terwijl je roert verkleuren ze langzaam, maar worden niet bruin. Door te fruiten krijgen je uien een hele zoete smaak. Houd je vuur zachtjes, als knoflook verbrandt wordt het te bitter en dat proef je door in je hele gerecht.

Hak de koriander fijn, maar houd wel een klein beetje apart, dat is al;s je soep af is mooi voor de opmaak.

Als je uien lekker gefruit zijn, voeg je de tomaten, koriander, sambal, oregano en laurier toe. Blijf het geheel zachtjes verwarmen. Laat het lekker een beetje pruttelen en doe dit minstens 15 minuten. Maar als je het vuur op zijn zachts zet en je onder de pan zo’n plaatje doet wat ervoor zorgt dat het vuur je pan niet te direct verwarmt kan je dit best langer doen. Zo gaan de smaken lekker door elkaar heen. Voeg de bouillon toe en laat de soep nog lekker doorpruttelen. Tot etenstijd ongeveer. Het maakt echt niet uit als dit een uur duurt, dat doen ze in Mexico ook. Vergeet alleen niet de deksel op de pan te doen, zonder verdampt je hele soep.

Vlak voordat je gaat eten voeg je twee volle handen nachochips aan de soep toe en pureert de spe met de staafmixer tot een gladde soep. Even proeven en naar smaak wat peper en zout toevoegen.

Schep de soep in kommetjes en voeg stukjes avocado en een beetje pico de gallo toe. Een beetje zure room, wat blaadjes koriander en een nacho voor het oog maken de soep af.

Geniet er van!

Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.