Recept: pasta met broccoli

Pasta met broccoli, heb je daar ooit van gehoord? Wij eten het thuis ontzettend vaak en regelmatig zetten we het gasten voor. En soms zorgt dat voor verbaasde blikken, want deze combinatie kennen de meeste Nederlanders niet. Toch is het voor het half Italiaanse gezin van mijn broer heel normaal. En voor ons is het – mits goed klaargemaakt – onweerstaanbaar. Dat gun ik jou ook, daarom deel ik mijn lekkere recept van pasta broccoli met tomatensaus maar al te graag met jullie.

Ik maak mijn tomatensaus altijd zelf. De tomaten zijn hier in huis niet aan te slepen. Zelfgemaakte tomatensaus is zoveel lekkerder dan dat spul uit de supermarkt, maar ik begrijp maar al te goed dat het in veel huishoudens een beetje een gedoe kan zijn. Een goede tomatensaus vraagt namelijk om tijd en aandacht. En dat doen wel meer dingen in de meeste gezinnen…

avondeten op een bord pasta met tomatensaus en broccoli

Tomatensaus maak je van tomaten

Probeer daarom eens de Passata di Pomodoro van Demeter, dat is de puurste basis voor tomatensaus die ik heb kunnen vinden. Er is niets aan toegevoegd en bestaat voor 100% uit tomaat. Het enige wat je hoeft te doen is het op smaak brengen met wat gefruitte ui en wat knoflook, peper, zout en – als je van een zoetere saus houdt – een beetje suiker.

Dat laatste is overigens een leuk weetje. De Sicilianen maken hun saus zoeter met wat suiker, terwijl de rest van Italië dat niet doet. Zet je een Siciliaan een pasta voor met ongezoete tomatensaus? Dan is de kans groot dat ze die maar zuur vinden.

>>Simpel van Ottolenghi, heerlijk koken met maar 10 ingrediënten

Broccoli op zijn Italiaans

Pasta met broccoli is een lekker dagelijks gerecht. Doordat je twee groentes gebruikt – de tomatensaus en de broccoli – is het een goede manier om extra groente te eten. De pasta die ik er graag bij kies, is een wat grovere. Alleen had ik die deze keer niet in huis. Daarom koos ik voor de Penne Rigate van De Secco. Maar met een spaghetti kun je deze pasta ook heel goed eten.

Je hebt nodig:

Passata di Pomodoro
1 broccoli
1 grote ui
3 tenen knoflook
Olijfolie
Beetje suiker
Peper & zout
Penne Rigate
Parmezaanse kaas

Bereiding pasta met broccoli

Begin met het koken van de broccoli. Niet te lang, want na het koken bak je de broccoli ook nog even op en dan gaart hij verder. Ik haal het altijd uit de pan als het mooi fel groen is. Dan is je broccoli beetgaar en op zijn allerlekkerst. Het kookwater vang je tijdens het afgieten op. Daar doe je een beetje zout en wat olijfolie bij. Dit gebruik je later nog als brodo. Dat is Italiaans voor bouillon. Je kan de broccoli even laten staan.

Pak de uien en snijd deze in blokjes. Op half vuur fruiten zodat ze eerst gaan glanzen en dan iets verkleuren. Door dit te doen, breng je de natuurlijk zoete smaak van de ui naar boven. Houd het vuur laag en blijf roeren, dan voorkom je dat de ui aanbakt en bitter wordt.

>>Recept: rode bietjes quiche zonder bladerdeeg

Draai het vuur laag en voeg de fijngesneden knoflook toe. Ook deze mag niet aanbranden, daarom leg ik hem altijd bovenop de ui.

Giet de tomatensaus erbij en laat deze rustig pruttelen terwijl je hem op smaak brengt met peper, zout en eventueel suiker. Je kan natuurlijk ook allemaal kruiden toevoegen, maar dat vind ik niet bij elk gerecht even functioneel. Bij pasta broccoli houd ik de smaken graag zo puur mogelijk. Dat maakt een heel simpel gerecht, waarbij je echt de smaak van de groente zelf proeft.

Pasta moet zwemmen

In het filmpje dat ik van mijn pasta broccoli maakte, zie je dat ik de saus in de blender doe. Dat is omdat ik een zelfgemaakte saus gebruikte. Kies je voor een fles saus van Demeter, dan is deze stap niet nodig. De saus is dan al mooi glad.

Pak twee pannen. Eentje voor de pasta waar je veel water in giet. Pasta moet zwemmen! Ik vind het altijd fijn om water te koken in mijn waterkoker, dan duurt het allemaal wat minder lang. Zodra het water in de pan kookt, doe je de pasta erbij. Een snufje zout en wachten tot het water weer kookt. Dan het vuur zachter zetten en de deksel er op voor 10-12 minuten, totdat de pasta beetgaar is. Ik check dat altijd door de past doormidden te bijten en te zien hoe ver het is. De dikte van het witte randje in de pasta is een indicatie van hoe lang het nog moet. Probeer dat maar eens. Is het een mm dik, dan heb je de tijd om een vergiet klaar te zetten en een doek te pakken. Dan als je de pan pakt en afgiet is je pasta perfect.

Na het afgieten doe je de pasta terug in de pan, doe je er een scheutje olijfolie bij en doe je de deksel dicht.

>>Recept: de lekkerste hummus ooit

Terwijl de pasta kookt, doe je de broccoli in je tweede pan. Samen met wat olijfolie op een redelijk hoog vuur. Knoflook erbij en roeren maar. De al gare broccoli wordt door het roeren fijner. Je kan dan het vuur laag zetten om warm te houden en je pasta af te gieten.

Even opscheppen, wat Parmezaan er over heen en genieten van je eten.

En de brodo die je na het koken van je broccoli over hield? Een klein scheutje over je pasta maakt het nog wat lekkerder. Al drinken de kinderen van mijn broer het gewoon zo op. Vinden ze reuze lekker. En ik doe vaak met ze mee.

Liefs, Rose


Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en YouTube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

Wist je trouwens dat je ons heel makkelijk kunt supporten? Als je namelijk via de linkjes op onze site iets koopt bij onze partners, krijgen wij een klein percentage van het aankoopbedrag. Dat geldt voor Bol.comfonQDille & KamilleCoolBlue en Holland & Barrett. Maar bijvoorbeeld ook voor de sport webshops FuturumshopDecathlon en Wiggle. Van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site, waar je ook de uitgebreidere lijst van partners vind. Dankjewel alvast, alle kleine beetje helpen ons echt!
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.