Recept: Vegan curry met aubergine en kikkererwten

foto bord met rijst en vegan curry uit de slowcooker

Deze lekkere vegan curry met aubergine en kikkererwten moet je echt proberen. Hij is zo gemaakt en is juist in de winter lekker verwarmend. Dit komt door de gember en andere pure ingrediënten.

In de winter vind ik niets zo heerlijk als een voedzame, smaakvolle curry. Met lekker wat gember en kruiden om wat meer warmte en pit in deze koude maanden te brengen. Vandaag maakte ik een vegan curry met kikkererwten en ik gebruikte hiervoor mijn slowcooker. Zo kon ik tussendoor nog even gaan hardlopen.

 

Curry maken met de slowcooker

Als er een ding is dat mijn leven makkelijker heeft gemaakt, dan is het wel de slowcooker. In Amerika al jaren populair, in Nederland is het pas de laatste paar jaar een hit. Op Facebook zijn er speciale receptengroepen en steeds meer vriendinnen van me schaffen er eentje aan. De mijne kreeg ik vijf jaar geleden voor mijn verjaardag en sindsdien gebruik ik ‘m maar al te graag voor stoofpotten of een lekkere curry. Zo handig. Snijden, met kruiden in de slowcooker, ding aanzetten, de hele dag andere dingen doen en ’s avonds staat er een zalig maaltje klaar.

 

Wat is een slowcooker

Een slowcooker is een elektrische pan bestaande uit twee delen. Het verwarmende element en de binnenpan. Met de slowcooker kun je op lage temperatuur koken. Hierdoor is het goed geschikt om te sudderen of stoven. Doordat een slowcooker afgesloten is, blijft al het vocht uit het eten in de pan. Hierdoor kook je met minder water en blijft de smaak ontzettend lekker. Het voordeel van een slowcooker is dat je tijdens het koken weg kunt lopen om iets anders te doen. In Amerika zie je mensen die ’s morgens hun slowcooker vullen, deze meenemen naar kantoor en ’s avonds een heerlijke maaltijd terugbrengen naar huis. Hier zijn zelfs speciale tassen voor.

Het bekendste merk slowcooker is Crock-Pot. De mijne is daar ook van. Met een aardenwerk binnenpot, twee verwarmingsstanden, een warmhoudstand en een timer. Je kunt ook slowcookers van goedkopere merken kopen, maar die zijn soms net wat beperkter. Dan heb je een slowcooker zonder timer of met een binnenpot van een ander materiaal. Bartscher en Swan zijn twee merken die samen met Crock-Pot in de top drie te vinden zijn.

 

Zo maak je een smaakvolle vegan curry


Voor een curry is een slowcooker perfect. De smaken van de groenten en de kruiden hebben zo alle tijd samen te smelten tot een heerlijke balans van zuur, bitter, zoet en pittig. Zodat het eten op je bord rechtstreeks naar je hart gaat. Echte soul food.
De meeste mensen kennen alleen curries met vlees. Dat ik eet thuis niet meer. Alleen als ik bij anderen eet en er staat vlees op tafel, eet ik soms een klein hapje mee. Mijn curries waren tot voor kort vegetarisch en tegenwoordig veel vaker vegan. Want als er een gerecht is dat uitstekend zonder dierlijke ingrediënten kan, dan is het de curry wel.

Omdat ik in dit gerecht geen vlees doe, voeg ik vaak peulvruchten toe. Zoals soms een combinatie van linzen en kikkererwten. Of zoals vandaag alleen kikkererwten. Goed voor de gezondheid van je hart, boordevol eiwit en vitaminen.

Voor dit recept heb je nodig:

2 punt paprika’s
2 teentjes knoflook
1 grote ui
2 kleine aubergines
een handje sperziebonen
2 vleestomaten
2 cm gemberwortel
rode curry pasta (let op, niet elk merk is vegan)
pak kokosmelk
200 gram kikkererwten

 

Bereiding Vegan Curry uit de slowcooker

Je begint door de kikkererwten te weken in water. Hiervoor gebruik ik vaak warm water uit mijn waterkoker. Ik heb het idee dat warm water net iets meer effect heeft. Maar eerlijk? Bewijs heb ik hier niet van. Ik laat ze altijd een nacht staan.

Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 5 mm. Leg ze dan op een schaal en bestrooi ze met zout. Dit trekt de vocht er uit. Hierdoor is de aubergine niet meer bitter en is de textuur veel lekkerder in je gerecht.

De rest van de groente ga je snijden. De ui in ringen, de tomaat en puntpaprika zonder pitjes. Snijd de boontjes in stukken van 3-4 cm lang. Dat ziet er leuk uit op je bord. Schil de gember en hak deze fijn. De knoflook ontdoe je van zijn velletje en plet je fijn onder je mes, Dan even hakken.

Pak de aubergine, afspoelen en droog deppen. In stukjes snijden en samen met de rest van de groente en een beetje olie in je slowcooker doen. Kikkererwten erbij, deksel erop, aanzetten in de hoogste stand. En iets leuks gaan doen. Over een paar uur is je eten bijna klaar. Je hoeft alleen nog maar rijst te koken.

 

Eet smakelijk!

Rose

 

Volg Stoere Vrouwen Sporten ook op InstagramFacebook en Youtube voor meer sport updates, recepten en leuke work-outs.

 

Elke blogger en website is je verplicht dit te vertellen: koop je iets via de linkjes op onze site, dan krijgen wij daarvoor vaak een kleine vergoeding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de linkjes naar fonQ en CoolBlue in dit recept. Maar bijvoorbeeld ook voor Bol.com, Dille & KamilleFuturumshop en Holland & Barrett. Meer hierover lees je op de pagina Support Onze Site. Dankjewel alvast, want van al die kleine beetjes die we zo ontvangen, kunnen wij de site en servers draaiende houden.

 

 

 

Rose
Rose

Editor in chief en founder van Stoere Vrouwen Sporten. Rose schreef voor bladen als Fiets magazine, Grinta!, Fietssport en de Flair, Ze merkte dat ze het aanbod voor actieve vrouwen matig vond. Meestal gaat dat over slank zijn en afvallen. Voor Rose is een actief leven zoveel meer. Daarom begon ze deze site. Samen met haar team is het haar missie om zoveel mogelijk vrouwen te helpen vreugde, balans en activiteit in hun leven te brengen. Rose fietst, rent, kookt, schrijft en geniet.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.